SiolNET. Trendi Svet znanih
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Foto: Nakupovalni center brez zmernosti

2

termometer

Nakupovalni center Emporia v švedskem Malmöju bodo z leti obkrožile stanovanjske stavbe, za zdaj pa njegovo zlato pročelje z vdolbino krši oblikovalske stalnice nakupovalnih središč.

Pri snovanju nakupovalnega središča Emporia so se v arhitekturnem biroju ArchitectWingårdh Arkitektkontor AB želeli izogniti izoliranosti na obrobju mesta, ki je praviloma usoda tovrstnih centrov. Nakupovalni center bodo namreč obdali s stanovanjskimi in poslovnimi stavbami, edina vidna stranica pa bo vpadljiv zlat vhod. Nakupovalno središče bi tako sčasoma postalo del mesta, ne zgolj še ena osamljena hala.

Nakupovalno središče je sicer zgrajeno v treh nadstropjih, trgovinice pa so organizirane po tematskih skupinah, vsaka s svojim atrijem. Notranjost prevzema obliko osmice, ki jo dopolnjujejo žive barve. Garažna hiša je na primer mavrična.

Na strehi so uredili park, kjer bodo nekoč lahko obiskovalci malicali ali pa obiskovali masažne salone, bazene in savne, občasno pa bodo na strehi gostili tudi zabaviščni park.

Pri opremljanju notranjosti so sledili načelu, da se bodo izogibali zmernosti, saj je zmernost del izdelkov, ki so naprodaj. Barve so tako žive, vzorci izraziti, veliko pozornosti pa so namenili tudi najmanjšim podrobnostim, kot so usnjene prevleke na kljukah in barva šivov na foteljih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin