SiolNET. Trendi Svet znanih
0,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brad Pitt trdi, da ima redko motnjo: Ljudje mislijo, da sem domišljav

0,47

termometer

Brad Pitt |  | Foto: Guliverimage
Foto: Guliverimage

Zvezdnik pravi, da se mnogim zdi vase zaverovan in nedostopen, v resnici pa si zaradi kognitivne motnje težko zapomni obraze in prepoznava ljudi.

V velikem intervjuju za revijo GQ, v kateri je sprva pozornost pritegoval predvsem z nenavadno fotografijo na naslovnici, se je igralec Brad Pitt razgovoril o najrazličnejših temah, med drugim o nenavadni težavi, s katero se spoprijema že vse življenje.

Le stežka si namreč zapomni obraze ljudi, ki jih srečuje, in jih zato ob ponovnem srečanju ne prepozna, zaradi tega pa se marsikomu zdi nedostopen, celo domišljav.

Brad Pitt | Foto: Reuters Foto: Reuters

"V resnici pa jih hočem prepoznati in me je sram, da jih ne," je dejal. Prepričan je, da ima prozopagnozijo, tako imenovano "slepoto za obraze" oziroma kognitivno motnjo v zaznavanju obrazov. Pittu sicer te motnje niso nikoli uradno diagnosticirali, a je prepričan, da jo ima, saj pri sebi prepozna vse simptome.

Brad Pitt | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prozopagnozija je lahko bolj ali manj izražena, nekateri na primer težko razlikujejo obraze v množici ljudi, drugi si ne zapomnijo ljudi, ki so jih spoznali na novo, spet tretji si ne morejo zapomniti obrazov bližnjih ali v ogledalu ne prepoznajo niti sami sebe. Ta motnja je lahko prirojena, lahko pa je tudi posledica poškodbe možganov ali katere od nevrodegenerativnih bolezni. Ozdraviti je ni mogoče, obstajajo pa tehnike, s katerimi si lahko ljudje, ki jo imajo, pomagajo. Običajno gre za pomnjenje ljudi po drugih značilnostih, na primer po glasu, slogu oblačenja, značilnih gibih ali hoji.

Preberite še:

Brad Pitt Trendi Brad Pitt priznal, da so ga k snemanju tega filma prisilili

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin