Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2013,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

demonstracije fotografija

Petek, 8. 3. 2013, 9.33

8 let

Podobe protestov po slovenskih mestih od danes na ogled v Kopru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V koprski Galeriji Meduza bodo drevi odprli skupinsko razstavo fotografij z demonstracij po slovenskih mestih, ki so nastale od 2. novembra pa do danes.

Namen razstave, na kateri bo do 7. aprila na ogled 141 del 38 različnih fotoreporterjev, je bil izbrati tiste posnetke, ki se bodo vpisali v zgodovino, so zapisali v Obalnih galerijah Piran.

Skupinska razstava nosi naslov Fotoreporterji med aktivnimi državljani na trgih in ulicah mest v Sloveniji od 2. novembra 2012 do 8. februarja 2013 in je nastala na pobudo Obalnih galerij in kluba Enooki.

Pri razstavi jih je zanimala "simbolna moč dokumentarne reportažne fotografije in kompleksnost procesa, v katerem se realno in posamično transformirata v splošno in pomensko, ko fotografski dokument postane likovna podoba, ta pa več od tistega, kar je v realnem času videlo oko in so zaznali možgani".

Pri tem se snovalci razstave niso osredotočali na umetniško fotografijo, temveč na reportažni zapis dogodkov, v katerem niso nezanemarljivi likovni jezik in vizualni učinki.

Novost poročanja s protestov v zadnjih mesecih je bilo predvsem ažurno objavljanje posnetkov, ugotavljajo v Obalnih galerijah. Tako fotografije poleg besed dogodke niso le dokumentirale, temveč tudi interpretirale. Zato so jih zanimali posnetki družbenih protestov tistih fotografov, ki delajo za medije in imajo torej odprta vrata do objav in s tem do oblikovanja interpretacije o realnosti.

Zastavljena naloga ni bila lahka, tako zaradi časovne distance kot dejstva, da demonstracije niso bile enoznačni dogodek, temveč dogajanje, ki mu ni videti konca.

Demonstracije v Sloveniji se bodo vpisale v zgodovino vsaj z dvema podobama: s posnetki najrazličnejših plakatov, na katerih so lokalne izpeljanke na temo "gotov si"; in posnetki zombijevskih mask, drugačnih od tistih, ki jih nosijo na demonstracijah antiglobalisti širom sveta, so prepričani v Obalnih galerijah.

Ne spreglejte