Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 1. 2020,
11.13

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,87

11

Natisni članek

kraljica Elizabeta II. princ Harry Meghan Markle

Ponedeljek, 13. 1. 2020, 11.13

4 leta, 3 mesece

Kraljica po kriznem srečanju: Podpiramo Harryja in Meghan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,87

11

Na britanskem dvoru je bilo danes krizno srečanje britanske kraljice, njenega sina Charlesa, vnukov Harryja in Williama ter Meghan Markle. Kraljica je po sestanku sporočila, da kraljeva družina Harryja in njegovo družino podpira pri želji, da si ustvarijo novo življenje. Dogovorili so se o prehodnem obdobju, v katerem bosta Harry in Meghan preživljala čas v Kanadi in Združenem kraljestvu.

Meghan Markle, princ Harry
Trendi Odzivi po umiku Meghan in Harryja: Svoje življenje sta vzela v svoje roke #video

Kraljica Elizabeta II., princ Charles, princ William in princ Harry so se danes srečali na angleškem posestvu kraljeve družine v Sandringhamu, zato so to krizno srečanje že poimenovali sandringhamski vrh. Meghan Markle, ki se je v četrtek vrnila v Kanado k sinu Archieju, se jim vendarle ni pridružila prek telefonskega klica iz Vancouvra, kot je bilo sprva rečeno.

Harry in Meghan sta v sredo sporočila, da se umikata od kraljevih dolžnosti.

"Imeli smo konstruktiven pogovor"

"Družina je imela danes zelo konstruktiven pogovor o prihodnosti mojega vnuka in njegove družine," je po sestanku zapisala kraljica ter dodala, da kraljeva družina popolnoma podpira željo Harryja in Meghan, da si kot mlada družina ustvarijo novo življenje.

Čeprav bi kraljeva družina raje videla, da bi Harry in Meghan ohranila zdajšnji vlogi v kraljevi družini, spoštuje in razume njuno željo po bolj samostojnem življenju, pri čemer ostajata cenjen del kraljičine družine, so zapisali v Buckinghamski palači.

"Ne želita biti odvisna od javnih sredstev"

"Harry in Meghan sta jasno povedala, da na svoji novi poti ne želita biti odvisna od javnih sredstev. Zato so se dogovorili o prehodnem obdobju, v katerem bosta Harry in Meghan preživljala čas v Kanadi in Združenem kraljestvu," so še zapisali v palači.

Kot je še zapisala kraljica, mora družina rešiti zapletene zadeve, tako da bo treba opraviti še nekaj dela. Kraljica je zahtevala, da končne odločitve o tem sprejmejo v prihodnjih dneh, so še zapisali.

Bosta sploh še ostala vojvoda in vojvodinja?

Med drugim bodo v prihodnjih dneh odločili tudi o njunih nazivih vojvode in vojvodinje ter o tem, kje bo njuna uradna rezidenca, kdo bo skrbel za njuno varovanje in kakšno bo to v prihodnje. Odprti sta tudi vprašanji o upravičenosti do sredstev princa Charlesa in tem, kakšne komercialne dogovore bosta lahko sklepala.

Justin Trudeau naj bi kraljici zagotovil, da bo Kanada krila varovanje Harryja in Meghan. | Foto: Getty Images Justin Trudeau naj bi kraljici zagotovil, da bo Kanada krila varovanje Harryja in Meghan. Foto: Getty Images

Neuradno: Kanada naj bi poskrbela za varovanje Harryja in Meghan

Že pred kriznim sestankom naj bi kanadski premier Justin Trudeau kraljici zagotovil, da bo Kanada kot del Commonwealtha poskrbela za varovanje Harryja in Meghan, če se bosta res odločila živeti tam, kot sta namignila.

A tega kanadski davkoplačevalci ne bodo prav veseli, je opozoril kanadski kraljevi zgodovinar Barry Mackenzie: "Tudi če upoštevamo sočutje Kanadčanov, ki ga čutijo do kraljevega para, tega ne bodo dobro sprejeli, saj se jim že zdaj zdi, da je monarhija predraga."

Rešiti bodo morali tudi vprašanje, ali bosta sploh ostala vojvoda in vojvodinja. | Foto: Getty Images Rešiti bodo morali tudi vprašanje, ali bosta sploh ostala vojvoda in vojvodinja. Foto: Getty Images

Harry je Meghan že uredil prvo delo

Ker sta ob izjavi, da se odrekata kraljevim dolžnostim, sporočila tudi, da želita biti od zdaj finančno neodvisna, se poraja tudi vprašanje, kaj bosta počela.

Predvsem za Meghan se namiguje, da si je tega koraka želela zato, ker si želi nadaljevati igralsko kariero, kar se je nekako potrdilo že pretekli konec tedna.

Tuji mediji namreč poročajo, da je privolila v snemanje z Disneyjem in da bo enemu od njegovih animiranih filmov posodila svoj glas. Menda naj bi to "delo" dobila v zameno za donacijo Disneyja dobrodelni organizaciji za zaščito slonov.

In kot kaže posnetek, ki je zdaj zakrožil, naj bi to uredil prav princ Harry. Ko sta se zakonca julija lani udeležila londonske premiere filma Levji kralj, je Harry Disneyjevemu direktorju Bobu Igerju, medtem ko je Meghan govorila z Beyonce in Jay-Z-jem, dejal: "Ona dela sinhronizacije, veš." Ob tem je bil Iger videti presenečen in priznal, da tega ni vedel. Harry je pokazal proti Meghan in dodal, da jo to "res zanima", na kar je Iger odgovoril: "Seveda, z veseljem poskusimo."

"Vedela je, v kaj se spušča"

Britanci pa se medtem različno odzivajo na spremembe na britanskem kraljevem dvoru. Nekateri odločitev Harryja in Meghan pozdravljajo, spet drugi menijo, da je neprimerna.

"Mislim, da je malo predrzno. Poročila sta se, bila člana kraljeve družine, plačali smo za poroko, zdaj nenadoma tega nočeta več. Ne moreš biti del kraljeve družine in se nato kar odločiti, da ne boš več," meni neka intervjuvanka, s čimer se strinja še nekdo, češ da je Harry del kraljeve družine "in to je to". "Ne more ubežati temu. Predvsem pa menim, da nam ni treba plačevati varovanja zanj, če noče več biti del družine."

Spet drugi vprašani meni, da sta navsezadnje le mlad par, a da bi Meghan lahko predvidevala, kako se bo vse skupaj odvijalo: "Vedela je, v kaj se spušča, kajne? Mislim, poglejte njegovo mamo."

Najslabše pa so odločitev o umiku sprejeli drugi člani britanske kraljeve družine, predvsem Harryjev brat, princ William. Sunday Times poroča, da je užaloščen in prizadet, ker kraljeva družina očitno ni več "ekipa". "Vse življenje sem podpiral brata. Zdaj ga ne morem več. Zaradi tega sem žalosten," je še dejal.

Če ne bi bil princ, bi bil vodnik po safariju

Sicer pa umik od kraljevih dolžnosti ni nekaj tako novega, saj je Harry o tem razmišljal že pred leti in o tem leta 2017 celo spregovoril za časnik Newsweek: "Želel sem oditi, a sem se nato odločil, da ostanem in iz tega zase potegnem, kar lahko."

Tudi pred štirimi leti, ko je kraljica praznovala 90. rojstni dan, je za BBC pojasnil, kako gleda na svojo družino, predvsem na svojo babico. "Še vedno jo bolj kot svojo babico vidim kot kraljico. Do svojega šefa čutiš neverjetno spoštovanje in vedno sem jo imel za svojega šefa – ki je občasno tudi babica."

Nekoč je na vprašanje, kaj bi počel, če ne bi bil princ, odgovoril: "Verjetno bi živel v Afriki. Želel bi si preživljati svoj čas tam. Kot poklic ... Verjetno bi bil vodnik po safariju."

Preberite več:

princ Harry, princ William
Trendi Princ William: Vse življenje sem podpiral brata. Zdaj ga ne morem več. #video
Meghan Markle, princ Harry
Trendi Meghan in Harry prizadela britansko kraljevo družino #video
Ne spreglejte