Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2023,
9.08

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

smrt igralka Nadja Maria Tiller

Sreda, 22. 2. 2023, 9.08

1 leto, 2 meseca

Umrla avstrijska igralka Nadja Tiller

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Nadja Maria Tiller | Rodila se je na Dunaju, z možem pa je dolgo živela v Luganu v Švici. Po približno 50 letih sta tamkajšnje domovanje prodala in se leta 2008 preselila v Hamburg. Tam je odraščal Giller, ki je umrl leta 2011. | Foto Guliverimage

Rodila se je na Dunaju, z možem pa je dolgo živela v Luganu v Švici. Po približno 50 letih sta tamkajšnje domovanje prodala in se leta 2008 preselila v Hamburg. Tam je odraščal Giller, ki je umrl leta 2011.

Foto: Guliverimage

Umrla je avstrijska igralka Nadja Maria Tiller. Sodila je med najbolj znane filmske zvezde nemško govorečega območja v 50. in 60. letih preteklega stoletja. V mladih letih je bila mis Avstrije, kasneje je postala ena najbolj privlačnih žensk evropske kinematografije. Z možem Walterjem Gillerjem sta veljala za sanjski par.

93-letna igralka je umrla v noči na torek v Hamburgu v Nemčiji, je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdil družinski prijatelj, ki se sklicuje na igralkine sorodnike. Kasneje je za nemške medije novico o smrti igralke potrdila tudi njena hčerka.

Za enega najbolj znanih filmov Nadje Tiller velja Das Mädchen Rosemarie (Dekle Rosemarie) iz leta 1958, v katerem je zaigrala prostitutko za petičneže Rosemarie Nitribitt. Satira Rolfa Thieleja o obdobju gospodarskega čudeža je takrat veljala za škandalozen film in je v kinematografe pritegnila množice gledalcev.

Film so prikazali na Beneškem filmskem festivalu, v ZDA pa je prejel zlati globus. Vloga ji je prinesla mednarodni preboj: snemala je filme z igralci, kot so Jean-Paul Belmondo, Jean Gabin, Yul Brunner, Rod Steiger in Curd Jürgens. Po številnih celovečercih, ki jih je posnela tudi z možem, nemškim igralcem Walterjem Gillerjem, je od 60. let preteklega stoletja vedno več delala za televizijo in gledališče.

Richard Belzer
Trendi Umrl zvezdnik serije Zakon in red Richard Belzer

Par se je skupaj pojavil v filmu Dinosaurier leta 2009

"Z Nadjo Tiller izgubljamo eno od velikih zvezd nemško govoreče povojne kinematografije, legendarno igralko, ki je dolga desetletja oblikovala filmsko in televizijsko krajino," je v odzivu dejala nemška ministrica za kulturo Claudia Roth.

Rodila se je na Dunaju, z možem pa je dolgo živela v Švici v Luganu. Po približno 50 letih sta tamkajšnje domovanje prodala in se leta 2008 preselila v Hamburg, kjer je odraščal Giller, ki je umrl leta 2011. Par se je na platnu skupaj zadnjič pojavil v filmu Leanderja Haussmanna Dinosaurier iz leta 2009. Štiri leta prej je Nadja Tiller zaigrala v filmu Tila Schweigerja Nekaj samo za punce.

Od svojega prvega gledališkega angažmaja leta 1949 v dunajskem gledališču Theatre in der Josefstadt je nekdanja mis Avstrije leta 1949 delala kot igralka ter poleg filma in televizije nastopala tudi na odru. Zaigrala je v več kot 120 filmih in serijah. Svojo zadnjo vlogo je odigrala pri 87 letih v gledališču v Braunschweigu.

Raquel Welch
Trendi Umrla je igralka in pin-up zvezda Raquel Welch #foto
Ivan Tavčar
Trendi Mineva sto let od smrti Ivana Tavčarja
Ne spreglejte