Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 10. 2015,
20.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rak operacija dobrodelni koncert

Nedelja, 18. 10. 2015, 20.40

7 let, 12 mesecev

Priljubljeni pevec po hudi bolezni ne bo več pel, niti govoril

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pevec Tomaž Ahačič - Fogl je avgusta letos po zahtevni operaciji, ki jo je terjal agresiven rak na jeziku, ostal brez enega najbolj dragocenih dodatkov, glasu, s katerim je navduševal več kot 20 let.

Tomaž Ahačič - Fogl je živel za glasbo. Prepeval je v glasbeni skupini Yuhubanda in lani navduševal v glasbeni oddaji Znan obraz ima svoj glas. Z nepozabnimi preobrazbami v podobi Marjane Sepe, Luciana Pavarottija in drugih je doživljal vrhunec svoje glasbene slave. Približno v istem času je opazil rano na jeziku, a jo je zaradi preobilice dela ignoriral, vse dokler ni bilo prepozno. Zdravniki so mu letos odkrili raka na jeziku, ki se je že razširil na grlo in bezgavke. Operacija je bila nujna, če je hotel preživeti. Po 15 urah na operacijski mizi (isti dan mu je umrl še oče) je ostal brez jezika in grla, posledično tudi brez glasu. Prepeval več ne bo, bo pa živel, je trdno prepričan priljubljeni Tržičan, ki se ga je, tako kot njegovega pokojnega starega očeta Ivana Ahačiča, prav tako uspešnega pevca, oprijel vzdevek Fogl, kar v nemščini pomeni ptica oziroma označuje tistega, ki poje lepo kot ptica. 46-letni glasbenik je v soboto svojo zgodbo predstavil javnosti, hkrati pa je po spletu zaokrožilo vabilo skupine Calypso na dobrodelni koncert, na katerem bodo zbirali sredstva za Tomaža, ki je ostal brez vseh prihodkov.

Vaša zgodba o agresivni obliki raka, zaradi katerega ste ostali brez grla, jezika in govora, je po sobotni objavi v Slovenskih novicah s svetlobno hitrostjo zaokrožila po spletu. Kdor ni vedel za vašo zgodbo, je nanjo postal pozoren po tem, ko je glasbena skupina Calypso na Facebooku objavila vabilo na dobrodelni koncert, ki je zdaj že prerasel v dva, vam v pomoč. Vse skupaj je potekalo izredno hitro, pospremljeno s številnimi izjavami podpore. Verjetno vam to veliko pomeni.

Res je. Na začetku sploh nisem razmišljal o tem, da bi kakršnokoli informacijo o svoji bolezni delil z mediji. Čakala me je 15 ur dolga operacija in obdobje, v katerem sem se boril sam s sabo.

Po 36 dneh v bolnišnici, kjer sem imel obilico časa za razmišljanje, se mi je oglasil novinar Slovenskih novic in takrat sem se odločil, da želim, da ljudje izvedo, kako se lahko življenje uspešnega glasbenika v trenutku spremeni.

Medtem ko sem spremljal, kako se je moja žalostna zgodba dotaknila ljudi, ti so z menoj delili podobne zgodbe, mi je postalo lažje. Še bolj sem odločen, da bolezen premagam.

Na svojem profilu na Facebooku ste zapisali, da želite z razkritjem svoje zgodbe opozoriti predvsem na to, da rak ne izbira. Kako so se začele vaše težave? Kakšni so bili prvi znaki, ki bi že lahko prižgali alarm?

Povsem po naključju sem se z nezdravim zobom ugriznil v jezik. Nastala je majhna ranica, ki se nikakor ni hotela zaceliti. Postajala je vse večja in vse bolj boleča.

Vse skupaj se mi je dogajalo ravno med snemanjem oddaje Znan obraz ima svoj glas in se je nadaljevalo tudi po oddaji, ko so povabila na nastope dobesedno deževala.

Takrat sem storil največjo napako v življenju. Bolezen sem ignoriral, češ, saj bo bolje. Sploh se mi ni sanjalo, da je to začetek raka na jeziku.

Ravno zato vsem polagam na srce, ne odlašajte in ne ignorirajte prvih znakov. Takoj stopite do svojega zdravnika.

Kako težka je bila za vas odločitev za operacijo? So vam zdravniki predstavili vse posledice oz. ali ste se zavedali, kaj ta operacija za vas pomeni? Kaj je pretehtalo, da ste se odločili zanjo? Osebno si težko predstavljam življenje brez jezika, grla, glasu …

Vedel sem, kaj me čaka. Po vseh preiskavah je postalo jasno, da je bolezen zelo napredovala, da se je rak razširil globoko v grlo in napadel bezgavke.

Zdravniki so mi povedali, da moje življenje visi na nitki in da je potrebna težka operacija, pri kateri mi bodo morali odstraniti grlo, jezik in bezgavke. Če pač hočem preživeti.

Posledica operacije je izguba govora, normalnega hranjenja in dihanja skozi usta. Jasno, bil sem v šoku, a sem se kljub temu odločil za operacijo. Drugega izhoda ni bilo. Predvsem zaradi družine in prijateljev, ki so me vsak dan spodbujali in tolažili.

Kaj vas v teh trenutkih najbolj drži pokonci?

Na prvem mestu seveda družina, prijatelji in spoznanje, da ogromno ljudi misli name in mi skuša pomagati, da z mano delijo svoje težke življenjske preizkušnje. Želijo mi vse najboljše, mi sporočajo, naj ne obupam in naj se borim naprej. Vse to mi daje moč in upanje.

Razmišljate o prihodnosti ali se tej temi raje izogibate? Se vaše zdravstveno stanje lahko drastično spremeni na bolje? Je mogoče kaj spremeniti, da bi se lahko sporazumevali, se normalno hranili …

Seveda razmišljam o prihodnosti, vendar o boljši prihodnosti. Zdravstveno stanje se mi počasi že izboljšuje, a pot je še dolga. Čaka me še 33 obsevanj in kemoterapije.

Glede na to, da sem ostal brez jezika, se moje sporazumevanje ne bo drastično spremenilo. Ampak, pustimo se presenetiti, morda se bo našel kakšen drug način.

Prehranjujem se po gastro cevki, po kateri si hrano vbrizgavam neposredno v želodec. Sčasoma bom mogoče jedel tudi skozi usta, ampak bolj tekočo hrano.

Skupina Calypso 8. novembra v Tržiču organizira velik dobrodelni koncert, zaradi velikega zanimanja so dodali še enega v Ljubljani, predvidoma konec novembra. Za zdaj je sodelovanje potrdilo že več kot 80 glasbenikov, plesnih skupin, ..., kar bo poleg vaše zgodbe gotovo magnet za ljudi. Na koncertu bodo zbirali tudi sredstva za vas. Bodo namenjena zdravljenju ali za poplačilo vsakodnevnih stroškov?

Tako kot večina glasbenikov, sem se tudi sam težko preživljal z glasbo in sem moral za preživetje odpreti tudi s. p. Poleg vsakodnevnih stroškov sem plačeval tudi starostni dom za svojega očeta, ki pa je nedavno umrl (na dan, ko so Tomaža Ahačiča operirali, op. a.), kar pomeni, da za prihranke ni ostalo ničesar.

Z ženo se iz meseca v mesec prebijava z njeno plačo, zato bodo sredstva, zbrana na koncertu, namenjena življenjskim stroškom, del pa tudi za zdravljenje.

Ne spreglejte