Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
28. 2. 2020,
15.32

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

1

Natisni članek

varovanje Kanada princ Harry Meghan Markle

Petek, 28. 2. 2020, 15.32

4 leta

Kanada priznala: že od novembra plačujejo varovanje Harryja in Meghan

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

1

Meghan Markle, princ Harry | Kako bo poskrbljeno za varovanje Harryja, Meghan in Archieja po 31. marcu, še ni znano. | Foto Getty Images

Kako bo poskrbljeno za varovanje Harryja, Meghan in Archieja po 31. marcu, še ni znano.

Foto: Getty Images

Po tem, ko je britanska kraljica potrdila, da lahko Harry in Meghan po opustitvi kraljevih dolžnosti živita tudi v Kanadi, so se kanadski davkoplačevalci uprli plačevanju njunega varovanja. Zdaj je njihov minister za varnost priznal, da so od novembra delno le prispevali k temu.

princ Harry, Justin Trudeau
Trendi Kanadčani zaradi Harryja in Meghan podpisujejo peticijo #video

Odločitev princa Harryja in Meghan Markle, da opustita dolžnosti britanske kraljeve družine, je postala izziv za Kanado, kjer si želi kraljevi par ustvariti novi dom. A to je kanadsko vlado pahnilo v nenavaden položaj, je sporočil kanadski minister za varnost Bill Blair, poroča STA.

Že vse od oznanitve, da se umikata od kraljevih dolžnosti ter da želita živeti v Kanadi, se tam namreč prepirajo, ali bi morali z davkoplačevalskim denarjem zagotoviti varovanje para. Kanadčani so zaradi njiju začeli podpisovati celo peticijo, s katero so hoteli preprečiti, da bi se varovanje mlade kraljeve družine plačevalo iz državne blagajne.

Blair jih je sedaj pomiril in dejal, da bodo v prihodnjih tednih ukinili plačevanje njunega varovanja, ter hkrati priznal, da je Kanada že od novembra delno financirala varovanje Harryja, Meghan in njunega sina Archieja.

Med ulično anketo, v kateri so Kanadčane spraševali, kdo naj bi plačeval za njuno varovanje, je večina odgovorila, da naj bo to Velika Britanija ali kraljica oziroma naj si varovanje plačata kar sama:

Justin Trudeau, kraljica Elizabeta II.
Trendi Kanadski premier kraljici: Bomo mi plačali #video

Trenutno jima varovanje pripada, ker sta mednarodni osebi

Vojvodo in vojvodinjo Susseško trenutno še vedno obravnavajo kot mednarodni osebi, ki potrebujeta varovanje, zato mora Kanada zagotoviti njuno varnost, a to se bo kmalu spremenilo, saj bosta 31. marca uradno odstopila od dolžnosti.

Sledilo bo dvanajstmesečno prehodno obdobje, ko denimo ne bosta več imela pisarne v Buckinghamski palači in ju ne bodo smeli več naslavljati s "kraljeva visokost". Kmalu ne bosta več prejemala javnih sredstev za opravljanje kraljevih dolžnosti, saj teh ne bo več, prav tako pa ne bosta več uradno predstavljala kraljice Elizabete II.

V okviru dogovora s kraljico ne bosta smela uporabljati niti besede royal oziroma kraljevi. Harry in Meghan sta sicer že začela postopke za zaščito blagovne znamke Sussex Royal, ki bi jo uporabljala v promocijske in humanitarne namene. Vlogo za zaščito znamke v Veliki Britaniji sta zato opustila.

Harry in Meghan sta v začetku januarja sporočila, da se umikata od kraljevih dolžnosti. | Foto: Getty Images Harry in Meghan sta v začetku januarja sporočila, da se umikata od kraljevih dolžnosti. Foto: Getty Images

Harry in Meghan sta v začetku leta sporočila, da bi se rada delno umaknila od kraljevih dolžnosti in svoje življenje z malim Archiejem razdelila med Kanado in Veliko Britanijo. Iz Buckinghamske palače so kasneje sporočili, da Harry in Meghan ne bosta več aktivna člana kraljeve družine.

Preberite tudi:

princ Harry
Trendi "Hočem, da slišite resnico od mene. Ne kot princa ali vojvode, ampak Harryja." #video
Ne spreglejte