Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 8. 2018,
17.50

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

Natisni članek

kritike MTV Aretha Franklin Madonna

Torek, 21. 8. 2018, 17.50

5 let, 8 mesecev

Kritiki raztrgali Madonno: Namesto da bi govorila o Arethi, si govorila o sebi! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48
Madonna | Madonna je s svojim sebičnim poklonom Arethi Franklin razočarala marsikaterega televizijskega gledalca. | Foto Reuters

Madonna je s svojim sebičnim poklonom Arethi Franklin razočarala marsikaterega televizijskega gledalca.

Foto: Reuters

Ameriška pevka Madonna je na včerajšnji podelitvi nagrad MTV za najboljše vizualne dosežke poskrbela za nov škandal. Kraljica popa bi se morala na dogodku pokloniti nedavno preminuli kraljici soula Arethi Franklin, ki je umrla prejšnji teden. Vendar Madonna tega po mnenju marsikaterega kritika ni storila. Namesto da bi v svojem govoru predstavila glasbene dosežke in bogato ustvarjalno zapuščino Franklinove, je kraljica popa namreč govorila predvsem in zgolj o sebi ter svoji glasbeni karieri.

Madonna je po poročanju CNN na včerajšnjem glasbenem dogodku v New Yorku nastopila v vlogi podeljevalke nagrade za najboljši videospot leta, hkrati pa so ji organizatorji dodelili tudi čast, da se v svojem govoru pokloni nedavno preminuli kraljici soula Arethi Franklin, ki je pred petimi dnevi umrla za posledicami raka.

Namesto da bi se zahvalila Franklinovi, se je Madonna zahvalila sebi

Pri zadnji nalogi se kraljica popa po mnenju televizijskih gledalcev in uporabnikov družbenih omrežij ni pretirano izkazala. Še več, številni so prepričani, da se je v govoru, ki bi moral biti posvečen Franklinovi, zahvalila predvsem sebi, ne pa pokojni legendarni pevki, ki je v svoji dolgoletni glasbeni karieri prejela kar 18 grammyjev.

Aretha Franklin – (You Make Me Feel Like) A Natural Woman. Video: YouTube.


Madonna je govor začela z besedami, da je Franklinova pomembno vplivala na njeno glasbo in da je "spremenila njeno življenjsko pot". Nato se je kraljica popa razgovorila o svojih glasbenih začetkih. Z občinstvom je med drugim delila svojo izkušnjo na avdiciji, na kateri je zapela uspešnico Franklinove (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.

VMA, MTV
Trendi Noč, ko so bile zvezdnice (spet) pomankljivo oblečene #foto

"Hvala, ker si nam dajala moč. Spoštovanje. Naj živi kraljica."

Po njenih besedah moška, ki sta organizirala avdicijo, nista verjela, "da lahko drobno belo dekle zapoje pesem ene od največjih pevk soula, ki so kadarkoli živele na Zemlji". Kot je dodala, jo je Franklinova vodila na mesto v glasbeni industriji, ki ji pripada še danes. "Aretha, rada bi se ti zahvalila, ker si nam dajala moč. Spoštovanje. Naj živi kraljica," je dejala Madonna.

Aretha Franklin (1942–2018) je v svoji dolgoletni in bogati glasbeni karieri prejela 18 nagrad grammy, vključno z nagrado za življenjske dosežke. | Foto: Reuters Aretha Franklin (1942–2018) je v svoji dolgoletni in bogati glasbeni karieri prejela 18 nagrad grammy, vključno z nagrado za življenjske dosežke. Foto: Reuters

Kljub spoštljivi gesti se je na Madonno po dogodku vsul plaz kritik. Uporabniki Twitterja niso skoparili z očitki, da je Madonna izkoristila smrt pevke, da je pred gledalci govorila o lastnem uspehu. 

"Namesto resničnega poklona Arethi ste dovolili Madonni, da 30 minut govori o sebi? MTV, naša čudovita temnopolta kraljica si zasluži boljše," je zapisala ena od uporabnic Twitterja.

Aretha Franklin
Trendi Umrla je pevka Aretha Franklin

Pod plazom kritik se je znašel tudi MTV

Ogorčeni uporabniki družbenih omrežjih so poudarjali, da pri Madonninem govoru sploh ni šlo za poklon Franklinovi: "Ta govor sploh nima nobene zveze z Aretho."

Nekateri so bili prepričani, da je Madonna v svojem govoru demonstrirala prevlado belopoltih nad temnopoltimi ženskami: "To ni bil poklon Arethi, ampak monolog o tem, kako je vloga ikonične temnopolte ženske zreducirana na to, da je nekoč pomagala belopolti ženski."

Pod plazom kritik se je znašel tudi MTV: "Aretha Fraklin umre. Na MTV se sprašujejo: Veste, kaj bi bilo dobro? Če bi Madonna o sebi govorila deset minut, pri tem pa bi zgolj enkrat omenila Aretho." 

Hkrati so se uporabniki družbenih omrežij spraševali, zakaj MTV časti, da bi se poklonili Franklinovi, ni prepustil temnopoltim glasbenikom in glasbenicam. Televizijska mreža se na kritike v zvezi s poklonom preminuli pevki za zdaj še ni odzvala.

Ne spreglejte