Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2012,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

muzej razstava

Nedelja, 1. 1. 2012, 12.43

8 let

Osrednja razstava Narodnega muzeja Slovenije v 2012 o viteštvu na Slovenskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Osrednji razstavni projekt Narodnega muzeja Slovenije v letu 2012 bo Razstava o viteštvu na Slovenskem, ki jo bodo odprli novembra v muzeju na Metelkovi.

Za januar napovedujejo razstavo o sodobnem finskem steklu, aprila pa načrtujejo postavitev razstave o zgodovini britja. Plemstvo je slabo raziskano Na Razstavi o viteštvu na Slovenskem, ki bo odprta med 29. novembrom 2012 in 15. oktobrom 2013, bo predstavljena zgodovina plemstva, ki se skupaj s srednjeveškim vojskovanjem na Slovenskem uvršča med bele lise slovenskega zgodovinopisja. Kot so zapisali v muzeju, ta del slovenske preteklosti ostaja slabo raziskan, predvsem pa obremenjen s številnimi stereotipi. Vitezi v vznemirljivi podobi Viteštvo je izrazito večplasten pojav in odlično izhodišče za muzejsko razstavo, ki bo slovenski javnosti predstavila miselnost in družbeno okolje srednjeveških prednikov v bolj objektivni, pa tudi vznemirljivi podobi. Z raznovrstnim gradivom iz slovenskih in tujih muzejev, ki obsega predmete, inscenacije, replike in filme, bodo prikazali različne vidike viteštva v srednjem in novem veku ter opozorili na današnje predstave o tej epizodi evropske zgodovine. Na ogled bo sodobno finsko steklo V narodnem muzeju na Prešernovi bodo med 19. januarjem in 10. marcem 2012 gostili razstavo z naslovom Sodobno finsko steklo 2005-2010. Na razstavi, ki jo bo pripravil Finski muzej stekla (Suomen lasimuseo) iz Riihimäkija, bodo predstavljeni najsodobnejši dosežki finskega oblikovanja stekla. Na ogled bodo dela slavnih oblikovalcev, kot so Tapio Wirkkale, Kaj Franck in Alvar Aalto. Razstavljeni bodo uporabni in umetniški predmeti, mnogi izmed njih z inovativnimi oblikovnimi in dekorativnimi strukturami. Razstavo spremlja katalog v angleškem jeziku s kratkim povzetkom v slovenščini.

Z brado ali brez: Britve in brivniki Aprila bodo v muzeju na Metelkovi odprli razstavo z naslovom Z brado ali brez: Britve in brivniki. O zgodovini britja, od konca 19. stoletja pa do današnjih dni, bodo govorili predmeti, od britve do sodobnih električnih brivnikov. Poleg ustaljenih metod tega opravila se vedno pojavljajo drugačni načini, ki kažejo na inovativnost in ustvarjalnost posameznikov. Razstava bo zanimiva tudi z oblikovalskega stališča, saj bodo na ogled številne oblike orodja za britje, so sporočili iz muzeja.

Narodni muzej Slovenije vsako leto praznuje obletnico ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko. Najstarejši muzej na Slovenskem je bil predhodnik Slovenskega etnografskega muzeja, Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Narodnega muzeja Slovenije, ki je tudi njegov neposredni naslednik. Obletnico - letos že 191. - bodo v letu 2012 s tematskim dnevom odprtih vrat obeležili 15. oktobra.

Ne spreglejte