Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
9. 4. 2017,
10.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

Natisni članek

Richard Gere Julia Roberts Petdeset odtenkov sive Pepelka Antoine Verglas Donald Trump Melania Trump

Nedelja, 9. 4. 2017, 10.17

6 let, 6 mesecev

Melania Trump kot pravljično bitje Pepelka

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

2

melania trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Dekle iz Slovenije v Trumpovem Mar-a-Lagu. To je kot zgodba o Pepelki." Tako je slavni modni fotograf Antoine Verglas opisal zgodbo Sevničanke Melanie.

Pepelka je stoletja stara pravljica o skromnem, delavnem dekletu, ki živi v revnih razmerah, a se, potem ko se na plesu vanjo zaljubi mladi, bogati princ, povzpne iz revščine in poniževanja v slavo in bogastvo.



Tudi Melanio njeni prijatelji in znanci iz časov, ko si je kruh služila kot manekenka in fotomodel, opisujejo kot skromno in delavno. 

Skromna, zapečkarska Melania

"Melania je varčevala svoj denar in se izogibala zabavam. Bila je zapečkarica, popolno nasprotje Donalda Trumpa. Na zabavo v manhattanski klub Kit Kat je odšla samo zato, ker je bila lojalna Paolu Zampolliju (lastnik agencije, za katero je takrat delala Melania, op. p.)," je za Washington Post povedala Melanijina prijateljica iz 90. let Edit Molnar.

Tudi Verglas, ki je v svoji karieri fotografiral supermodele, kot so Američanka Cindy Crawford in Nemka Claudia Schiffer ter takrat radoživa Italijanka Carla Bruni, našo Melanio opisuje podobno: "Melania je živela proč od scene. Ni hodila na zabave in ni imela fanta v New Yorku. To je bilo nenavadno za naš posel."

Prizor plesa s princem iz najnovejše filmske različice Pepelke? Ne, samo inavguracijski ples Melanie in Donalda januarja letos. | Foto: Getty Images Prizor plesa s princem iz najnovejše filmske različice Pepelke? Ne, samo inavguracijski ples Melanie in Donalda januarja letos. Foto: Getty Images

Zabava, kjer Melania spozna slavnega milijarderja

Ena redkih zabav, ki se jih je udeležila Sevničanka, je bila tudi zgoraj omenjena zabava v klubu Kit Kat. Tam je očarala hrupnega in nastopaškega newyorškega milijarderja Donalda Trumpa. 

Hotel je njeno telefonsko številko, a je ni hotela dati. Vztrajal je in ji dal svojo telefonsko številko. Čez nekaj dni je Melania poklicala Trumpa in ta je postal njen ne ravno mlad, a bogat princ.

Pepelka na velikem platnu

Zgodba o Pepelki, ki je najbolj znana v različici nemških pravljičarjev bratov Grimm, je zelo priljubljena tudi v svetu filma. Prvo filmsko Pepelko je že leta 1899 posnel francoski režiser Georges Melies, a najbolj legendarna je Disneyjeva risanka iz leta 1950. 

Pepelkasta Sabrina

Motiv Pepelke – revnega in skromnega dekleta, v katerega se zaljubi bogati princ – se pojavlja tudi v številnih drugih filmih. Na primer v romantični komediji Sabrina, ki jo je leta 1954 posnel Billy Wilder.

V tem filmu Audrey Hepburn igra Sabrino, hčerko voznika, ki dela za bogato družino Larrabee. Sabrina je zaljubljena v lahkoživega Davida Larrabeeja (igra ga William Holden), a jo pozneje, ko se s šolanja v Parizu vrne kot samozavestna ženska, očara starejši, bolj resen in odgovoren Davidov brat Linus Larrabee (igra ga Humphrey Bogart). 

Nova Sabrina

Leta 1995 so posneli novo različico Sabrine, v kateri igrajo Harrison Ford, Julia Ormond in Greg Kinnear.

Pepelka, ki se ukvarja z najstarejšo obrtjo

Motiv Pepelke je navdihnil tudi film Čedno dekle (Pretty woman) iz leta 1990, v katerem Julia Roberts igra Vivian Ward, dekle na klic v Hollywoodu. Za eno noč jo najame bogati poslovnež iz New Yorka Edward Lewis, ki ga igra Richard Gere

Na koncu se ženskar Edward zaljubi v Vivian ter zaradi nje postane manj pogolten na denar in boljši človek, njo pa kot kakšen princ na belem konju reši iz sveta prostitucije.

Pepelka, ki jo hoče njen princ našeškati

Tudi razvpitih Petdeset odtenkov sive temelji na motivu Pepelke. Tako se preprosto dekle Anastasia (Ana) Steele - igra jo Dakota Johnson - zaljubi v nesramno bogatega "princa" Christiana Greya, ki ga igra Jamie Dornan.

In pozneje izve, da njen lepi princ med drugim uživa v sadizmu in šeškanju ženskih zadnjic. S tem se pravljica o Pepelki preplete s pravljicama Žabji princ ter Lepotica in zver, kjer zaljubljeno dekle s svojo iskreno ljubeznijo zakletega princa odreši uroka. 

Pepelka uročenega princa odreši demonov

Oziroma v sodobnem, bolj psihoanalitičnem jeziku: Ana svojega izbranca Christiana odreši njegovih demonov.

Ne spreglejte