Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2013,
18.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rak bolezen zvezdniki

Torek, 14. 5. 2013, 18.40

8 let

Naši in tuji zvezdniki, ki so se borili proti raku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potezo Angeline Jolie, ki se je odločila za odstranitev dojk, da ne bi zbolela za rakom, podpirajo številni zvezdniki.

Veliko zvezdnikov je zbolelo za rakom, veliko jih je raka premagalo, nekateri so boj z zahrbtno boleznijo na žalost izgubili. Najpomembneje je, da so svojo izkušnjo delili s svetom, saj tudi tako lahko poskušajo preprečiti nastanek bolezni in obenem zgodnje zdravljenje.

Zvezdnice v boju Pevka in igralka Olivia Newton-John je leta 1992 sporočila, da ima raka na dojki. Dvajset let po bolezni, ki jo je napadla iznenada, je ena glavnih zagovornic zgodnjih pregledov in ena od najvidnejših zvezdnic, ki se odkrito bori za odkrivanje vzrokov in zdravljenje te bolezni. Med zvezdnicami, ki so se borile proti raku na dojkah, so še rockerica Melissa Etheridge, ki je celo nastopila v dokumentarnem filmu o raku, pevka Sheryl Crow, ki si je po zgodnji fazi popolnoma opomogla brez pomoči kemoterapije, igralka Christina Applegate, ki je rakavo tkivo imela v eni od dojk in še danes redno hodi na preglede, saj se zaradi zgodovine te bolezni v družini boji, da bi zbolela še enkrat, avstralska zvezdnica Kylie Minogue, ki je raka prebolela leta 2005 in zaradi bolezni skoraj prenehala peti, ter TV-zvezdnica Sharon Osbourne, ki si je kot Angelina preventivno dala odstraniti obe dojki, saj je prebolela raka na črevesju.

Zvezdniki v boju Igralec Robert De Niro je leta 2003 izvedel, da ima raka na prostati, njegovo zdravljenje pa je med drugim vključevalo tudi operacijo. Oče Roberta De Nira je umrl za rakom. Raka na prostati so imeli še igralec Denis Hopper, ki je za posledicami razširitve metastaz leta 2010 tudi umrl, pevec Harry Belafonte, ki danes velja za enega najbolj zagretih glede osveščanja o raku na prostati, legendarni boter soula James Brown, ameriški senator Bob Dole, ki je danes eden od glavnih zagovornikov viagre kot zdravila, ki prebolelim za rakom na prostati omogoča normalno spolno življenje, Alec Guiness, ki je leta 2000 umrl za rakom na jetrih, igralec Charlton Heston in čudežni deček muzikala Sir Andrew Lloyd Webber, avtor muzikalov Fantom iz opere, Evita in Jezus Kristus superzvezda.

Kar nekaj zvezdnikov pa se je borilo tudi z drugačnimi oblikami raka. Padli angel kolesarstva Lance Armstrong je prebolel raka na modih, ki se je leta 1996 razširil tudi na področje pljuč in možganov, zanj pa so morali zdravniki uporabiti tako metodo odstranjevanja tkiva kot tudi kemoterapijo. Pevec Rod Stewart je imel hudo obliko raka na ščitnici, ki ga je leta 2000 s pomočjo operacije tudi premagal, operacijo pa so celo prenašali prek televizijske postaje MTV. Z rakom na modih se je boril tudi TV-voditelj Tom Green, medtem ko je igralec Michael Douglas leta 2010 prebolel raka na grlu. Med zdravljenjem so ga obsevali in ga zdravili s kemoterapijo.

Slovenski zvezdniki Med znanimi Slovenci sicer javno govoriti o raku in bolezni ni ravno najbolj "moderno", čeprav je prav zaradi preventive priporočljivo, nekaj primerov, ki so o svoji bolezni javno spregovorili, pa le poznamo. Med zadnjimi, ki so na žalost izgubili bitko z rakom, je TV-voditelj Matjaž Tanko, raka na dojki je z dobro voljo premagala tudi nekdanja plesalka, koreografinja in novinarka Barbra Drnač, modna oblikovalka in manekenka Jana Koteska je prav tako prebolela raka na dojki, raka na modih je uspešno prebolel novinar Gorazd Dominko, raka pa sta prebolela tudi legendarni radijski voditelj Janez Dolinar in njegova hči, igralka Ana.

Ne spreglejte