Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zemlja

Sreda, 6. 3. 2013, 16.39

8 let

Loški muzej lani privabil 56 tisoč obiskovalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Loškem muzeju so z lanskim letom lahko zelo zadovoljni, saj so pripravili kar 41 prireditev, našteli 56 tisoč obiskovalcev in ustvarili pozitiven poslovni rezultat.

Letos jim država sredstva še zmanjšuje, izpad prihodkov pa nadomeščajo tudi z evropskimi projekti, je na današnji novinarski konferenci pojasnila direktorica Jana Mlakar.

Lani so v Loškem muzeju z 12 redno zaposlenimi pripravili 41 prireditev, pri tem pa so jim pomagali tudi delavci prek javnih del. Ti so za muzej posebna pridobitev, saj se v muzejih zaradi varčevanja že nekaj let ne sme zaposlovati novih sodelavcev, glede na dodatno desetodstotno znižanje mase plač, pa bo treba število zaposlenih celo manjšati.

V lanskem letu se recesija Loškemu muzeju še ni poznala, saj so ustvarili pozitiven poslovni izid. "Zelo smo zadovoljni tudi s številom obiskovalcem," je poudarila Mlakarjeva in pojasnila, da so v razstavnih prostorih v Škofji Loki našteli 56.000 obiskovalcev, skoraj 10.000 obiskovalcev pa si je ogledalo njihove razstave, ki so gostovale drugod po Gorenjskem. V strukturi obiskovalcev se dviga število organiziranih, predvsem šolskih skupin, za katere pripravljajo učne ure.

Leto 2012 so v Loškem muzeju zaključili z razstavo Veliki format, kjer so svoja dela predstavili sodobni škofjeloški likovni ustvarjalci. Ob zaprtju razstave so izdali še katalog, ki dokazuje, da Škofjo Loko odlikuje močna likovna tradicija, saj tako kot v preteklosti tudi v sodobnih časih v mestu deluje veliko dobrih slikarjev, je povedala Mlakarjeva.

V Galeriji Ivana Groharja bodo odprli slikarsko razstavo Maruše Šuštar Zemlja, ki poješ mi. Poznana slikarka mlajše generacije, ki živi v Preddvoru, se predstavlja z izborom krajin, naslikanih med letoma 2002 in 2013. Kot pojasnjuje kustosinja Barbara Sterle Vurnik, slikarka predstavlja abstraktne podobe slik iz realnega življenja.

Mesec marec Loški muzej posveča predvsem ženskam, ki si bodo na dan žena in na materinski dan lahko brezplačno ogledale razstave. Štirinajstega marca pa muzej pripravlja tudi razstavo podob kranjskega poznobaročnega slikarja Leopolda Layerja. Na Loškem gradu bo na ogled 17 njegovih likovnih del in umetniško izdelana skrinja.

Poseben letošnji projekt Loškega muzeja pa je povezan z Avgustom Černigojem, slovenskim predstavnikom umetniške šole Bauhaus, ki je v Nemčiji delovala v začetku 20. stoletja. Loški muzej je namreč uspel skupaj z muzejem sodobne umetnosti iz Zagreba ter muzeji iz Sarajeva in Gradca pridobiti evropska sredstva za dveletni projekt Bauhaus, prek katerega se bo v Loški muzej steklo 70.000 evrov sredstev, toliko znaša tudi enoletni programski proračun muzeja.

Ne spreglejte