SiolNET. Trendi Svet znanih
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljubezen v režiji Andrasa Urbana

3

termometer

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so na oder postavili predstavo vojvodinskega režiserja Andrasa Urbana z naslovom Ljubezen (Nedolžnost v sedemdesetih minutah).

Predstava je po besedah režiserja madžarskega rodu Andrasa Urbana zgodba o Romeu in Juliji, o tem, kar občutimo do drugega človeka, do družbe in do družbenih pojmov. Premiera bo 10. aprila ob 20. uri.

Urban, ki v Sloveniji gostuje prvič, je na današnji novinarski konferenci povedal, da je z veseljem sprejel povabilo SMG-ja, saj mu predstavlja zanimiv prostor, odprt za eksperimente in sodobno gledališče.

Predstavo Ljubezen je režiser pripravil na podlagi pogovorov in improvizacij z igralci. "Dolgo smo raziskovali ključne momente ljubezni. Vseskozi so bili odprti, kar je, verjamem, predpogoj za dobro gledališče. Mislim, da nam je uspelo pripraviti vznemirljivo, zabavno in hkrati resno predstavo na temo ljubezni," je pojasnil Urban in dodal, da predstava vendarle ni interpretacija Shakespearove tragedije.

V predstavi nastopajo Janja Majzelj, Romana Šalehar, Matej Recer, Boris Kos, Marko Mlačnik, Dario Varga in Matija Vastl. Dramaturgijo je z asistentko Anjo Radaljac pripravil Tomaž Toporišič, kostumografinja je Bjanka Adžić Ursulov, glasbo pa je napisal skladatelj Szilard Mezei.

Toporišič je o predstavi dejal, da je bil proces dela zelo odprt in nenavaden: "Povezujemo dve temi, ki sta zelo povezani – na eni strani ljubezen in na drugi nasprotje ljubezni, bodisi sovraštvo bodisi nezmožnost ljubezni. Izhajali smo iz pogovorov o zelo različnih temah, o ljubezni v vseh pomenih besede."

"Ne gre za klasično igro v dokumentarističnem smislu, hkrati pa tudi ne gre za to, da bi igrali sami sebe in na odru izživljali svoje frustracije. Gre za drugačen pristop, ki pa zahteva zelo velik angažma igralcev," je dodal.

Predstava po besedah Radaljčeve govori tudi o tem, na kakšen način so se postavljale ovire za uresničitev ljubezni. "V času, ko je nastala igra Romeo in Julija, so bile te ovire večkrat zunanje, zdaj pa ovire postajajo vedno bolj notranje – izhajajo iz psiholoških frustracij," je pojasnila.

Majzeljeva je dejala, da je bila tema zelo zanimiva. "Skozi pogovore smo videli, da ljubezen razumemo vsak po svoje. V pogovorih so nastajali nesporazumi, kaj ljubezen sploh je in kaj je njeno nasprotje," je pojasnila.

Urban, rojen leta 1970 v Senti, velja v Vojvodini za avtorja novega, provokativnega gledališča, za katero so značilne odprte gledališke forme, so o režiserju zapisali v SMG-ju. Od leta 2006 je direktor in umetniški vodja Madžarskega mestnega gledališča Kosztolanyi Deszo v Subotici.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin