Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 11. 2014,
13.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

december prazniki prazniki božič Miklavž dedek Mraz novo leto silvestrovanje ognjemet

Četrtek, 27. 11. 2014, 13.15

7 let, 12 mesecev

December v Ljubljani: od prižiga lučk do silvestrskega ognjemeta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V glavnem mestu se bo praznično veselje začelo 3. decembra s prižigom praznične osvetlitve, vrhunec pa bo doživelo na silvestrovo.

Praznično osvetlitev v središču Ljubljane bodo tudi letos prižgali 3. decembra, tokrat v okviru prireditve Začetek prešernosti ob 17.15 na Prešernovem trgu. Istega dne se bo tam začel tudi Miklavžev sejem, na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu ter prav tako na Prešernovem trgu pa še praznični sejem.

Na Pogačarjevem trgu se bo praznični sejem začel dva dni prej, trajal pa bo do 31. decembra. Na drugih lokacijah se bo sejem končal 1. januarja. Stojnice bodo obratovale od 10. do 23. ure oziroma do polnoči, je povedala v. d. direktorice javnega zavoda Turizem Ljubljana Petra Stušek.

Obisk Miklavža in dedka Mraza Miklavžev sejem se bo končal že prej, in sicer 6. decembra, otroke pa bo dan prej na sprevodu po Krekovem, Mestnem in Prešernovem trgu obiskal tudi Miklavž.

Turizem Ljubljana v času praznikov pripravlja tudi druge prireditve, med drugim nastope pevskih zborov ljubljanskih osnovnih šol, sprevode dedka Mraza, ulično gledališče ter ustvarjalne delavnice za otroke na Kongresnem trgu.

Pestro glasbeno dogajanje na ljubljanskih trgih Na Novem, Kongresnem in Pogačarjevem trgu ter na Trgu francoske revolucije napovedujejo tudi glasbeni program. Na Novem trgu bodo med 16. in 25. decembrom med drugim nastopili Fake Orchestra, Nula Kelvina, Adi Smolar in Uroš Perić kvartet. Na Kongresnem trgu so med 26. decembrom in 1. januarjem med drugim predvideni Parni valjak, Andrej Šifrer, Big Foot Mama, Siddharta ter Danijela. Na Pogačarjevem trgu bodo nastopili tudi Ansambel Ponos, Mladi gamsi, Slovenski muzikantje in Jovi Bend, na Trgu francoske revolucije pa med drugim Počeni škafi, Hladno pivo ter Hellcats.

Silvestrovanja na štirih lokacijah Silvestrovanja bodo v Ljubljani na Kongresnem, Mestnem in Pogačarjevem trgu ter na Trgu francoske revolucije. Na Kongresnem trgu bo ob 16. uri naprej silvestrovanje za otroke, ob 21. ure naprej pa bodo nastopili Nuša Derenda, Alenka Godec, Jan Plestenjak in Gadi.

Tudi na drugih lokacijah se bodo silvestrovanja začela ob 21. uri. Na Mestnem trgu bodo nastopili Oto Pestner, Manca Špik in Substituti ter Alfi Nipič, na Pogačarjevem trgu pa Ansambel Poljanšek ter France in skupina Krila. Na Trgu francoske revolucije so napovedani Karmakoma, Blaž, Happy ol' Mcweasel, Borghesia ter Noctiferia.

Pripravljeni bosta dve različici ognjemeta: za jasno in oblačno vreme Ob polnoči bodo na Ljubljanskem gradu sprožili ognjemet, za katerega so po besedah Stuškove letos odšteli manj kot 4000 evrov. Pojasnila je, da bosta tudi letos pripravljeni dve različici, za jasno in oblačno vreme.

Na silvestrsko noč v Ljubljani pričakujejo vsaj 3000 nočitev turistov Za sofinanciranje decembrskega programa je iz občinskega proračuna namenjenih 113 tisoč evrov, del stroškov pa bodo pokrili donatorji, je povedala Stuškova, ki napoveduje, da bo na silvestrsko noč v Ljubljani realiziranih vsaj 3000 nočitev turistov. Za celotno leto sicer računa na milijon realiziranih nočitev.

Brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu Ljubljanski župan Zoran Janković pa je povedal, da bo od 3. decembra za vožnjo mestnih avtobusov ponovno odprt del Slovenske ceste. Po njegovih besedah bo odprto tudi novo parkirišče pri nekdanjem Šumiju, sicer pa bo decembra in 1. januarja del dneva mogoče brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu.

Ne spreglejte