Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2013,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Silvio Berlusconi lutke satira

Torek, 12. 2. 2013, 17.49

8 let

Lutka Silvia Berlusconija v satiričnem TV-šovu (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Italiji bodo konec februarja volivci izbirali nov parlament. Satirično so se politične kampanje lotili na televizijski postaji Sky Uno, kjer se bodo namesto politikov v debati soočile njihove lutke.

Potem ko je nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi pred približno letom dni zapustil politični prostor, se zdaj znova vrača v domove naših zahodnih sosedov. Ti lahko namreč na televizijskem kanalu Sky Uno spremljajo polurni satirični šov, v katerem namesto resničnih politikov nastopajo njihove lutke.

Gre za zanimiv odziv na običajne politične kampanje vidnejših političnih imen, ki v obdobju pred volitvami na vse mogoče načine predstavljajo svoje politične nazore in prepričujejo volivce, da jim na volitvah konec februarja namenijo svoj glas. Trud zagotovo ni ostal neopažen pri ustvarjalcih oddaje Gli Sgommati, elektion edition, ki so se odločili, da se iz politikov malce ponorčujejo.

Umetniki so se lotili izdelave karikiranih lutk vidnejših imen italijanske politične scene. Svojo gumijasto podobo so tako poleg že omenjenega Berlusconija dobili še odhajajoči notranji minister Mario Monti, Pier Luigi Bersani, Beppe Grillo, Angelino Alfano, Nichi Vendola, Pier Ferdinando Casini in Antonio Ingroia.

Njihove lutke animirajo igralci, ker pa so precej velike, so za vsako potrebni kar trije animatorji. Eden premika telo, glavo in usta lutke, drugi roke, tretji pa oči, veke in zenice. Premikati se morajo simultano, zato ni čudno, da je snemalni studio precej velik.

Na dan predvajanja se ustvarjalci serije zjutraj odločijo, o čem bo tekla beseda v večerni oddaji, ter napišejo dialoge. Ker se največkrat norčujejo iz izjav, ki so jih v preteklem dnevu podali politiki, se morajo igralci najprej podati v studio, kjer posnamejo izjave, nato pa jih čaka postanek pri kostumografu in maskerki. Vse scene posnamejo pred zelenim platnom, posnetke pa nato uredijo v postprodukciji.

Fotografije iz zakulisja nastajanja šova si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Ne spreglejte