Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2011,
21.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kit

Petek, 16. 9. 2011, 21.21

8 let

V Prirodoslovnem muzeju na ogled okostje kita Leonore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prirodoslovnem muzeju so za obiskovalce odprli razstavo Skrivnostna smrt mlade Leonore, ki bo na ogled leto dni.

V Osrednji eksponat bo okostje mlade samice brazdastega kita, katere truplo so leta 2003 našli v Piranskem zalivu. Okostje, ki so ga poimenovali Leonora, pripada največji novodobni živali, kadarkoli najdeni na območju Slovenije. Največji eksponat prirodoslovnega muzeja v 190-letni zgodovini Okostje je največji eksponat, ki ga je Prirodoslovni muzej pridobil v svoji 190-letni zgodovini. V muzeju so sicer pridobili celotno truplo samice brazdastega kita, vendar so se odločili, da bodo ohranili samo okostje, kar je bila zahtevna naloga. Odločili so se, da 13,2 metra dolgo in približno 11 ton težko truplo potopijo na morsko dno in ga prepustijo naravnemu razkroju. Po dolgotrajnem procesu so jeseni 2005 celotno okostje shranili v muzejskih depojskih prostorih. Obletnica ustanovitve Kranjskega deželnega muzeja Eden od razlogov, da so razstavo odprli prav letos, je obletnica ustanovitve Kranjskega deželnega muzeja, iz katerega izhaja tudi Prirodoslovni muzej Slovenije. Prvotno so namreč načrtovali javno predstavitev okostja v avli nove stavbe, ki naj bi jo zgradili v Biološkem središču pod Rožnikom, vendar se izgradnja nove stavbe muzeja nenehno prelaga.

Scenarij je zasnovan kot kriminalka

Na razstavi je predstavljena vrsta dejstev o kitih in njihovi ogroženosti. Sam scenarij je zasnovan kot kriminalka, o čemer pričajo tudi podnaslovi: Najdba orjaškega trupla, Kdo je bila mlada Leonora?, Videli so jo živo!, Kaj pa njeno sorodstvo?, Jo je pogubila lakota ali je postala žrtev človeka? in Uganka ostaja nerešena.

Razstavo spremlja katalog z naslovom Brazdasti kit Balaenoptera physalus v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, otrokom in mladini pa je namenjen tudi strip z enakim naslovom, kot ga ima razstava: Skrivnostna smrt mlade Leonore in podnaslovom Ljubezenska zgodba s primesmi kriminalke, ki temelji na resničnih dogodkih.

Ne spreglejte