Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2022,
13.15

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Natisni članek

Elizabeta II.

Torek, 29. 3. 2022, 13.15

2 leti

Britanska kraljica po dolgem času spet v javnosti, ob njej je bil Andrew #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Na spominski slovesnosti za princa Filipa se je zbrala vrsta britanskih veljakov in članov britanske kraljeve družine, med njimi kraljica Elizabeta II. pa tudi kontroverzni princ Andrew.

Britanska kraljica Elizabeta II. je lahko danes končno priredila spominsko slovesnost za pokojnega moža, princa Filipa, kakršno si je želel, pa lani ob njegovi smrti ni bila mogoča zaradi pandemije covid-19. Takrat se je pogreba lahko udeležilo le 30 oseb.

Elizabeto je na slovesnost pospremil princ Andrew. | Foto: Reuters Elizabeto je na slovesnost pospremil princ Andrew. Foto: Reuters

Kot poroča Telegraph, je kraljica današnjo slovesnost načrtovala do zadnje podrobnosti − od cvetja, kakršno je bilo tudi v njenem poročnem šopku, do seznama povabljencev iz dobrodelnih organizacij, s katerimi je Filip sodeloval. Ob njih se je spominu nanj prišla poklonit tudi vrsta vidnih britanskih politikov, med njimi britanski premier Boris Johnson, ter članov britanske kraljeve družine.

Princ William z ženo Catherine in njunima otrokoma Georgeem in Charlotte | Foto: Reuters Princ William z ženo Catherine in njunima otrokoma Georgeem in Charlotte Foto: Reuters

Med slednjimi pa ni princa Harryja in njegove žene Meghan ter njunih dveh otrok. Harry je namreč že pred časom odpovedal udeležbo z razlago, da bi to bilo preveliko varnostno tveganje za njegovo družino.

princ Filip slovesnost | Foto: Reuters Foto: Reuters

Spominska slovesnost je medtem pomemben dogodek tudi zato, ker se je Elizabeta tokrat prvič po petih mesecih pojavila v javnosti. To se ni zgodilo že vse od oktobra lani, ko so jo doletele zdravstvene težave, zaradi katerih so ji zdravniki svetovali počitek, od takrat pa je odpovedovala vse načrtovane obveznosti, ki so vključevale pojavljanje v javnosti.

Elizabeta | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kraljico je ob prihodu spremljal princ Andrew, ki se je prav tako v javnosti pojavil prvič, odkar se je zunajsodno pogodil z Američanko, ki ga je tožila zaradi spolne zlorabe.

princ Andrew
Trendi Kako bo princ Andrew plačal Američanki, ki ga je tožila zaradi zlorabe?

Oglejte si še:

kraljica Elizabeta
Trendi Kraljica Elizabeta II. prvič na naslovnici revije Vogue
kraljica Elizabeta
Trendi Britanska kraljica premagala covid in se vrnila na delo
Ne spreglejte