Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
14. 1. 2020,
9.43

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

13

Natisni članek

Meghan Markle princ Harry Justin Trudeau Kanada kraljica Elizabeta II.

Torek, 14. 1. 2020, 9.43

4 leta, 3 mesece

Kanadski premier kraljici: Bomo mi plačali #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

13

Justin Trudeau, kraljica Elizabeta II. | Trudeau naj bi kraljici osebno zagotovil, da bo Kanada skrbela za varnost Harryja, Meghan in Archieja. | Foto Getty Images

Trudeau naj bi kraljici osebno zagotovil, da bo Kanada skrbela za varnost Harryja, Meghan in Archieja.

Foto: Getty Images

Že pred kriznim sestankom, na katerem se je razpravljalo o prihodnosti princa Harryja in Meghan Markle, ki nočeta več opravljati večine kraljevih dolžnosti, naj bi Justin Trudeau kraljici zagotovil, da bo Kanada pokrila stroške njunega varovanja.

Kraljica Elizabeta II, princ Harry in Meghan
Trendi Kraljica po kriznem srečanju: Podpiramo Harryja in Meghan #video

Princ Harry in Meghan Markle sta po sporočilu, da se umikata od kraljevih dolžnosti, izrazila željo, da bi živela med Kanado in Veliko Britanijo.

Kraljica Elizabeta II. je včeraj tudi uradno ugodila njuni želji in sporočila, da ju kraljeva družina popolnoma podpira. Izrazila je razumevanje za to, da hočeta imeti kot mlada družina bolj neodvisno življenje, a hkrati ostati cenjen del kraljeve družine. Kot je pojasnila, bo nastopilo prehodno obdobje, ko bo par živel v Kanadi in Veliki Britaniji.

Na dvoru sicer še vedno niso rešili ključnih vprašanj, kot so: kako se bosta preživljala v prihodnje, ali bosta ohranila kraljevi naziv, bosta še vedno opravljala kraljeve dolžnosti in kako bo poskrbljeno za njuno varnost.

Meghan in Harry želita živeti med Kanado in Veliko Britanijo. | Foto: Getty Images Meghan in Harry želita živeti med Kanado in Veliko Britanijo. Foto: Getty Images

Varovanje naj krije Velika Britanija, kraljica ali kar onadva

Zadnje naj bi pomagala rešiti Kanada, kjer si želi kraljevi par urediti novo domovanje. Kanadski premier Justin Trudeau naj bi namreč kraljici po poročanju Guardiana že pred kriznim sestankom osebno zagotovil, da bo Kanada kot del Commonwealtha poskrbela za varovanje Meghan, Harryja in Archieja.

Varovanje s strani Kanade bo potrebno, čeprav bo za to še naprej skrbel britanski Scotland Yard, saj mora biti varovanje princa Harryja kot nekdanjega britanskega vojaka, ki je služil v Afganistanu, in trenutnega člana kraljeve mornarice na najvišji stopnji.

"Mislim, da je večini Kanadčanov ideja, da bi imeli tu člane kraljeve družine, zelo blizu. Ampak kako bo to delovalo in za kakšne stroške gre, o tem se bo treba še pogovoriti," je sinoči v pogovoru za kanadsko televizijo Global dejal Trudeau, poroča STA. Tudi kanadska vlada se za zdaj še ni posvetila temu vprašanju, je povedal kanadski finančni minister Bill Morneau. "Seveda želimo vedno pokazati, da kot člani Commonwealtha igramo vlogo," je dodal.

Britanski mediji so ocenili, da bi Kanada letno za varovanje prispevala okoli 583 tisoč evrov, kanadski mediji pa, da bi varovanje družine davkoplačevalce stalo okoli 1,17 milijona evrov letno.  | Foto: Getty Images Britanski mediji so ocenili, da bi Kanada letno za varovanje prispevala okoli 583 tisoč evrov, kanadski mediji pa, da bi varovanje družine davkoplačevalce stalo okoli 1,17 milijona evrov letno. Foto: Getty Images

Kanada ocenjuje, da bi jih varovanje stalo 1,17 milijona evrov letno

Britanski mediji so ocenili, da bi Kanada letno za varovanje prispevala okoli 583 tisoč evrov, po oceni kanadskih medijev pa bi varovanje družine davkoplačevalce stalo okoli 1,17 milijona evrov letno. Kanadski davkoplačevalci so sicer tradicionalno vedno prispevali k stroškom varovanja, ko je državo obiskal kak član kraljeve družine, a tega verjetno ne bodo prav veseli, je opozoril kanadski kraljevi zgodovinar Barry Mackenzie: "Tudi če upoštevamo sočutje Kanadčanov, ki ga čutijo do kraljevega para, tega ne bodo dobro sprejeli, saj se jim že zdaj zdi, da je monarhija predraga."

Imel je prav. V anketi med prebivalci Vancouvrovega otoka, kjer naj bi v prihodnje živela vojvoda in vojvodinja Susseška, ni bilo zaznati odobravanja plačila varovanja.

Večina se strinja, da bi morala za njuno varovanje še naprej skrbeti Velika Britanija oziroma kraljica ali pa kar onadva sama.

Vendar tudi to vprašanje kljub namigom kanadskega premierja ostaja odprto, nanj bodo odgovorili v prihodnjih dneh, ko mora britanska kraljeva družina poiskati rešitve za vse "zapletene zadeve", ki so nastale ob oznanitvi odstopa Harryja in Meghan.

"To so zapletene zadeve, ki jih mora rešiti moja družina, in ostalo je še nekaj dela, a sem prosila za končno odločitev v prihodnjih dneh," je včeraj še sporočila kraljica.

Preberite tudi:

princ Harry, princ William
Trendi Princ William: Vse življenje sem podpiral brata. Zdaj ga ne morem več. #video
Harry in Meghan
Trendi Londonski muzej umaknil voščeni lutki Harryja in Meghan #video
Ne spreglejte