Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
16.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

knjiga

Sreda, 19. 6. 2013, 16.50

8 let

Toni Mrlak ne bi smel umreti!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bilo je 27. junija 1991. Na "uradni" prvi dan vojne za Slovenijo. Helikopter gazela SA 341, serijska št. 664, je nad ljubljansko Rožno dolino izginil v ogromni črni gobi dima.

Proglasili so ga za sovražnega, pozneje izvrgli, da se je primerila napaka – mitomanska sla "ljudi na položajih" je nato zdržema klesala lažno propagando, sprenevedanje in glušeči molk. Prav na dan obletnice tragičnega dogodka iz osamosvojitvene vojne za Slovenijo se je urednica založbe Sanje Tjaša Koprivec o knjigi Skrito povelje pogovarjala z avtorico Drago Potočnjak in neznanim gostom.

Danes so knjigo z naslovom Skrito povelje predstavili pri založbi Sanje. Pri pogovoru urednice Tjaše Koprivec z avtorico ter avtorjem spremne besede, novinarjem Matejem Šurcem, sta sodelovala tudi nekdanji ustavni sodnik mag. Matevž Krivic in zgodovinar dr. Božo Repe, ki sta knjigo med drugim tudi recenzirala.

Delo Dragice Potočnjak je dokumentarni sveženj, ki se dosledno opira na preverjena dejstva, pričevanja in triletno preiskovalno delo, in je posvečeno Toniju Mrlaku, pokojnemu avtoričinemu svaku. "Resnič(nost)na kriminalna pripoved, ki se ne sramuje silovite družbenokritične osti, razgalja rušečo ideologijo – mitologijo ? – dela politične elite," kot so zapisali pri založbi Sanje, "ki je z osamosvojitveno vojno v panteon povabila oportunizem, spletkarstvo, ignoranco in laži: Zgodba o sestrelitvi gazele bi lahko bila na začetku učbenika z naslovom Kdo je ugrabil slovensko državo".

"Napisala sem jo zaradi vseh, ki prihajajo za njim: zaradi njegovih otrok, vnukov. Mogoče zveni nenavadno, da ne zaradi njegove žene, moje sestre Emilije Mrlak. Najbolj zaradi tistih, ki so izšli iz njega. Mislim namreč, da je resnica hitro znana – če je huda, se dela na tem, da se jo pozablja. Glede smrti Tonija Mrlaka se je zgodilo toliko manipulacij, ki bi lahko ostale kot madež na vsej družini. Toni si tega ni zaslužil. Preveč dober človek je bil. In preveč pošten, da bi lahko nekaj, kar so mu obesili, živelo naprej … Tega si ne zasluži. Za rodove, ki prihajajo po njem, je lahko samo dobra dediščina, kot pravijo, ne pa nekaj, kar obremenjuje. In ker živimo v prostoru, ki je do skrajnih meja obremenjen prav s takimi zgodbami – skoraj vsaka družina nosi neko breme – sem kot pisateljica čutila dolžnost, da naredim tisto, kar bi morala storiti država: povedati resnico," je za naš portal povedala Dragica Potočnjak in dodala, "da je krivda za njegovo smrt pravzaprav kolektivna krivda vseh nas, ki smo dovolili, da so se takšne tragedije dogajala in zgodile". In prav takšen je tudi občutek bralca, ko prebere to izjemno napeto, z dokumenti opremljeno, žalostno zgodbo družinskega človeka, pilota in vojaka, ki je umrl zato, ker je imel preveč rad svojo domovino – Slovenijo.

"Dvaindvajset let je dovolj dolgo, da bi se zmagoslavne strasti slovenskih junakov že lahko umirile, hkrati pa dovolj kratka doba – ne nazadnje smo se izvlekli brez hujših in trajnejših posledic –, da za kolektivno pozabo ni opravičila. Neoborožen helikopter ni nikogar ogrožal. … Komu smo morali s tako bolečimi posegi dokazovati pogum in usposobljenost? Kdo je takrat potreboval kri, ogenj in ruševine?" Matej Šurc v spremni besedi

"Zato je zame ta knjiga slovenski J’accuse (Obtožujem). Draga Potočnjak je naredila, kar ji je narekovala njena vest – zdaj je skrajni čas za vse druge, da se soočimo/soočijo s svojo. In da tistim, ki tega ne bodo hoteli, vest izpraša ta država, v imenu katere se je vse to dogajalo in se še dogaja." mag. Matevž Krivic

"Draga Potočnjak osebno zgodbo Tonija Mrlaka in njegovih sorodnikov postavlja v mnogo širši kontekst zlorab in manipulacij, ki so se dogajale v imenu osamosvojitve … Njeno pisanje je hkrati tudi pripoved o mukotrpnem večletnem odkrivanju resnice … Zgodba o vztrajnem sestavljanju mozaika o temni plati slovenske osamosvojitve, ki jo avtorica z dejstvi, a hkrati tudi s pretanjeno umetniško besedo zna ločiti od dobrih namenov in ciljev ter ravnanja častnih ljudi." prof. dr. Božo Repe

Draga Potočnjak (roj. 1958) se v slovenski prostor vrisuje kot dramska in filmska igralka, dramska pisateljica, gledališka pedagoginja in dramska terapevtka. Zaposlena je v Slovenskem mladinskem gledališču. Posnela je nekaj filmov in televizijskih dram. Avtorica več kot petnajstih igranih dram in nekaj desetin radijskih iger je prva (ženska) prejemnica Grumove nagrade, najvišjega priznanja za dramatiko pri nas. Njena dramska besedila so izšla v knjižni obliki (tudi samostojno) v Veliki Britaniji, ZDA, na Češkem in v Makedoniji. Potočnjakova je nagrajevana za vsa področja svojega dela. Dvajset let se je intenzivno posvečala gledališki vzgoji in dramski terapiji. Je članica Društva slovenskih pisateljev in slovenskega PEN-a.

Srečanje ob knjigi Skrito povelje Prav na dan obletnice tragičnega dogodka iz osamosvojitvene vojne za Slovenijo, 27. junija ob 19. uri, se bo urednica založbe Sanje Tjaša Koprivec o knjigi Skrito povelje v Hiši sanjajočih knjig na Trubarjevi 29 v Ljubljani pogovarjala z avtorico Drago Potočnjak in izbranim strokovnim sodelavcem knjižne izdaje.

Ne spreglejte