SiolNET. Trendi Svet znanih
1,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kanada priznala: že od novembra plačujejo varovanje Harryja in Meghan

1,52

termometer

Meghan Markle, princ Harry | Kako bo poskrbljeno za varovanje Harryja, Meghan in Archieja po 31. marcu, še ni znano. | Foto: Getty Images
Kako bo poskrbljeno za varovanje Harryja, Meghan in Archieja po 31. marcu, še ni znano. Foto: Getty Images

Po tem, ko je britanska kraljica potrdila, da lahko Harry in Meghan po opustitvi kraljevih dolžnosti živita tudi v Kanadi, so se kanadski davkoplačevalci uprli plačevanju njunega varovanja. Zdaj je njihov minister za varnost priznal, da so od novembra delno le prispevali k temu.

princ Harry, Justin Trudeau Trendi Kanadčani zaradi Harryja in Meghan podpisujejo peticijo #video

Odločitev princa Harryja in Meghan Markle, da opustita dolžnosti britanske kraljeve družine, je postala izziv za Kanado, kjer si želi kraljevi par ustvariti novi dom. A to je kanadsko vlado pahnilo v nenavaden položaj, je sporočil kanadski minister za varnost Bill Blair, poroča STA.

Že vse od oznanitve, da se umikata od kraljevih dolžnosti ter da želita živeti v Kanadi, se tam namreč prepirajo, ali bi morali z davkoplačevalskim denarjem zagotoviti varovanje para. Kanadčani so zaradi njiju začeli podpisovati celo peticijo, s katero so hoteli preprečiti, da bi se varovanje mlade kraljeve družine plačevalo iz državne blagajne.

Blair jih je sedaj pomiril in dejal, da bodo v prihodnjih tednih ukinili plačevanje njunega varovanja, ter hkrati priznal, da je Kanada že od novembra delno financirala varovanje Harryja, Meghan in njunega sina Archieja.

Med ulično anketo, v kateri so Kanadčane spraševali, kdo naj bi plačeval za njuno varovanje, je večina odgovorila, da naj bo to Velika Britanija ali kraljica oziroma naj si varovanje plačata kar sama:

Justin Trudeau, kraljica Elizabeta II. Trendi Kanadski premier kraljici: Bomo mi plačali #video

Trenutno jima varovanje pripada, ker sta mednarodni osebi

Vojvodo in vojvodinjo Susseško trenutno še vedno obravnavajo kot mednarodni osebi, ki potrebujeta varovanje, zato mora Kanada zagotoviti njuno varnost, a to se bo kmalu spremenilo, saj bosta 31. marca uradno odstopila od dolžnosti.

Sledilo bo dvanajstmesečno prehodno obdobje, ko denimo ne bosta več imela pisarne v Buckinghamski palači in ju ne bodo smeli več naslavljati s "kraljeva visokost". Kmalu ne bosta več prejemala javnih sredstev za opravljanje kraljevih dolžnosti, saj teh ne bo več, prav tako pa ne bosta več uradno predstavljala kraljice Elizabete II.

V okviru dogovora s kraljico ne bosta smela uporabljati niti besede royal oziroma kraljevi. Harry in Meghan sta sicer že začela postopke za zaščito blagovne znamke Sussex Royal, ki bi jo uporabljala v promocijske in humanitarne namene. Vlogo za zaščito znamke v Veliki Britaniji sta zato opustila.

Harry in Meghan sta v začetku januarja sporočila, da se umikata od kraljevih dolžnosti. | Foto: Getty Images Harry in Meghan sta v začetku januarja sporočila, da se umikata od kraljevih dolžnosti. Foto: Getty Images

Harry in Meghan sta v začetku leta sporočila, da bi se rada delno umaknila od kraljevih dolžnosti in svoje življenje z malim Archiejem razdelila med Kanado in Veliko Britanijo. Iz Buckinghamske palače so kasneje sporočili, da Harry in Meghan ne bosta več aktivna člana kraljeve družine.

Preberite tudi:

princ Harry Trendi "Hočem, da slišite resnico od mene. Ne kot princa ali vojvode, ampak Harryja." #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin