Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
14. 5. 2017,
8.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

4

Natisni članek

Barron Trump Emmanuel Macron Donald Trump Brigitte Trogneux Melania Trump

Nedelja, 14. 5. 2017, 8.12

6 let, 7 mesecev

Zakaj je Brigitte Trogneux Antimelania Trump

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

4

Brigitte Trogneux | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nova francoska prva dama Brigitte Trogneux je popolno nasprotje ameriške prve dame, Slovenke Melanie Trump. Poglejmo, kje se dami najbolj razlikujeta.

Razlika je precejšnja že v letih. Sevničanka Melania je precej mlajša od svoje francoske kolegice. Melania se je rodila 26. aprila 1970 kot Melanija Knavs.



Ovnica Brigitte je 17 let starejša od bikice Melanie

Brigitte Trogneux je od Melanie starejša kar 17 let, rodila se je namreč 13. aprila 1953. Obe sta se torej rodili aprila, a pod različnimi astrološkimi znamenji. Brigitte je po horoskopu ovnica, Melania pa bikica.

Leta 1998 je Melania v New Yorku spoznala svojega, sicer malce ostarelega princa - nepremičninsko-gradbenega mogotca Donalda Trumpa. Poročila sta se leta 2005. | Foto: Getty Images Leta 1998 je Melania v New Yorku spoznala svojega, sicer malce ostarelega princa - nepremičninsko-gradbenega mogotca Donalda Trumpa. Poročila sta se leta 2005. Foto: Getty Images

Melania ima rada starejše, Brigitte mlajše

Različna sta tudi njuna okusa glede moških, vsaj če sodimo po njunih (zdajšnjih) možeh. Melania se je leta 2005 poročila z newyorškim milijarderjem Donaldom Trumpom, ki je od nje starejši 23 let in deset mesecev.

Brigitte ima nasprotno precej mlajšega moža, saj je od decembra 1977 rojenega Emmanuela Macrona starejša 24 let in osem mesecev.

Brigitte je za razliko od Melanie poročena že drugič. Zdajšnjega moža Emmanuela Macrona je spoznala, ko je bil on njen 15-letni učenec, ona pa 40-letna poročena učiteljica in mati treh otrok. Deset let sta bila par, čeprav je bila takrat Brigitte še vedno uradno poročena s prvim možem. Bibi in Manu, kot tudi rečejo francoskemu prvemu paru, sta se poročila šele leta 2007. | Foto: Reuters Brigitte je za razliko od Melanie poročena že drugič. Zdajšnjega moža Emmanuela Macrona je spoznala, ko je bil on njen 15-letni učenec, ona pa 40-letna poročena učiteljica in mati treh otrok. Deset let sta bila par, čeprav je bila takrat Brigitte še vedno uradno poročena s prvim možem. Bibi in Manu, kot tudi rečejo francoskemu prvemu paru, sta se poročila šele leta 2007. Foto: Reuters

Trije otroci in sedem vnukov, a nobeden od mladega moža

Brigitte ima tri otroke, sina Sebastiena ter hčerki Laurence in Tiphaine, ter že sedem vnukov. A vsi otroci so iz njenega prvega zakona z bankirjem Andre-Louisom Auzierejem. Z Macronom sta se namreč že na začetku odločila, da ne bosta imela otrok.

Brigitte Trogneux in njena najmlajša hčerka Tiphaine Auziere. | Foto: Reuters Brigitte Trogneux in njena najmlajša hčerka Tiphaine Auziere. Foto: Reuters

Melanijin edinec Barron

Melania ima z Donaldom enega otroka, sina Barrona, ki je star 11 let.   

Če francoski prvi par nima skupnih bioloških otrok, sta Melania in Donald ponosna starša 11-letnega Barrona, ki poleg angleščine tekoče govori tudi jezik materine domovine. | Foto: Getty Images Če francoski prvi par nima skupnih bioloških otrok, sta Melania in Donald ponosna starša 11-letnega Barrona, ki poleg angleščine tekoče govori tudi jezik materine domovine. Foto: Getty Images

Zadržana in nepolitična Melania

Tudi značajsko se prvi dami zelo razlikujeta. Melania je bolj zadržana, včasih se zdi, da ji je vloga prve dame skorajda v breme. Sevničanka podpira moža Donalda, a so njeni politični nastopi in govori zelo redki. Daje vtis nepolitičnosti.

Številni mediji zato kot ameriško prvo damo velikokrat označujejo kar Trumpovo hčerko Ivanko Trump, ki je zelo vplivna v Beli hiši in naj bi vplivala tudi na politične odločitve svojega očeta.

Melanie poseganje v politične odločitve ne zanima. | Foto: Getty Images Melanie poseganje v politične odločitve ne zanima. Foto: Getty Images

Politično zagnana in ambiciozna Brigitte

Prav nasprotno je Brigitte bolj vpeta v politiko svojega moža kot Melania. Že ko je bil Macron minister za gospodarstvo, je sodelovala na sestankih, na katerih so razpravljali o programskih smernicah. 

Se Brigitte še vedno obnaša, kot da bi bila Macronova učiteljica?

V času kampanje je Brigitte možu pomagala pripravljati govore, tudi kot prva dama želi vplivati na moževe politične odločitve. Kot pravijo malce v šali, se zdi, da je Brigitte še vedno Macronova učiteljica.

Brigitte je navdušena nad politiko in bo krojila tudi politiko svojega mladega moža. | Foto: Reuters Brigitte je navdušena nad politiko in bo krojila tudi politiko svojega mladega moža. Foto: Reuters

Melania nova Jackie Kennedy, Brigitte pa nova Hillary Clinton

Če je Melania prva dama v slogu nekdanje modne ikone Jackie Kennedy, za Brigitte nekateri mediji pišejo, da je francoska Michelle Obama. A bolj točna primerjava bi bila, če bi rekli, da želi imeti takšna vlogo, kot jo je v času Billa Clintona v Beli hiši imela Hillary Clinton.

Neučakana Brigitte je želela v Elizejsko palačo, še preden bo prestara

Če se zdi, da bi bilo Melanii vseeno, ali Donald novembra lani ne bi zmagal na predsedniških volitvah, je bila Brigitte bolj zagnana. Želela si je v Elizejsko palačo in to takoj, že letos.

"Emmanuelu mora uspeti letos. Predstavljaj si, kako bom videti čez pet let," naj bi rekla svojemu znancu. Če Macronu namreč ne bi uspelo letos, bi imel novo priložnost šele na predsedniških volitvah leta 2022, ko bi bila Brigitte stara že 69 let.

Premiere dame, kot Francozi pravijo prvi dami, si po ugibanju nekaterih modnih strokovnjakov pomaga z lasnimi podaljški, za sabo pa naj bi imela že manjše lepotne kirurške posege. Mladostni videz ima tudi zaradi vitke postave in ker se odloča za oblačila, ki jih ponavadi nosijo ženske, precej mlajše od nje. Brigitte je - tako kot Melania - zelo navdušena nad modo in se rada oblači v drage obleke. Njen najljubši modni ustvarjalec je Louis Vuitton. | Foto: Getty Images Premiere dame, kot Francozi pravijo prvi dami, si po ugibanju nekaterih modnih strokovnjakov pomaga z lasnimi podaljški, za sabo pa naj bi imela že manjše lepotne kirurške posege. Mladostni videz ima tudi zaradi vitke postave in ker se odloča za oblačila, ki jih ponavadi nosijo ženske, precej mlajše od nje. Brigitte je - tako kot Melania - zelo navdušena nad modo in se rada oblači v drage obleke. Njen najljubši modni ustvarjalec je Louis Vuitton. Foto: Getty Images

Prestolnica Pikardije in malo slovenske mestece

Precejšnje so tudi razlike med njunima domačima krajema. Brigitte se je rodila v severnofrancoskem mestu Amiens, ki šteje več kot 130 tisoč prebivalcev. Znan meščan mesta v pokrajini Pikardiji je bil nekaj desetletij tudi sloviti francoski pisatelj Jules Verne.

V Novem mestu rojena Melania pa je odraščala v Sevnici, industrijskem podeželskem mestecu s pet tisoč prebivalci.

Sevnica je po zaslugi Melanie postal svetovno znan kraj. Melania je pozneje živela v Ljubljani, zdaj pa že več kot desetletje živi v New Yorku. Francoska prva dama Brigitte je dolgo časa živela v Amiensu, a zdaj skupaj z Macronom živi v obmorskem mestu Le Toquet. | Foto: Matej Leskovšek Sevnica je po zaslugi Melanie postal svetovno znan kraj. Melania je pozneje živela v Ljubljani, zdaj pa že več kot desetletje živi v New Yorku. Francoska prva dama Brigitte je dolgo časa živela v Amiensu, a zdaj skupaj z Macronom živi v obmorskem mestu Le Toquet. Foto: Matej Leskovšek

"Buržujka" Brigitte iz milijonarske družine

Melania in Brigitte prihajata tudi iz različnih družbenih slojev. Brigitte se je rodila v meščanski družini. Družina Trogneux je bogata čokoladarska družina, ki ima na leto nekaj milijonov evrov prihodkov. Njihova najbolj znana slaščica so makroni iz Amiensa (Macarons d'Amiens).

Soliden standard družine Knavs

Melania se ni rodila v bogataški družini kot Brigitte, a tudi v revni ne. Soliden standard bi bila oznaka, ki bi še najbolj ustrezala sevniški družini Knavs, kjer je bil oče Viktor Knavs prodajalec avtomobilov, mama Amalija Knavs pa je bila zaposlena v tekstilni tovarni Jutranjka, kjer je kreirala oblačila. 

Melania je nekaj let živela v bloku v Sevnici, nato pa se je družina Knavs preselila v svojo hišo. | Foto: Matej Leskovšek Melania je nekaj let živela v bloku v Sevnici, nato pa se je družina Knavs preselila v svojo hišo. Foto: Matej Leskovšek

Ljubiteljica književnosti in umetnosti

Brigitte je po poklicu profesorica francoskega jezika in književnosti ter latinščine. Na prestižni zasebni šoli v Amiensu, kjer je spoznala svojega zdajšnjega moža, je učila tudi dramsko igro. Prijatelji jo opisujejo kot zelo omikano poznavalko umetnosti.

"Falirana" študentka, ki zablesti pred fotografskimi aparati

Melanio sta bolj kot književnost in dramatika zanimali moda in arhitektura. Eno leto je študirala na ljubljanski fakulteti za arhitekturo, a je opustila študij in se posvetila mednarodni karieri fotomodela, ki jo je nazadnje pripeljala tudi v svet ameriških milijarderjev, medtem ko je poznavalka umetnosti Brigitte ostala v svetu francoskih milijonarjev.

Ne spreglejte