Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 2. 2016,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Igor Omerza Bojan Požar knjiga biografija Melania Trump

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 12.41

8 let

Požar o biografiji Melanie Trump: Za vse navedbe imamo dokaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Pretekli konec tedna se je v spletni knjigarni Amazon pojavila neuradna in neavtorizirana biografija trenutno najbolj znane Slovenke v ZDA izpod prstov Bojana Požarja in Igorja Omerze.

Knjiga Melania Trump – The Inside Story je začela nastajati lani septembra, "ko je kandidatura Donalda Trumpa postala resna", je pojasnil Bojan Požar, ki se je pod biografijo najbolj znane Sevničanke Melanie Trump, nekoč Melanije Knavs, podpisal s publicistom Igorjem Omerzo.

"O Melanii se do zdaj ni vedelo veliko"

V tem, da bi lahko nova prva dama ZDA postala Slovenka, sta seveda videla priložnost, "drugi razlog, da smo se lotili knjige, pa je bil ta, da se o Melanii ni kaj veliko vedelo. Vsi mediji so eden od drugega prepisovali vedno iste zgodbe, med njimi mnoge izmišljene oziroma neresnične. Ta biografija pa veliko stvari postavi na pravo mesto," je dejal Požar. "Med drugim knjiga prinaša neizpodbitne dokaze, da je bil njen oče član komunistične partije, čeprav je ravno prejšnji teden Trumpov volilni štab to zanikal."

"Iz majhne slovenske komunistične vasice v Belo hišo"

Komunizem zaseda tudi pomembno mesto na naslovnici: "Iz majhne slovenske komunistične vasice v Belo hišo," je namreč nadnaslov knjige. Ali ni bil po tej logiki prav vsak slovenski kraj takrat komunistična vasica? "Knjiga je napisana za ameriški oziroma svetovni trg, ne za Slovenijo, tudi prevedel jo je Američan, ki živi v Sloveniji," je pojasnil Požar. "Zato smo uporabili izrazoslovje, kot ga uporabljajo Američani. Ko se je Melania rodila, je bila to za Američane pač komunistična država."

Iz Trumpovega štaba se na knjigo še niso odzvali, Požar pa je prepričan, da mu ne morejo ničesar očitati. "Vse, kar v knjigi piše, je tako, kot piše. Za vse, kar smo napisali, imamo ali pisno gradivo ali izjave. Nič ni privlečeno za lase, nič ni izmišljeno, vse navedbe so plod študija in raziskovanja," je zatrdil in dodal, da je bilo pisanje knjige "pravo garanje".

"Pisnih virov o Melanii in njenih prednikih je malo, saj so bili čisto povprečna družina in o njih se ni veliko pisalo," je pojasnil. "Kolega Omerza, ki se je ukvarjal z zgodovinskim delom, je bil v Sevnici in vaseh, od koder izvirajo njeni predniki, zagotovo petdesetkrat. Njena mama, denimo, se je rodila v Avstriji, v mestecu Judendorf-Straßengel, kjer so bili med vojno v izgnanstvu. Prav tako smo imeli terensko raziskovalko, ki je šla po poti Melanije, bila je na vseh ključnih postajah, kjer je Melania delala, od Milana in Dunaja do Londona in Pariza."

Prihaja tudi slovenska različica

Knjiga, ki je izšla v elektronski obliki za bralnik Kindle, je trenutno na prodaj izključno na Amazonu, ki ima 90 dni ekskluzivne pravice za prodajo. "Nato bomo videli, ali bomo podaljšali pogodbo ali se bomo odločili za drugačen pristop. Zelo verjetno pa bo ravno takrat v Sloveniji izšla tudi tiskana različica v slovenščini," je napovedal Požar.

Podatkov o prodaji Požar ni razkril, saj da mu to preprečuje pogodba z Amazonom. Po javno dostopnih podatkih je sicer knjiga po prodaji trenutno okoli 90. mesta med političnimi biografijami.

Ne spreglejte