SiolNET. Trendi Potovanja
4,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V savdski puščavi bo zrasla Črta, 170 kilometrov dolgo mesto

4,93

termometer

The Line
Foto: NEOM/Cover Images

V mestu ne bo ne avtomobilov ne cest, ves promet bo potekal pod zemljo.

Savdska Arabija je napovedala novega v vrsti ambicioznih gradbenih projektov, a tokrat ne gre za zgradbo, temveč za celotno mesto.

Savdski princ in prestolonaslednik Mohamed bin Salman je namreč napovedal gradnjo Črte, mesta v obliki 170 kilometrov dolgega pasu med Rdečim morjem in goratim severozahodom države.

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman ob predstavitvi projekta Črta (The Line) Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman ob predstavitvi projekta Črta (The Line) Foto: Reuters

Črta pa ne bo posebna le zaradi svoje oblike oziroma dimenzij, temveč tudi zato, ker naj bi bilo to mesto brez avtomobilov, brez cest in brez ogljičnega odtisa – popolna zelena oaza sredi puščave.

Mesto, v katerem bo lahko živelo milijon ljudi, naj bi v celoti poganjala elektrika iz obnovljivih, "čistih" virov. Sestavljeno bo iz posameznih skupnosti, "kjer bo vse oddaljeno le pet minut hoje", te skupnosti pa bodo med seboj povezane z "ultrahitrim javnim prevozom", napovedujejo Savdijci.

The Line Foto: NEOM/Cover Images

Črta bo imela tri ravni: površje bo območje za pešce, pod njim bodo tekle linije za prevoz potnikov in blaga, najgloblje pa bo speljana infrastruktura – od električnih vodov do kanalizacije.

"To bo prvo mesto, zgrajeno okoli ljudi, ne okoli cest," so prepričani Savdijci, "je neposreden odgovor na največje izzive, s katerimi se človeštvo danes spoprijema: onesnaženje, prometna nasičenost in prenaseljenost."

The Line Foto: Reuters

Futuristično mesto je sicer del projekta Vizija 2030, s katerim poskuša princ bin Salman prekiniti odvisnost savdskega gospodarstva od nafte ter državo preusmeriti v visoko tehnologijo, storitve in turizem, po mnenju kritikov pa tudi preusmeriti pozornost sveta od sistematičnih kršitev človekovih pravic v tej državi.

Oglejte si še:

Mesto Neom - Savdska Arabija Digisvet Savdska Arabija bo tehnološki raj na zemlji AlUla hotel Trendi V savdski puščavi bo zrasel fascinanten podzemni hotel #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin