Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
19.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

1

Natisni članek

Lokice Zdravko Čolić Josip Broz - Tito Jugoslavija

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 19.56

6 let, 7 mesecev

Lokice, Titove najljubše plesalke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

1

Za članicami legendarne jugoslovanske plesne skupine so vzdihovali vsi moški.

Lokice | Foto:

"Vedela sem, da ima Tito rad stare hite, zato sem naredila koreografijo na skladbo Istanbul," se enega izmed nastopov pred Josipom Brozom - Titom spominja Lokica Stefanović, ustanoviteljica legendarne jugoslovanske plesne skupine Lokice: "Prišle smo v sobo, oblečene v dolge oprijete obleke, in Titova psička pasme pudelj je vsa besna skočila name ter me hotela ugrizniti. Po nastopu smo jedli krvavice, ki jih je spekel Tito." 

Tito jih je imenoval Kodrčki

Lokice so bile za Jugoslavijo to, kar so bile mnogo pozneje Spice Girls za ves zahodni svet. Ženska pretežno plesna skupina, ki pa je posnela tudi nekaj hitov. Veljale so za usodne ženske in vse so imele vroče vzdevke, recimo Dolge noge.

Tito jih je imenoval Loknice, kodrčki. Večkrat je prosil, da so nastopile zanj, tudi na zabavah za njegov rojstni dan in za novo leto. Nekoč so se morale zaradi nastopa za Tita celo predčasno vrniti iz Amerike. "Poklicala me je mama in mi rekla, da me iščejo iz protokola, češ da Tito želi, da nastopimo zanj v hiši v Dobanovcih. Kar z letališča so nas odpeljali tja, enkrat smo koreografijo preizkusile na hodniku, nato smo nastopile," se spominja.

Lokice v oddaji Vse je to glasba leta 1982:

Lokica Stefanović te dni praznuje 70. rojstni dan. Čeprav je študirala arhitekturo, je vse življenje posvetila plesu. Najprej se je izpopolnjevala v New Yorku, po vrnitvi domov pa je ustanovila skupino Lokice, v kateri so bile Gordana Vavić, Duda Nojković, Dijana Milašinović, Jasna Dulić in Jelena Tinska. V sedemdesetih letih ni bilo jugoslovanskega moškega, ki jih ne bi poznal.

Zaslovele so s Čolićem

Nastopale so z največjimi zvezdami jugoslovanske estrade, tudi z  Zdravkom Čolićem, ter bile stalne gostje vseh najpomembnejših zabavnih televizijskih oddaj po vsej Jugoslaviji. Pravzaprav so zaslovele prav z nastopi s Čolićem. Tedaj so bile vse študentke, a so z njim nastopale na vseh koncertih po Jugoslaviji, vmes pa po 16 ur na dan trenirale.

Lokice in Zdravko Čolić | Foto: Lokice in Zdravko Čolić

Lokica Stefanović je za Blic pred dnevi dejala, da ji je žal, da Zdravko Čolić ne govori več z njo, ker ji je bil kot mlajši brat. Skregala sta se, ker je v dokumentarcu o njem dejala, da "ni talentiran igralec". To ji je pevec izjemno zameril, čeprav je dodala, da je z izjemnim glasom in veliko truda to pomanjkljivost uspešno prikril.

Tragične usode po koncu kariere

V začetku osemdesetih so Lokice prenehale aktivno nastopati in vsaka od njih je šla svojo pot. Lokici Stefanović je umrl mož, ostala je sama s hčerko, a je kljub temu ustanovila studio za ples in fitnes, ki ga vodi še danes. Gordana Vavić je umrla leta 2007 po težki bolezni. Jelena Tinska je igralka, novinarka ter aktivna borka za pravice živali.

Največji škandal v zvezi s skupino pa se je zgodil, ko je plesalka Liljana Mitić, ki so jo v sedemdesetih imenovali Biba Riba, pred šestimi leti ustrelila nekdanjega moža in hčerko ter se nato vrgla v mrzlo Savo. Čeprav so tedaj objavili, da je bila članica Lokic, je Lokica Stefanović to zanikala, češ da je z njimi le vadila, nikoli pa niso skupaj nastopale.

Ne spreglejte