Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 5. 2023,
9.48

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

pevka odzivi smrt Tina Turner

Četrtek, 25. 5. 2023, 9.48

11 mesecev

Vrstijo se izrazi sožalja po smrti legendarne Tine Turner

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Tina Turner | Tina Turner je umrla 24. maja 2023 v 84. letu starosti. | Foto Guliverimage

Tina Turner je umrla 24. maja 2023 v 84. letu starosti.

Foto: Guliverimage

Še naprej se vrstijo izrazi obžalovanja in sožalja ob smrti legendarne ameriške glasbenice Tine Turner, ki je v sredo v starosti 83 let umrla na svojem domu v Švici. Med drugimi sta sožalje ob njeni smrti izrazila predsednik ZDA Joe Biden in nekdanji predsednik Barack Obama ter druge znane osebnosti iz glasbenega in športnega sveta.

Tina Turner je v sredo po dolgi bolezni umrla na svojem domu v Küsnachtu blizu Züricha. Švicarsko državljanstvo je dobila pred desetletjem, blizu Züricha ob jezeru pa je imela veliko posestvo.

Tina Turner se je rodila 26. novembra 1939 kot Anna Mae Bullock v mestu Brownsville v ameriški zvezni državi Tennessee. Po končani srednji šoli se je preselila v ameriški center blues glasbe St. Louis. Tam je spoznala svojega prvega moža kitarista Ika Turnerja, s katerim se je poročila in imela dva otroka.

Kot je o svojem zakonu razkrila v svoji nedavni avtobiografiji, jo je mož trpinčil in bil do nje nasilen. Z njim je sicer izdala album Fool in Love, ki se je nemudoma povzpel na vrh glasbenih lestvic. Z otrokoma ga je zaradi trpinčenja leta 1976 zapustila in pobegnila brez denarja. Na začetku je plesala v klubih in hotelih.

Leta 1991 so jo skupaj z Ikom Turnerjem sprejeli v Dvorano slavnih rock'n'rolla. Še leta 2008 se je podala na turnejo z naslovom Tina!: 50th Anniversary Tour. Z odrov se je poslovila leta 2009. Kasneje se je poročila z dolgoletnim spremljevalcem, nemškim založnikom Erwinom Bachom, se odrekla ameriškemu državljanstvu in pridobila državljanstvo Švice, z možem pa zadnja leta živela ob Züriškem jezeru.

V zadnjih letih življenja se je imela precej veliko zdravstvenih težav, med drugim raka, doživela pa je tudi možgansko kap in odpoved ledvic.
tina turner
Trendi Umrla je Tina Turner

Da smo izgubili eno izmed najbolj vznemirljivih in električnih izvajalk na svetu, je zapisal britanski glasbenik Elton John. "Popolna legenda na ploščah in na odru. Bila je nedotakljiva. Sožalje Erwinu in njeni družini. Najbolj žalostna novica," je dodal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elton John (@eltonjohn)

"Tina Turner je bila surova. Bila je močna. Bila je neustavljiva. In bila je brez zadržkov – govorila in pela je svojo resnico v veselju in bolečini, zmagoslavju in tragediji. Danes se pridružujemo oboževalcem po vsem svetu in se spominjamo kraljice rokenrola ter zvezde, katere svetloba ne bo nikoli ugasnila," sta sporočila Barack in Michelle Obama.

Preden je postala kraljica rokenrola, je Tina Turner odraščala kot hčerka kmeta v Tennesseeju. Kot otrok je pela v cerkvenem zboru, nato pa je postala ena najuspešnejših glasbenic vseh časov. Z 12 nagradami grammy je bila edina ženska, ki je zmagala v kategorijah pop, rock in R&B, kar kaže na njeno vsestranskost, ustvarjalnost in široko privlačnost.

"Na milijone ljudi se je zgrinjalo na njene koncerte. Njeni visokooktanski plesni nastopi so bili legendarni. Njene kultne uspešnice – med njimi Proud Mary, The Best in What's Love Got to Do with It – še vedno cenijo in prepevajo generacije oboževalcev," pa sta sporočila predsednik ZDA Joe Biden in njegova žena Jill.

Tina in Ronnie Turner
Trendi Tina Turner izgubila že drugega sina

"Poleg tega, da je bila Tina talent, ki je bil enkraten v generaciji in je za vedno spremenil ameriško glasbo, je bila izjemna tudi njena osebna moč. S premagovanjem težav in celo zlorab si je ustvarila kariero, ki je ostala za vse čase, ter življenje in zapuščino, ki sta bili povsem njeni. Z Jill pošiljava ljubezen in molitve njenemu možu Erwinu, preostali družini Turner in oboževalcem po vsem svetu, ki danes žalujejo za žensko, za katero se strinjajo, da je bila preprosto najboljša," sta dodala.

V svoji dolgoletni karieri je izdala deset studijskih albumov, prodani so bili v 200 milijonih izvodov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V svoji dolgoletni karieri je izdala deset studijskih albumov, prodani so bili v 200 milijonih izvodov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Jagger: Žalosten sem zaradi smrti čudovite prijateljice, ki je bila izjemno nadarjena

Zvezdnik skupine Rolling Stones Mick Jagger, ki je s Tino Turner občasno sodeloval, je sporočil, da je "zelo žalosten zaradi smrti čudovite prijateljice, ki je bila izjemno nadarjena". "Bila je navdihujoča, topla, duhovita in radodarna. Ko sem bil mlad, mi je zelo pomagala, in tega ne bom pozabil nikoli," je sporočil Jagger.

Kraljici rokenrola se je v zapisu poklonila tudi televizijska voditeljica Oprah, ki je zapisala, da je bila najprej Tinina velika oboževalka, kasneje pa tudi njena prijateljica. "Ona je naša večna boginja rokenrola, ki je imela ogromno notranje moči, ki je rasla skozi njeno življenje. Bila je vzor ne samo zame, ampak za ves svet," je zapisala televizijka in dodala, da je zaradi tega, ker se je Tinino življenje dotaknilo njenega, boljša ženska in boljši človek. "Res je bila preprosto najboljša," je dodala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oprah (@oprah)

Angela Bassett, ki je upodobila Tino Turner v filmu What's Love Got to Do With It, je med drugim sporočila, da ne bo nikoli pozabila njenih pohval. "'Nikoli me nisi oponašala. Namesto tega si posegla globoko v lastno dušo, kjer si našla svojo Tino in jo pokazala svetu.' Te besede mi bodo ostale pri srcu do smrti," je sporočila igralka.

 

"Moja ljubljena kraljica. Ljubim te neskončno. Tako sem hvaležna za tvoj navdih in pot, ki si jo utrla. Bila si moč in trdoživost, utelešenje moči in strasti. Vsi imamo tako srečo, da smo bili priča tvoji prijaznosti in čudovitemu duhu, ki bo za vedno ostal. Hvala za vse, kar si storila," je zapisala pevka Beyonce, ki je s Turnerjevo med drugim leta 2008 nastopila na podelitvi grammyjev.

Priscilla Presley
Trendi Nekdanji ženi kralja rock'n'rolla zavrnili posebno željo

Smrt kraljice rokenrola odmeva tudi v športnih krogih

"Bil sem prejemnik dobrote, energije, ustvarjalnosti in nadarjenosti Tine Turner – ženske, ki je začela na podeželskih poljih bombaža v Nutbushu v Tennesseeju in se prebila do vrha. Tina je bila zame velik navdih in to ostaja še danes. Ljubim te, Tina. Počivaj v miru," je sporočil legendarni košarkar Earvin Magic Johnson.

"Moja draga Tina Turner. Tako dolgo sem te ljubila in še vedno te ljubim. Ne morem verjeti, da te ni več," pa je sporočila nekdanja prva dama Kalifornije in nečakinja nekdanjega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja Maria Shriver.

"Tina Turner je bila ena izmed Elvisovih najljubših izvajalk. Ko je zasedla oder, se je zgodila čista čarovnija. Spomnim se njene energije z občinstvom. Zapustila je izjemno dediščino in vsi jo bodo zelo pogrešali," je zapisala Priscilla Presley, nekdanja žena kralja rokenrola Elvisa Presleyja.

Ne spreglejte