Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2023,
20.24

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

kronanje Karel III.

Sreda, 5. 7. 2023, 20.24

9 mesecev, 3 tedne

Kralja Karla III. so še enkrat okronali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Karel | V edinburški katedrali sv. Egidija je kralj prejel škotske regalije − krono, žezlo in nov meč, imenovan po pokojni kraljici Elizabeti II. | Foto Reuters

V edinburški katedrali sv. Egidija je kralj prejel škotske regalije − krono, žezlo in nov meč, imenovan po pokojni kraljici Elizabeti II.

Foto: Reuters

Po glavnem kronanju v začetku maja je britanski kralj Karel III. simbolično prevzel še škotsko krono. Dva meseca po tem, ko so ga uradno okronali za kralja po smrti njegove matere, kraljice Elizabete II., je na maši v edinburški katedrali sv. Egidija prejel škotske regalije − krono, žezlo in nov meč, imenovan po pokojni kraljici Elizabeti II.

Britanski kralj Karel III. je začel svoj teden dolg obisk Škotske, znan tudi kot kraljevi teden, med katerim bo obiskal več krajev ter počastil škotske običaje, kulturo in prebivalce.

Tokratni kraljevi teden bo nekoliko bolj poseben, saj je Karel III. namreč po majskem kronanju v Westminstrski opatiji zdaj v Edinburgu simbolično prevzel še škotsko krono. Na slovesnosti so kralju Karlu III. ob njegovem kronanju izročili škotske kronske dragulje, poroča BBC.

Prejel je tudi krono in žezlo, ki sta del časti Škotske. Na nacionalni slovesnosti so v katedrali sv. Egidija predstavili tudi nov meč, poimenovan po pokojni kraljici Elizabeti. Pred bogoslužjem so kronske dragulje v procesiji po edinburški ulici Royal Mile z edinburškega gradu prinesli v katedralo, v procesiji pa je sodelovalo približno 100 ljudi iz različnih krogov škotskega življenja.

Sprevod po ulici Royal Mile | Foto: Guliverimage Sprevod po ulici Royal Mile Foto: Guliverimage

Kraljevi par so pred katedralo dočakali tako protestniki kot kraljevi oboževalci.

Ob tem ga je spremljala kraljica Camilla, pridružila sta se jima tudi princ William in njegova žena Kate, ki nosita tudi škotski naziv vojvoda in vojvodinja Rothesayska.

Tako so 24. junija 1953 na Škotskem okronali kraljico Elizabeto II.:

Oglejte si še:

kraljeva družina
Trendi Kako je kralj Karel III. v otroštvu narisal svoje starše #foto

 

Ne spreglejte