Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2016,
9.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

rak Tomaž Ahačič - Fogl smrt

Ponedeljek, 29. 8. 2016, 9.44

6 let, 7 mesecev

Po hudi bolezni umrl priljubljeni pevec Tomaž Ahačič - Fogl

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Potem ko je po agresivni obliki raka lani prestal hudo operacijo in ostal brez glasu, je Tomaž Ahačič - Fogl izgubil bitko za življenje. Umrl je v 47. letu starosti, za seboj pa zapustil številne glasbene uspešnice.

Novico o smrti Tomaža Ahačiča - Fogla je javnosti sporočil Radio 1.

Kdo je bil Tomaž Ahačič - Fogl?

Tomaž Ahačič je bil človek, ki je živel za glasbo. Prepeval je v glasbeni skupini Abrakadabra, pozneje Yuhubanda (leta 2005 so s skladbo Če je to slovo v duetu s Katjo Koren zmagali na Slovenski popevki) in predlani navduševal v glasbeni oddaji Znan obraz ima svoj glas. Z nepozabnimi preobrazbami v podobi Marjane Sepe, Luciana Pavarottija in drugih je doživljal vrhunec svoje glasbene slave.

Tomaž Ahačič se je z ženo Marjeto in hčerko Anjo lani udeležil obeh dobrodelnih koncertov, katerih pobudnik je bil Domen Kuralt, pevec glasbene skupine Calypso. | Foto: Tomaž Ahačič se je z ženo Marjeto in hčerko Anjo lani udeležil obeh dobrodelnih koncertov, katerih pobudnik je bil Domen Kuralt, pevec glasbene skupine Calypso.

Ranico ignoriral, dokler ni bilo prepozno

Približno v istem času je opazil rano na jeziku, a jo je zaradi preobilice dela ignoriral, vse dokler ni bilo prepozno. Zdravniki so mu sredi lanskega leta odkrili raka na jeziku, ki se je že razširil na grlo in bezgavke. Operacija je bila nujna, če je hotel preživeti. Po 15 urah na operacijski mizi (isti dan mu je umrl oče) je avgusta lani ostal brez jezika in grla, posledično tudi brez glasu.

Da ne bo več prepeval, bo pa živel, nam je lani v obsežnem intervjuju zatrdil priljubljeni Tržičan, ki se ga je, tako kot njegovega pokojnega starega očeta Ivana Ahačiča, prav tako uspešnega pevca, oprijel vzdevek Fogl, kar v nemščini pomeni ptica oziroma označuje tistega, ki poje lepo kot ptica.

Sprejem za Fogla v domačem Tržiču #video

Dva uspešna dobrodelna koncerta

Z razkritjem Tomaževih zdravstvenih težav v javnosti je po spletu hitro zaokrožilo vabilo skupine Calypso na dobrodelni koncert, na katerem so zbirali sredstva za Tomaža, ki je ostal brez vseh prihodkov. Domen Kuralt, pevec skupine Calypso, je s številnimi glasbenimi kolegi organiziral dva koncerta, Tomaž pa se je z ženo Marjeto in hčerko Anjo udeležil obeh.

Prvega, razprodanega do zadnjega kotička, so v domačem Tržiču izpeljali 8. novembra lani, drugega le nekaj tednov pozneje pa v ljubljanski Hali Tivoli. Na obeh koncertih so se Tomažu poklonili njegovi glasbeni kolegi in oboževalci. S prodajo vstopnic in donacijami so zbrali več kot 40 tisoč evrov.

Hči Anja je na dobrodelnem koncertu v Tržiču prebrala očetovo čustveno obarvano pismo, v Ljubljani pa mu je zapela pesem skupine Muff. | Foto: Mediaspeed Hči Anja je na dobrodelnem koncertu v Tržiču prebrala očetovo čustveno obarvano pismo, v Ljubljani pa mu je zapela pesem skupine Muff. Foto: Mediaspeed

Obljubil je boj za življenje

Za enega od vrhuncev na obeh koncertih je poskrbela Tomaževa hči Anja, ki je v Tržiču prebrala očetov govor in se zahvalila v njegovem imenu, v Ljubljani pa mu je zapela skladbo skupine Muff z naslovom Naj sije v očeh. Kot je prebrala v pismu, je bil oče ganjen ob ogledu na polno dvorano in ob podpori, ki mu jo izkazujejo domačini. Še dolgo se bo spominjal tega koncerta, ki mu bo dal zagon za boj z zahrbtno boleznijo. "Obljubim vam, da se bom boril naprej in da boste ponosni name, tako kot sem jaz ponosen na vas," je v Tomaževem imenu brala njegova hči.

Glasbeniki sporočajo: Mi smo s teboj

Glasbeni prijatelji so mu takrat posvetili tudi skladbo z naslovom Mi smo s teboj, ki so jo predstavili prav na koncertu v Tomaževem domačem kraju. Besedilo za skladbo je prispeval Igor Pirkovič, uglasbil jo je Nino Ošlak, pod producentskim vodstvom Damjana Pančurja pa so jo med drugim zapeli Andrej Širfer, Nuša Derenda, Nina Pušlar, Vlado Pilja, Eva Hren, Matjaž Kumelj, Saša Lendero, Sergej Škofljanec, Alenka Godec, Rok Ferengja, Aleš Bartol, Domen Kuralt in Anita Kadenšek.

Tudi Tržičani niso pozabili na svojega slavčka. Organizirali so dobrodelno kegljanje in za Fogla zbirali zamaške.

Ni bil razpoložen za medijsko izpostavljanje

Tomaž se je kmalu zatem umaknil iz javnosti in se posvetil družini. Našo prošnjo za intervju, ki smo jo nanj naslovili konec marca letos, torej pol leta po koncertu v Tržiču, saj nismo želeli, da se njegova zgodba pozabi, je prijazno zavrnil, češ da trenutno ni razpoložen za medijsko izpostavljanje.

Ena zadnjih skladb, ki jih je objavil, je bila skladba z naslovom Povej mi, koliko ti še pomenim jaz.

Tomaž kot Luciano Pavarotti v oddaji Znan obraz ima svoj glas:

Tomaž kot Majda Sepe:

Tomaž kot Elvis Presley:

Ne spreglejte