SiolNET. Trendi Potovanja
8,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izbrali najgršo zgradbo v državi: "Ob njej ti postane slabo"

8,07

termometer

Munch muzej
Foto: Reuters

"Neverjetno je, da dela enega naših največjih umetnikov razstavljamo v tako odvratni zgradbi."

"Kaj si bodo zanamci mislili o zgradbah, ki jih danes gradimo," se sprašujeta Norvežana Saher Sourouri in Erik Holm, avtorja gibanja Arhitekturna vstaja (Arkitekturopprøret), na katerem opozarjata na po njunem mnenju neprimerne arhitekturne rešitve, ki rastejo po Norveški.

Njuno gibanje vzbuja vse več pozornosti in ima med Norvežani vse več podpornikov, na Instagramu mu sledi več kot 60 tisoč ljudi, pred kratkim pa sta priredila odmeven izbor najgrše nove zgradbe na Norveškem. V njem je svoj glas oddalo več kot 11 tisoč ljudi, "slavil" pa je novi muzej, posvečen slavnemu norveškemu slikarju Edwardu Munchu, ki so ga v Oslu odprli oktobra letos.

Munch muzej Foto: Reuters

"Munchov muzej je tako grd, da ti ob njem postane slabo. Neverjetno je, da dela enega naših največjih umetnikov razstavljamo v tako odvratni zgradbi," je ob razglasitvi rezultatov dejal Soururi, sicer psiholog, ki se s kolegom Holmom zavzema za, kot pravita, arhitekturo po meri ljudi, ne pa investitorjev in gradbincev.

Munch muzej Foto: Guliverimage/AP

"Pri načrtovanju te zgradbe so dali prednost provokaciji pred kakovostno gradnjo, rezultat pa je dolgočasen siv skomig," je 60 metrov visoko zgradbo opisal Sourouri in dodal, da ne gre le za estetsko neprivlačno, temveč tudi za nekakovostno zgrajeno stavbo.

S tem se strinjajo tudi nekateri drugi strokovnjaki, med njimi Charles Alexander Booker, profesor arhitekture z univerze v Trondheimu, ki je za norveški časopis Dagbladet cinično pripomnil: "Še pri gradnji šol uporabljajo boljše materiale."

Španski arhitekt Juan Herreros, ki je Munchov muzej načrtoval, se na neslavno priznanje (še) ni odzval, iz muzeja pa so sporočili, da je zgradba povsem v skladu s svojim namenom, češ da je provokativna, kot so bila Munchova dela v njegovem času.

Oglejte si še:

oceanix Koreja Trendi Tako bo videti prvo plavajoče mesto na svetu #foto Sankt Peterburg stolpnica Trendi Razkrili načrte za najvišjo zgradbo v Evropi: postavili jo bodo v Rusiji #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin