SiolNET. Trendi Potovanja
2,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Plitvicah si manejo roke: pokarantenski naval na narodni park #video

2,27

termometer

Narodni park Plitviška jezera je ena od najbolj obiskanih turističnih atrakcij na Hrvaškem in očitno je, da so ga v času stroge karantene tudi Hrvatje zelo pogrešali. Obiskovalci so namreč že za prihodnji konec tedna razgrabili vstopnice za ogled parka.

Plitviška jezera Foto: Pixabay

"Upali smo, da bomo imeli obiskovalce, a takšnega navala vendarle nismo pričakovali," je za spletno stran Slobodna Dalmacija povedal predstavnik parka Ognjen Borčić.

"Svoje navdušenje in veselje lahko primerjamo samo s tistim leta 1995, ko smo park odprli takoj po vojni na Balkanu. Vrnitev na delo po dveh mesecih, kar je najdaljši post v 71 letih obstoja parka, je za vseh 668 zaposlenih velik razlog za slavje," je dodal.

V glavnem pričakujejo obiskovalce iz Dalmacije in Zagreba, nekaj se jih bo pripeljalo tudi iz Slavonije in Istre.

Narodni park Plitviška jezera je za obiskovalce znova odprt od 11. maja in že prvi dnevi so pokazali, da zanj vlada veliko zanimanje.

Plitviška jezera Foto: Getty Images

Številne je najbrž k obisku spodbudila tudi akcija Pomlad v Plitvicah, v sklopu katerega so vse cene znižali kar za polovico. Podobno bodo za polovico morali skrčiti tudi število obiskovalcev, saj bodo le tako lahko dosledno spoštovali vse ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom.

Tako bo vstopnice po novem mogoče kupiti samo prek spleta, kjer bodo obiskovalci že ob nakupu obveščeni, na katerem vhodu bodo lahko vstopili v park in kdaj.

Ob obisku bo treba ohranjati socialno razdaljo in skrbeti za razkuževanje rok, medtem ko nošenje mask, razen za uslužbence parka, ti bodo nosili tudi rokavice, ne bo potrebno.

Plitviška jezera Foto: Pixabay

Plitviška jezera, ki so na seznamu svetovne dediščine Unesca, letno obišče okrog 8,1 milijona obiskovalcev, kar je približno deset odstotkov vseh turistov na Hrvaškem. "To pomeni, da se vsak deseti turist oglasi pri nas," je ponosen Borčić. Obisk bi bil bržkone še večji, če ga ne bi bili primorani zmanjšati zaradi priporočil Unesca.

V narodnem parku v obdobju pandemije zaradi ukrepov ne bo vozil panoramski vlakec, bodo pa na voljo električni čoln in čolni na vesla. Tudi njihova izposoja oziroma uporaba bo na voljo po znižanih cenah, še poroča Slobodna Dalmacija.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin