SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Albertini ob desetletnem jubileju razstava del nizozemskih grafičnih mojstrov

3

termometer

Deseti jubilej ponovnega odprtja bo dunajska Albertina obeležila z razstavo del nizozemskih umetnikov.

Od 14. marca do 30. junija 2013 bodo na ogled grafike in risbe številnih ustvarjalcev, med katerimi izstopajo Bosch, Bruegel st., Rubens in Rembrandt.

Zaradi obnovitvenih in razširitvenih del je bil muzej, poimenovan po ustanovitelju vojvodji Albertu Sachsenu-Teschenu, med letoma 1993 in 2003 zaprt. Ob desetem jubileju ponovnega odprtja so na ogled postavljena dela ene izmed najpomembnejših zbirk grafik in risb nizozemskih umetnikov na svetu.

Dunajska Albertina hrani grafična dela, ki so nastala v dveh znamenitih obdobjih. Prvo obdobje, med 15. in 16. stoletjem, sta s svojimi deli zaznamovala Pieter Bruegel starejši in Hieronymus Bosch, čigar platna so preplavljale najrazličnejše fantazijske podobe.

Obdobje nizozemskega "zlatega" 17. stoletja sta zaznamovala Peter Paul Rubens in Rembrandt. V njunih delih so v ospredje postavljene realistične podobe nizozemskih pokrajin in portreti. Grafike in risbe prikazujejo v 17. stoletju vedno bolj v ospredje postavljeno družinsko in družbeno življenje, v katerem je viden razkošen meščanski vsakdan, in topografske poglede bližnje okolice.

Dunajski muzej umetnosti Albertina hrani več kot 65.000 tovrstnih umetniških del od pozne gotike pa vse do sodobne umetnosti in spada med največje in najpomembnejše na svetu. Poleg stalne razstave so vedno znova na ogled tudi potujoče ali časovno omejene razstave, kot npr. pred kratkim odprta retrospektiva nemškega surrealista Maxa Ernsta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin