Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 2. 2014,
21.16

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Benetke visoko plimovanje

Nedelja, 9. 2. 2014, 21.16

3 leta, 7 mesecev

Visoko plimovanje v Benetkah. Kaj storiti? (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zadnja leta je pojav visokega plimovanja, ko voda prestopi kanale in zalije ulice in hiše italijanskega jadranskega bisera, precej pogost. Benetke je namreč spet poplavilo.

Za številne turiste omenjena naravna "napaka" ne pomeni večje nevšečnosti. Še več, to vzamejo kot dodano vrednost pri ogledu številnih znamenitosti.

Zagotovo pa nad previsoko gladino morske vode niso zadovoljni domačini. A so se z neizogibnim že sprijaznili. Pojav namreč ni dolgotrajen. Tako hitro, kot se pojavi, tudi izgine. Je pa žal vedno prisotna poplavna škoda, ki marsikoga dobro udari po denarnici. In to ne samo enkrat na leto.

Bo projekt MOSE pomagal? Mestne oblasti so se v boj s tako imenovano acquo alto, kot pravijo visokemu plimovanju, spustile s projektom MOSE, eksperimentalnim elektromehaničnim modulom. Gre za gradnjo ogromne blokovne pregrade na vseh treh vodnih poteh, Lidu, Malamoccu in Chioggii, ki beneško laguno povezujejo z Jadranskim morjem. Cilj je, da še pred napovedano visoko plimo zajezijo dostop prevelike količine morske vode v laguno, kar bi preprečilo dvig vodne gladine v njej in poplavljanje mestnih ulic in hiš. Projekt naj ne bi vplival na normalno plimovanje in na občutljivi ekosistem v laguni.

Kako se pomikati po poplavljenem mestu? Ob visokem plimovanju se poplavljenim ulicam pač ni mogoče izogniti. Višje ležeče ulice so še vedno normalno prehodne. Težava je z nižje ležečimi in bolj prometnimi potmi po mestu, še posebej če vodna gladina presega 130 centimetrov. Da bi domačinom in turistom kar najbolj olajšali pomikanje, sanitarni delavci vzdolž teh poti postavijo nad vodno gladino dvignjene pešpoti, tako imenovane passarelle.

Če že morate obiskati mesto v takšnih razmerah ali če vas plimovanje preseneti, ko ste v mestu, oblasti priporočajo, da naokoli pohajkujete po alternativnih, višje ležečih ulicah (teh ni malo), da namesto hoje uporabite javni prevoz v obliki vodnih taksijev, vaporettov (čeprav so, če je vodna gladina res visoka, tudi ta plovila omejena ali jim celo onemogočijo pomikanje pod nekaterimi mostovi), ali pa, da pri ogledu znamenitosti preprosto izberete tiste, ki ležijo višje, oziroma se v stavbah pomaknete v višja nadstropja.

Prav tako oblasti opozarjajo, da acqua alta ni priložnost za beneško dogodivščino v slogu bosonogega brodenja po poplavljenih ulicah in trgih (na primer, če se to zgodi v bolj toplih mesecih). Pod gladino so namreč lahko številni odpadki, ki ogrožajo neprevidne. Očem so skrita tudi številna delovna območja z lesenimi deskami, ki zakrivajo (oziroma v primeru poplav odkrivajo) nevarne luknje.

Še najbolje pa je, da se opremite z dobrimi gumijastimi škornji in se kljub neugodni vodni ujmi prepustite lepotam Benetk. Dokler jih morje dokončno ne vzame ...

Ne spreglejte