Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2016,
14.42

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock, Mercator

Natisni članek

kulinarika mlečni izdelki advertorial Radi imamo domače Mercator

Sreda, 25. 5. 2016, 14.42

2 meseca

Kaj je še boljše od mleka? Domače mleko.

Vsebino omogoča Mercator

Foto: Thinkstock, Mercator

hrana mlečni izdelki kulinarika | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Mleko je koristno živilo, ki je že od daljne preteklosti sestavni del vsakodnevne uravnotežene prehrane.

Za mleko velja, da je zaradi vseh hranil, ki jih vsebuje, skoraj popolno živilo. Ko govorimo o mleku, imamo v mislih kravje mleko, za druga mleka je treba navesti, da gre za kozje, ovčje ali kobilje mleko.

Mleko vsebuje 87 odstotkov vode, 3,6 odstotka beljakovin, 3,5 odstotka maščob, 7,4 odstotka mlečnega sladkorja, vitamine A, D, E, B1, B2 in vitamin C ter številne minerale. Še posebej primerno je za aktivne osebe in za vse, ki bi radi zavarovali svoje zdravje. Manj aktivni lahko uživajo posneto mleko.

100 % pristno slovensko mleko in mlečne izdelke, kot so siri, jogurti, skute, masla, smetane in druge specialitete, lahko najdete na posebej označenih policah v Mercatorjevih trgovinah. V Mercatorju skupaj z mlekarnami zagotavljajo kakovost, varnost in sledljivost mleka ter mlečnih izdelkov slovenskih proizvajalcev.

Pridelki z domačega podeželja

hrana mlečni izdelki kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mlekarstvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo. Začetki mlekarstva pri nas segajo v 19. stoletje, ko se je začelo razvijati na Tolminskem in v Bohinju.

Neoporečno živilo

Danes je v prodaji lahko le pasterizirano mleko. Mleko segrejejo tik pod vreliščem in ga nekaj sekund ohranjajo na tej temperaturi. Nato mleko ohladijo. Ko se mleko ohladi, se na površju nabere maščoba, ki jo odstranijo in uporabijo za izdelavo smetane in masla.

hrana mlečni izdelki kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Slovensko mleko je primerljivo z mlekom evropskih držav, ki slovijo po kakovostnem mleku," je povedala strokovnjakinja s področja živilske tehnologije Irena Rogelj, redna profesorica na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Kot glavno prednost slovenskega mleka je izpostavila kratke poti od pridelovalca do predelave.

Ker je slovenska narava relativno neokrnjena, je kakovost mleka lokalnega izvora na zavidljivo visoki ravni. Zato so mlečni izdelki lokalnih slovenskih proizvajalcev tako polnega okusa.

Pristna hrana s kmetije Podpečan

kmetija Podpečan | Foto:

Ker potrošniki vedno bolj cenijo domače, je Mercator razširil ponudbo pristne lokalne hrane pod skupno blagovno znamko Radi imamo domače. V sodelovanju z Zadružno zvezo Slovenije ponujajo kakovostne pridelke slovenskih pridelovalcev.

Med novimi dobavitelji Mercatorja je tudi Andrej Podpečan, gospodar kmetije Podpečan iz vasi Galicija v Žalcu: "Vesel sem, da največji slovenski trgovec pri širjenju ponudbe domačih izdelkov ni pozabil na nas, manjše kmetovalce. Prepričan sem, da imamo odlične izdelke, ki jih odlikujeta kakovost in lokalno poreklo. Za začetek bomo kupcem predstavili naše sire in sirupe."

kmetija Podpečan | Foto:

Na kmetiji Podpečan, ki ima že 250-letno tradicijo pridelave hrane, živijo štiri generacije.

Obdelujejo 37 hektarjev zemlje in skrbijo za 85 glav živine – od tega 45 krav molznic, večina rjave pasme, ki jo odlikuje odlična kakovost mleka po vsebnosti beljakovin.

Dnevno pridelujejo domače sire iz svežega domačega mleka, ki ga pridelajo samo na svoji kmetiji.

Posebnost sirov iz kmetije Podpečan je, da so vsi pridelani iz polnovrednega mleka, kar pomeni, da mleku ničesar ne odvzamejo in tudi ničesar, razen sirišča in kulture, ne dodajo.


Ohranjajmo kulinarično dediščino:

  • Kulinarična posebnost severovzhodne Slovenije: tradicionalna prleška gibanica

Slastna pogača iz vlečenega testa, nadevana s skuto in kislo smetano je lahko slana ali sladka. Gibanica je tradicionalna praznična pogača, ki jo pripravljajo v Prlekiji, Prekmurju, Halozah in Slovenskih goricah. Plast tanko vlečenega testa se imenuje guba oziroma güba, ki je gibanici dala tudi ime.

gibanica pita kolač pogača hrana kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Testo:

500 g mešane moke
žlica kisa
žlica olja
ščepec soli
1,5 dcl mlačne vode

Naredimo gladko, voljno testo in ga premažemo z oljem ter ga pustimo počivati.

Nadev:

1 kg sveže skute
pol litra goste kisle smetane
2 žlici sladkorja
2 jajci
(vaniljev sladkor)

Testo razdelimo na od štiri do sedem delov in jih razvaljamo. Spodnja plast naj bo nekoliko debelejša, namažemo jo z nadevom in pokrijemo z novo plastjo testa. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Po vrhu gibanico obilno namažemo s smetano in spečemo. Speči bi jo morali v krušni peči, ampak bo pogača odlična tudi iz navadne pečice.

Posujemo jo s sladkorjem v prahu in še toplo narežemo.

Mlečna statistika: vsak Slovenec letno povprečno zaužije 51 litrov mleka, 18 litrov jogurta ter 15 kilogramov svežega in trdega sira, kar je pod evropskim povprečjem. 

  mercator radi imamo domače | Foto:

Potrošniki imajo radi imamo domače

mercator radi imamo domače | Foto: Mercator kot največji podpornik slovenskih pridelovalcev zdaj ponuja kupcem več kot 800 vrst lokalnih domačih izdelkov.

V več kot 300 prodajalnah najboljšega soseda bodo lahko kupci od zdaj na stojnicah in policah Iz domačih krajev kupili tudi pristne domače izdelke več kot 70 slovenskih domačij, kmetij in malih proizvajalcev. Tako Mercator nadaljuje z dolgoletno podporo slovenskemu kmetijstvu in krepi dolgoročno sodelovanje z domačimi dobavitelji, kupcem pa nudi tudi pridelke in izdelke kot z lokalnih tržnic.

Ne spreglejte