Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 8. 2011,
15.57

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kolizej Boštjan Žekš Majda Širca

Ponedeljek, 8. 8. 2011, 15.57

3 leta, 10 mesecev

Zaščitniki Kolizeja še niso obupali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo še čaka na odgovor ministrstva za kulturo glede Kolizeja, je povedal predsednik društva Matej Klemenčič.

Društvo je namreč začasnega ministra za kulturo Boštjana Žekša 27. julija in 4. avgusta pozvalo, naj znova razmisli o pravilnosti odločitve prejšnje ministrice Majde Širca glede rušenja Kolizeja. "Izjemno pomembna stavba" Na društvu med drugim opozarjajo, da gre pri stavbi, ki je zaščitena kot spomenik lokalnega pomena, za "izjemno pomembno stavbo, še posebej zaradi tipologije, ki jo je treba ohraniti" in da bi natančna restavratorsko-konservatorska dela verjetno lahko odkrila še veliko elementov, ki bi vrednost objekta dodatno izpostavili. Preostane jim še tožba na upravnem sodišču Pritožba, ki jo je Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo vložilo na gradbeno dovoljenje za rušitev Kolizeja, slednjega je ljubljanska upravna enota izdala 22. aprila letos, je bila zavrnjena. Na to se sicer ne morejo več pritožiti, lahko pa vložijo tožbo na upravno sodišče, je povedal Klemenčič.

Kot je pojasnil, morajo o tej možnosti najprej razpravljati na društvu. Sami sicer menijo, da imajo kot strokovno društvo pravico do posredovanja v primeru, ko je ogrožena kulturna dediščina. Kot je še povedal, je sicer zelo verjetno, da se bodo odločili za ta korak, saj menijo, da je prav, da se v takem primeru upošteva tudi interesna združenja, Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo pa je od svojih začetkov povezano z vzpostavljanjem spomeniškega varstva v Sloveniji.

Ministrstvo za kulturo: Odločitev je dokončna in pravnomočna Na ministrstvu za kulturo so pojasnili, da je ministrstvo kulturnovarstveno soglasje za raziskavo in odstranitev Kulturnega spomenika Kolizej izdalo na podlagi izpolnjenih pogojev po 31. členu zakona o varstvu kulturne dediščine ter da je soglasje že postalo dokončno in pravnomočno.

Kar zadeva odkritje morebitnih poslikav ali drugih najdenih dekorativnih elementov, je zaradi varstva kulturne dediščine v kulturnovarstvenem soglasju med drugim navedeno, da odstranitev objekta nadzoruje pooblaščena oseba Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki jo mora lastnik oziroma investitor obvestiti o nameravani odstranitvi najmanj 30 dni pred predvidenim začetkom del, ter da je treba ohraniti vse kamnoseško izdelane stavbne člene in dekorativne elemente.

V kulturnovarstvenem soglasju navedeni pogoji za odstranitev objekta po prepričanju ministrstva zagotavljajo varovanje najpomembnejših elementov kulturnega spomenika kot tudi morebitnih novo odkritih elementov, so še sporočili s službe za odnose z javnostmi ministrstva za kulturo.

Rušiti naj bi predvidoma začeli prihodnji teden S Kranjske investicijske družbe, ki ima v lasti Kolizej, pa so sporočili, da bodo Kolizej predvidoma pričeli rušiti prihodnji teden. Med tem bodo na stavbi potekala pripravljalna dela. Na mestu Kolizeja nameravajo namreč zgraditi novi Kolizej po načrtih nizozemskega arhitekturnega studia Neutelings Ruedjik Architecten.

Ne spreglejte