Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2013,
13.29

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

muzej skladišče

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 13.29

1 mesec, 2 tedna

Muzeji bodo razstavljali tudi skladišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Losangeleški muzej umetnosti LACMA in še nastajajoči muzej Broad bosta svoja skladišča oblikovala tako, da bodo vanje lahko pokukali tudi obiskovalci.

V povprečju imajo muzeji umetnosti okoli 95 odstotkov artefaktov shranjenih zunaj dosega obiskovalcev, in sicer v skladiščih, kjer sicer zaščiteni, a nedotaknjeni lahko čakajo tudi desetletja. Da bi muzeji lahko obiskovalcem ponudili tudi tisto, za kar nimajo prostora v prostornih razstavnih prostorih, jih vedno več razmišlja o tako imenovanem vidnem skladiščenju, kjer bi bil inventar lahko brez pretiranih dodatnih stroškov vedno na ogled.

Direktor losangeleškega muzeja umetnosti LACMA, kjer je na ogled trenutno zgolj 2,3 odstotka zbirke, ki sicer šteje 119.000 artefaktov, zato v sodelovanju z arhitektom Petrom Zumthorjem pripravlja nov načrt prenove, v okviru katere bodo med drugim poskušali razstaviti čim večji delež zbirke.

Podobno razmišljajo tudi v muzeju Broad, ki je trenutno še v gradnji. Arhitekti iz Diller Scofidio + Renfro namreč nameravajo skladišče oblikovati kot razstavni prostor. Kot je za LA Times povedal direktor LACMA Michael Govan, predvidevanje javnosti, da muzeji velik del zbirk shranjujejo v temnih sobah, delno drži. "Vendar želimo opozoriti, da si shranjeni predmeti, četudi niso vedno aktualni za razstavljanje, zaslužijo pozornost. Morda v skladišču res ne bo svetovno znane umetnine, boste pa zato lahko na primer primerjali različne vaze."

Z Zumthorjevo idejo za novo stavbo bi lahko razstavili dvakrat toliko del, kot jih lahko danes, saj bi enonadstropni razstavni prostor stal na 9 metrov visokih steklenih pecljih, ki jih imenuje jedra, v njih pa bi bili na ogled eksponati, ki trenutno niso del razstave. Jedra bi služila kot skoraj stalne instalacije, ki jih Govan primerja z izložbami.

Podobno razmišljajo v muzeju Broad, kjer želi direktorica Joanne Heyler tudi z arhitekturo poudariti, da je shranjevanje in vzdrževanje artefaktov del njihovega poslanstva. Medtem ko bo glavni razstavni prostor v tretjem nadstropju, bo v drugem skladišče z omejenim dostopom, ki pa si ga bodo obiskovalci lahko ogledali medtem, ko bodo po stopnicah zapuščali vrhnje nadstropje. Skladišče bo namreč imelo steklene predelne stene in strop. Kot pravi Joanne Heyler, bodo po novem verjetno potrebovali tudi kuratorje za skladišče.

Ne spreglejte