Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 11. 2012,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

umetnost

Ponedeljek, 26. 11. 2012, 12.36

8 let

Top 10 moških umetniških aktov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Dunaju v Leopold Museum je na ogled razstava moških aktov v zgodovini umetnosti. Razstava je na začudenje kustosov izzvala ogorčenje javnosti, češ da je pohujšljiva.

Zakaj je gola Maja umetnost, goli David pa pohujšljiv? Za lažjo odločitev vam ponujamo deset najbolj udarnih umetniških moških aktov, a brez rimskih in grških skulptur, ker bi se tam težko odločili za najbolj postavnega.

1. Auguste Rodin: Le Penseur, 1902

Pri najbolj slavni Rodinovi skulpturi Mislec skoraj pozabimo, da je moški, ki v značilni pozi tako globoko razmišlja, pravzaprav gol. Na to pomislimo le, kadar se v tej pozi fotografira kakšna slavna osebnost, recimo Arnold Schwarzenegger ali John F. Kennedy Jr.

2. Michelangelo: David, 1504

Lepši kot vsi antični kipi skupaj je Michelangelov David popolna podoba moškega telesa. Hkrati pa tako simbolna podoba, ki so jo zaradi velikosti morali postaviti na prostem, a so se z njim prebivalci Firenc v hipu identificirali in ga sprejeli za svoj simbol boja proti oblegovalcem mesta.

3. Zdenko Kalin: Deček s piščalko, 1942

Najbolj slaven slovenski umetniški nagec je gotovo Kalinov Deček s piščalko, ki stoji v Tivoliju, pa tudi pred nacionalno televizijo, saj je njen simbol. Izdelan leta 1942, javno postavljen v Tivoli na prvo obletnico osvoboditve 1946. Ali sploh kdo vidi, da gre za moški akt? Celo deški akt.

4. Pierre & Gilles: Vive la France, 2006

Lahko bi bila katerakoli podoba umetniškega in zakonskega para Pierre Commoy in Gilles Blanchard – na vseh so moški v tipični gejevski ikonografiji. Prav ta, ki slavi francosko nogometno reprezentanco, pa je na Dunaju povzročila največ razburjenja, saj so jo organizatorji natisnili na jumbo plakatih kot reklamo za razstavo. Ni znano, ali je Avstrijce zmotilo razkazovanje moških zakladov ali to, da so na sliki francoski nogometaši.

5. Egon Schiele: Sedeči moški akt, 1913

Schieleju moško telo ni bilo tuje. Moške akte je slikal z enakim navdušenjem kot ženske. Klečeči nag moški, sedeči nag moški, nag moški od zadaj, nag moški kar tako, gol avtoportret in moški, ki masturbirajo. V značilnih skrivenčenih pozah.

6. Paul Cézanne, Baigneurs, 1890

Moški kopalci so le ena od cele vrste Cezanovih moških aktov, ki jih je slikal vso svojo umetniško kariero. Prav posebno so ga privlačili kopalci, saj si je prizadeval, da bi dosegel popolno simbiozo človeškega telesa in narave. Tako je nastala cela serija slik in študij moških, ki se kopajo.

7. Robert Mapplethorpe: Derrick Cross, 1983

Popolno izoblikovano mišičasto moško telo je bilo tudi objekt kultnega fotografa Roberta Mapplethorpa. Čeprav ga želijo mnogi označiti le kot značilnega fotografa gejevske ikonografije, so njegovi akti presežek, ki nakazujejo klasičen motiv študija anatomije. Res pa je, da jih je zelo veliko slikanih od zadaj. Hm.

8. El Greco: Saint Sebastian, 1580

V skladu z manierizmom pozne renesanse je El Grecov Sveti Sebastijan eteričen in atletski hkrati. Gre za prvo El Grecovo sliko nagega moškega. Če držijo biografski podatki, za sliko ni uporabil moškega modela. Podobno golo svetnikovo telo, le bolj staro, je upodobil še pri sliki Svetega Jeronima dobrih petnajst let pozneje.

9. Rubens: Smrt Seneke, 1615

Postarano moško telo v hipu častnega samomora, utopitve v banji. Prav nič erotično, skoraj eterično. To ni edini Rubensov gol moški. Prav tako nič atletski ni niti njegov Bakhus. No, tudi Rubensove ženske so, kot bi rekli, rubenskovsko zaobljene. A vsi, moški in ženske, so tam spodaj diskretno zakriti.

10. Jackson Pollock: Naked Man with Knife, 1938-40

Pri Pollocku je težko ugotoviti, kaj je na sliki, a na Nagem moškem z nožem se vidi nož. In nekaj obrisov moških teles, človek bi rekel, da bolj zadnje plati. Morebiti zato slika ni kontroverzna. Čeprav simbolika noža v rokah nagega moškega … Freud bi bil navdušen.

Ne spreglejte