Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2022,
18.08

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Natisni članek

arhitektura stolpnica

Sreda, 6. 4. 2022, 18.08

2 leti

Veljala je za ideal stolpnice prihodnosti, zdaj jo bodo porušili #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Tokijsko stolpnico, ki velja za eno od najbolj prepoznavnih predstavnic sodobne japonske arhitekture, bodo še ta mesec porušili.

Stolpnico Nakagin v Tokiu, ki jo je načrtoval znani japonski arhitekt Kišo Kurokava, čaka rušenje. S tem se bo končalo obdobje negotove usode te prepoznavne stolpnice, ki je nekoč veljala za ideal bivanja v prihodnosti, v zadnjih letih pa je le še žalostno propadala.

Prepoznavno zgradbo, zgrajeno leta 1972, sestavlja 144 enot oziroma kapsul s po desetimi kvadratnimi metri površine, ki so bile izdelane vnaprej, nato pa na lokaciji le "sestavljene" skupaj.

Nakagin Tokio | Foto: Unsplash Foto: Unsplash

Eden od najbolj znanih primerov japonskega metabolizma

Stolpnica Nakagin je eden od najbolj znanih primerov metabolizma, arhitekturnega gibanja, ki se je na Japonskem razvilo po uničenju, ki ga je za seboj pustila druga svetovna vojna. Predstavniki metabolizma, med njimi Kurokava, so v svoji radikalni viziji japonskih mest prihodnosti združevali tehnologijo in množično proizvodnjo, obenem pa navdih iskali v naravi.

Od tod zamisel Kurokave, da vsako bivalno enoto zasnuje kot samostojno celico, ki jo je mogoče vključiti v večjo celoto in po potrebi zamenjati.

Nakagin Tokio | Foto: Unsplash Foto: Unsplash

 

Prvotni načrt je bil, da bi kapsule vsakih 25 let zamenjali

Kurokava je v svoji izvirni zamisli načrtoval, da bodo kapsule, ki sestavljajo stolpnico Nakagin, vsakih 25 let zamenjali z novimi. A se to ni nikoli zgodilo, temveč so skozi leta propadale in izgubljale stik s časom.

V zadnjih letih jih je mnogo povsem praznih, uporabljajo jih za pisarniške prostore ali kot skladišča, nekatere pa so kot nekakšne turistične nastanitve oddajali navdušencem nad arhitekturo, poroča CNN.

Nakagin Tokio | Foto: Unsplash Foto: Unsplash

Leta 2007 je združenje lastnikov izglasovalo prodajo stolpnice gradbincu, ki jo je nameraval že takrat zrušiti in na tej lokaciji postaviti novo zgradbo, a je leto pozneje med recesijo bankrotiral in ti načrti so ostali neizpolnjeni. Lani so jo znova prodali in čez slab teden dni naj bi se začelo rušenje.

Pozivi k ohranitvi

Pred tem se je v javnosti pojavilo precej pozivov k ohranitvi te arhitekturne posebnosti, za to se je zavzemal tudi sam arhitekt Kurokava, ki pa je leta 2007, v času prve prodaje, umrl. V zadnjem obdobju so se zagovorniki ohranitve stolpnice združili v organizacijo, ki je lokalne oblasti zaprosila za ohranitev stolpnice Nakagin in celo razmišljala o kandidaturi za Unescovo zaščito, a so bili vsi poskusi zaman.

Nakagin Tokio | Foto: Unsplash Foto: Unsplash

"Japonska nima zakonodaje, ki bi omogočala ohranitev tovrstne arhitekturne dediščine," je za CNN povedal predstavnik te organizacije Tacujuki Maeda, "in žal bomo enega od najbolj prepoznavnih primerov japonske sodobne arhitekture za vedno izgubili."

Stolpnica bo izginila, morda pa bodo ostale kapsule

Zdaj se trudijo ohraniti vsaj nekaj posameznih kapsul, je še povedal. Zato zbirajo sredstva za odkup tistih, ki so v najboljšem stanju, ki jih nameravajo restavrirati in ponuditi muzejem ter galerijam. Dobili so že več kot 80 ponudb, je dodal Maeda, med drugim se za kakšno od kapsul zanima tudi pariški Pompidujev center.

Oglejte si še:

Koper Park
Trendi Koprski park je osvojil prestižno arhitekturno nagrado #foto
Munch muzej
Trendi Izbrali najgršo zgradbo v državi: "Ob njej ti postane slabo"

 

Ne spreglejte