Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nastop Hilary Swank Jean-Claude Van Damme Vanessa Mae Sting Mariah Carey Beyonce Dennis Rodman

Torek, 13. 5. 2014, 16.06

8 let

Kaj bi morali zvezdniki vedeti, preden nastopijo za diktatorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vsakih nekaj mesecev se zgodba ponovi: diktator naroči zvezdnika, ta nastopi na zasebnem dogodku, napadejo ga aktivisti, zvezdnik se opraviči in išče izgovor. A zakaj je to potrebno?

Vsakih nekaj mesecev se prej zapisana zgodba ponovi in vsakih nekaj mesecev je eden od zvezdnikov tarča napadov medijev, aktivistov in preostalih ljudi, ki so proti določenemu diktatorju. Zadnja izmed zvezdnikov, ki so se ujeli v mrežo opisane zgodbe, je ameriška pop pevka Erykah Badu, ki je odpotovala v Svazi na praznovanje rojstnega dne kralja Mswatija tretjega, dolgoletnega diktatorja Svazija in zadnjega afriškega absolutističnega vladarja. "Vsi ljudje so se smejali, ko sem pela skladbo Vse najboljše," je pevka, ki jo najbolje poznamo po skladbi You Got Me, ki jo je posnela s skupino The Roots, zapisala na Twitterju. A obstajajo ljudje, ki se niso.

Medtem ko se je Erykah z družino in kraljem zabavala, je policija v Svaziju aretirala sedem ljudi, ki so nosili majice z domnevno žaljivimi napisi. Aretacija se je zgodila pred sodiščem, nedaleč proč od kraja, kjer ja Badujeva nastopila. Aretacija, ki se je zgodila zato, ker so ljudje protestirali proti sodnemu sistemu v kraljevini, ni presenetila nikogar v Svaziju, saj kralj sistematično zapira vse nasprotnike njegovega vladanja že 28 let, čeprav v državi vladajo lakota, aids, revščina, kršenje človekovih pravic in prepoved prostega govora. Lačnih je več kot polovica prebivalcev, kralj pa potuje z zasebnimi letali in ima na bančnih računih v tujini naložene milijarde evrov.

A Erykah Badu je le ena izmed zvezdnic, ki so nastopile za diktatorje. Lani je Jennifer Lopez dobila precejšnjo vsoto za nastop na rojstnodnevni zabavi turkmenistanskega diktatorja Gurbangulyja Berdimuhamedova. Hilary Swank, Jean-Claude Van Damme in violinistka Vanessa Mae so bili priča podobnim napadom, ko so za plačilo obiskali rojstni dan čečenskega vodje Ramzana Kadyrova, pevec Sting pa je padel v nemilost zaradi nastopa na zabavi hčerke uzbekistanskega diktatorja Islama Karimova. A seznama še ni konec: na njem so še Mariah Carey, Beyonce in Nelly Furtado, ki so nastopile za vrtoglav milijonski honorar pred nekdanjim libijskim diktatorjem Gadafijem in njegovo družino. In ne pozabimo na Dennisa Rodmana, ki prijateljuje s severnokorejskim diktatorjem Kim Djong Un.

A zakaj toliko zvezdnikov vseeno sprejme ponudbo, čeprav vedo, da jih čakajo težave? Razlog je lahko le en: denar! Diktatorji zapravljajo denar na veliko, zvezdniki pa tudi, zato so ponudbe z visokimi honorarji, ki jih diktatorji nudijo, hitro sprejete. Skrivanja pa skoraj ni več. Badujevo so odkrili, saj danes, v dobi pametnih telefonov, skrivnosti tako ali tako ni, ko pa je zvezdnik enkrat posnet ali fotografiran, je skrajno majhna možnost, da ga ne odkrijejo.

Ne spreglejte