SiolNET. Trendi Potovanja
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Varuhi okolja v enem od najčistejših mest na svetu

1,13

termometer

Dunaj
Foto: Pixabay

Zaslugo, da Dunaj velja za eno najčistejših mest na svetu, med drugim pripisujejo okoljskim redarjem, ki letos praznujejo deset let delovanja. Waste Watcher, kot se imenujejo, kljub globam, ki lahko dosegajo tudi dva tisoč evrov, med Dunajčani uživajo 85-odstotno podporo.

Na Dunaju v zadnjih desetih letih, odkar tam nad postopanjem s smetmi bdijo okoljski redarji, beležijo 60 odstotkov manj nelegalno odvrženih hladilnikov, 58 odstotkov manj nelegalno odvrženih kosovnih odpadkov in 17 odstotkov manj nakupovalnih vozičkov.

Letno na mestnih tleh najdejo tudi 123 milijonov manj cigaretnih ogorkov, vsak dan pa lastniki psov napolnijo sto tisoč vrečic za pasje iztrebke.

Okoljski redarji v civilu

Kot je prepričana dunajska mestna ministrica za okolje Ulli Sima, k uspehu ukrepov za čistejše okolje na Dunaju "največ doprinesejo okoljski redarji".

Ti delujejo v parih, pogosto niso v uniformah, ulice in parke pa nadzirajo od leta 2008. Do zdaj so posredovali že v več kot 64 tisoč primerih, globe za kršitve pa se gibljejo med 50 in dva tisoč evri.

Denar, ki ga mesto prejme od glob, porabijo za zagotavljanje čistoče. Wast Watcher, kot se imenujejo dunajski okoljski redarji, ki letos praznujejo deset let, lahko napišejo globe tudi do dva tisoč evrov, kljub temu pa imajo med prebivalci 85-odstotno podporo.  Wast Watcher, kot se imenujejo dunajski okoljski redarji, ki letos praznujejo deset let, lahko napišejo globe tudi do dva tisoč evrov, kljub temu pa imajo med prebivalci 85-odstotno podporo. Foto: Arhiv Eurocompr

Dunajska posebnost: nakupovalni vozički

Ob nepobranih pasjih iztrebkih je v mestu, kjer po zadnjih podatkih živi 55.700 psov, ena od posebnosti tudi veliko število zavrženih nakupovalnih vozičkov. Pred uvedbo Waste Watcherjev so jih leta 2007 morali iz okolja odstraniti 22 tisoč, lani 18.500.

V avstrijskem glavnem mestu so težava tudi nepravilno odvrženi cigaretni ogorki. Leta 2009 so jih v javnih pepelnikih prešteli približno 6,6 milijona, leta 2017 pa že več kot 123 milijonov. Na odprtih javnih mestih so povečali število košev s pepelniki, ki jih je zdaj več kot 19.700, prostostoječih pa več kot 2.100.

Za čistejše okolje skrbijo tudi s prenovo deponij, z več kot 216 zabojniki za ločene odpadke in z aplikacijo, prek katere prebivalce na neki način nagovarjajo kot "nadzornike", ker lahko prijavljajo nepravilnosti na tem področju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin