Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 4. 2012,
11.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 12. 4. 2012, 11.39

8 let, 5 mesecev

V skrivnostne sobane pod zemeljskim površjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ta konec tedna ropotanje dežnih kapelj zamenjajte za kapljanje in curljanje v kraških jamah. V Sloveniji jih je obilo, zato izberite kakšno, ki je še ne poznate.

Veliko razglabljamo o podnebnih spremembah, prehladnih poletjih in pretoplih zimah, da vreme ni več takšno, kot je bilo oziroma kot bi moralo biti. A vendar je marec upravičil svoje staro slovensko ime sušec, zdaj pa se tudi april obnaša po pravilih. Težko je načrtovati izlet, če nisi prepričan, kakšno vreme te bo doletelo na poti, vendarle pa lahko višje sile tudi prelisičimo. Recimo tako, da pobegnemo kar pod zemljo, kjer sicer prav tako kaplja in curlja voda, a pri tem ustvarja prave umetnine. Pa še daleč vam ne bo treba – Slovenija je namreč prerešetana s kraškimi jamami, znanih je že več kot deset tisoč, vsako leto pa odkrijejo še kakšnih sto novih. Najbolj znana je zagotovo Postojnska, ki je zaradi svoje prepoznavnosti tudi najbolj obiskana. Predlagamo vam, da ta konec tedna raziščete katero od preostalih podzemnih čudes, v vsakem primeru pa izberite takšno z urejenimi turističnimi potmi, da vas ne bo presenetil kakšen narasel vodni tok.

Škocjanske jame Čeprav je Postojnska jama bolj obiskana, pa so Škocjanske jame v svetovnem merilu pomembnejše, leta 1986 so bile namreč uvrščene na Unescov seznam svetovne naravne dediščine. "Zakrivila" jih je hudomušno poimenovana reka Reka, med drugim pa se lahko Škocjanske jame pohvalijo z največjim znanim podzemnim kanjonom na svetu. Med vodenim turističnim ogledom, ki traja okoli uro in pol, si boste ogledali več dvoran, med drugim tudi Šumečo, kjer pride hrumenje Reke najbolj do izraza, sprehodili se boste čez vrtoglav Cerkvenikov most na 45 metrih višine in spoznali ponvice, zanimiv kraški pojav. Celotna pot je dolga okoli tri kilometre, najnižja točka poti pa je 144 metrov pod površjem.

Kdaj in za koliko?

Škocjanske jame so za turistične oglede odprte vsak dan in vse mesece v letu. Aprila so obiski mogoči ob 10., 13. in 15.30.

Cena vstopnice za odrasle znaša 15, za upokojence in študente 11, za otroke in dijake pa 7 evrov.

Jama Pekel Kraške jame niso omejene le na Kras, temveč jih najdemo tudi drugod po Sloveniji, kjer ima sestava tal kraške značilnosti. Tako je dobre štiri kilometre severno od Šempetra v Savinjski dolini sredi Ponikovskega krasa nastala jama Pekel. Svoje zlovešče ime je dobila po svojem skalnem vhodu, ki je podoben hudiču. V jami so našli kosti neandertalskega človeka, sicer pa so jo ljudje turistično obiskovali že v 19. stoletju in v njej prirejali celo zabave. Danes se obiskovalci sprehodijo po 1159 metrov dolgi poti po jami, ki je lahkotno speljana in lepo vzdrževana. Jama Pekel je sestavljena iz dveh etaž, zgornji del je suh, poln kapnikov v različnih odtenkih, spodnji, vodni del pa poteka ob potoku Peklenščica in vodi do največje znamenitosti v jami, do najvišjega slovenskega podzemnega slapa s štirimi metri vodnega padca.

Kdaj in za koliko?

Aprila je jama odprta vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, od 10. do 17. ure, ogledate si jo lahko ob vsaki polni uri, zadnji vhod v jamo pa je ob 16. uri.

Za vstopnino boste odrasli odšteli 8 evrov, v skupini nad 15 oseb pa 6 evrov. Za otroke, dijake in študente cena vstopnice znaša 5 evrov, v skupinah nad 15 pa štiri evre.

Županova jama Županova jama leži ob lokalni cesti Grosuplje–Turjak blizu naselja Cerovo. Vse njene prostore je leta 1926 odkril Josip Perne, takratni župan Šentjurja, in po njem je jama tudi dobila ime. Jama obsega sedem dvoran (Ledenica, Srebrna, Permetova, Velika, Blatna, Matjaževa in Zadnja), povezanih s 600 metrov dolgo urejeno potjo, in ima vse podzemne kraške posebnosti, kot so brezna, rovi, dvorane, kapniki vseh vrst in sigaste ponve, pozimi pa se pojavijo tudi ledeni kapniki.

Kdaj in za koliko?

Vodeni ogledi jame so aprila možni ob nedeljah in praznikih ob 15. uri, za skupinske oglede in oglede ob drugih dneh pa se dogovorite na telefonski številki 01 786 1323 oziroma elektronskem naslovu info@zupanovajama.si.

Vstopnina za odrasle znaša 7 evrov, za otroke pa 5 evrov.

Križna jama Križna jama na vzhodni strani Cerkniškega jezera slovi kot bogato najdišče kosti izumrlega jamskega medveda, za obiskovalce pa so ogledi jame zanimivi predvsem zato, ker med drugim vključujejo tudi vožnjo s čolnom. V Križni jami je namreč več deset podzemnih jezer, ki si jih lahko ogledate na različno dolgih ogledih. Najkrajši, enourni obisk vključuje ogled suhega dela in vožnjo s čolnom po prvem jezeru, primeren pa je za večje skupine. Na štiriurni ogled s čolnom čez 13 jezer pa se lahko odpravijo največ štiri osebe hkrati.

Kdaj in za koliko?

Aprila se enourni ogledi ob sobotah, nedeljah in praznikih začenjajo ob 15. uri, ob delovnikih pa je potreben predhodni dogovor. V vsakem primeru ogled prej rezervirajte. Daljše, štiriurne oglede zaščitenega vodnega dela jame organizirajo le po predhodnem dogovoru. Rezervacije in povpraševanja sprejemajo na telefonski številki 041 632 153 oziroma na elektronski naslov krizna_jama@yahoo.com.

Cena enournega ogleda je za odrasle 7 evrov in za otroke 4,50 evra. Najavljene skupine (nad 15 ljudi) odraslih bodo odštele 5 evrov na posameznika, najavljene šolske skupine 3,50 evra, če sta obiskovalca le dva, pa bosta plačala 10 evrov na osebo. Cene daljših ogledov so 30 evrov na osebo, če so v skupini 4 osebe, 35 evrov na osebo, če so v skupini 3 osebe, in 42 evrov na osebo, če sta v skupini 2 osebi.

Vilenica Po ljudskem izročilu naj bi v jami Vilenica prebivale dobre vile in tako je jama dobila svoje pravljično ime. Jama pri Lokvi na Krasu je najstarejša turistična jama v Evropi, prvi turistični obiski se omenjajo že v listinah iz leta 1633. Pozneje je ta jama tonila v pozabo zaradi vse bolj priljubljene Postojnske, ponovno pa je zaživela leta 1963, ko je skrb zanjo prevzelo Jamarsko društvo Sežana, ki je obnovilo poti in uredilo električno razsvetljavo. V Vilenici oziroma v njeni Plesni dvorani vsako leto podelijo tudi mednarodno literarno nagrado, ki nosi ime jame.

Kdaj in za koliko?

Ogledi so aprila možni vsako nedeljo in za praznike ob 15. in 17. uri, za organizirane skupine pa je ogled možen kadarkoli ob predhodni najavi na telefonsko številko 051 648 711 sli na elektronski naslov vilenica@siol.net.

Cena vstopnice za odrasle je 6 evrov, za otroke pa 3 evre.

Kostanjeviška jama Jamo ob vznožju Gorjancev so odkrili dokaj pozno, leta 1937. Pravzaprav se je razkrila kar sama, ko je narasla voda predrla zdajšnji vhod. Za turiste so jo odprli leta 1971, ko so uredili električno razsvetljavo in 300 metrov turistične poti, ki je primerna tudi za otroke in starejše obiskovalce. Po lepoti kapnikov izstopa predvsem Kapniška dvorana, ki je ena najlepših dolenjskih podzemnih dvoran.

Kdaj in koliko?

Jamo si aprila lahko ogledate ob sobotah, nedeljah in praznikih ob 10., 12., 14., 16. in 18. uri.

Vstopnina za odrasle znaša 7 evrov, za študente in dijake 5 evrov, za osnovnošolce pa 4 evre. Za skupine nad 20 oseb so cene nekoliko nižje, odrasli bodo odšteli 5 evrov, študentje in dijaki 4 evre, osnovnošolski otroci pa 3 evre.

Ne spreglejte