SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Beneški bienale odprt; zlati lev nemški predstavitvi

1

termometer

V Benetkah so uradno odprli 54. mednarodni likovni bienale, na otvoritveni slovesnosti pa tudi podelili letošnje nagrade.

Zlati lev za najboljšo nacionalno predstavitev je pripadel nemški razstavi avgusta lani preminulega avtorja Christopha Schlingensiefa, zlati lev za sodelovanje na razstavi ILLUMInacije pa je prejel Američan Christian Marclay.

Srebrni lev gre v roke avtorja razstave ILLUMInacije Srebrnega leva za najbolj obetavnega mladega umetnika na razstavi ILLUMInacije je prejel britanski umetnik Haroon Mirza. Žiriji je letos predsedoval egiptovski umetnik, pisatelj in glasbenik Hassan Khan, člani pa so bili Yinghua Lu iz Kitajske, Italijanka Letizia Regaglia in Francozinja Christine Macel ter Američan John Waters.

Kuratorica osrednje bienalske razstave, ki nosi naslov ILLUMInacije (ILLUMInazioni), je sicer švicarska umetnostna zgodovinarka Bice Curiger. Razstava je na ogled v Arzenalu in v nekdanjem italijanskem paviljonu v Vrtovih. Na njej se predstavlja 83 umetnikov z različnih koncev sveta. Med njimi je 32 mladih umetnikov, rojenih po letu 1975.

Rekordno število nacionalnih razstav Osrednjo razstavo spremlja 89 nacionalnih predstavitev, kar je za beneški bienale rekord. Doslej je za rekordno veljalo leto 2009, ko je bienale vključeval 77 nacionalnih predstavitev tako v Vrtovih in v Arzenalu kot tudi na drugih lokacijah po mestu.

Slovenijo predstavlja kipar Mirko Bratuša Slovenijo na letošnji izdaji bienala zastopa kipar Mirko Bratuša s projektom Grelci za vroče občutke. Projekt je predlagala Galerija Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki, v kateri je bil del le-tega že razstavljen.

Bienale se bo sklenil 27. novembra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin