Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
8.29

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zimski čas poletni čas premik ure

Četrtek, 14. 3. 2013, 8.29

6 let, 5 mesecev

Urinih kazalcev ne premikajo povsod enako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Zadnjo nedeljo v marcu bomo kazalce prestavili za eno uro naprej in s tem prešli na poletni čas. Pravila glede premika ur se po svetu razlikujejo, jih je pa dobro poznati - sploh če potujete.

Prehajanje s tako imenovanega zimskega časa na poletnega sega v čas prve svetovne vojne. Z njim naj bi prihranili energijo, predvsem za razsvetljavo, ker so poletni večeri dlje svetli. Glede premikanja kazalcev pa se že od nekdaj krešejo mnenja. Kritiki pravijo, da slabo vpliva na bioritem ljudi, otežuje mednarodno poslovanje, ne nazadnje pa tudi potovanje. Zato je dobro vedeti, katere države poznajo prehajanje na poletni čas in kdaj se ta prehod zgodi.

Islandija, Rusija in Belorusija ostajajo na istem času

V Sloveniji oziroma vsej Evropi, razen na Islandiji ter v Rusiji in Belorusiji, bomo eno uro "izgubili" v noči na 31. marec, enako bo tudi na Grenlandiji, v Turčiji, Azerbajdžanu in Jordaniji. V Izraelu in Palestini bodo uro prestavili 29. marca opolnoči, v Iranu pa že 22. marca.

V ZDA in Kanadi ure premikajo prej, v Mehiki pozneje

 | Foto: Premik ure so medtem že prejšnji konec tedna opravili v večjem delu ZDA. Izjeme so Havaji, Arizona (razen ljudstva Navajo, ki je ure premaknilo) ter ameriška ozemlja Portoriko, Ameriška Samoa, Guam, severni Marianski otoki ter Ameriški Deviški otoki. V Kanadi so na poletni čas prešle vse province razen Saskatchewana, kjer ur sploh ne bodo premaknili. V Mehiki bodo to storili na prvo aprilsko nedeljo, izjema pa so kraji ob meji z ZDA, ki se ravnajo po uri severnih sosedov. 10. marca so na poletni čas prešli tudi nekateri deli Karibov – Kuba, Bahami, Bermudi, Haiti in otoki Turks in Caicos.

Večina Afrike premika ur ne pozna

V Afriki prehod na poletni čas poznajo le redke države. Kanarski otoki in Madeira se ravnajo po svojih evropskih "domovinah" in ure prestavijo 31. marca. Libija na poletni čas preide 29. marca, Maroko in Zahodna Sahara 28. aprila, Namibija pa glede na to, da je na južni polobli, v tem času, na prvo aprilsko nedeljo, prehaja nazaj na zimski čas.

Na južni polobli se vračajo na zimski čas

Podobno kot v Namibiji se obdobje poletnega časa končuje tudi v Oceaniji – tam ure premikajo v delu Avstralije ter na Novi Zelandiji, Samoi in Fidžiju. Prvo nedeljo v aprilu se bodo tako na zimski čas vrnile zvezne države Novi Južni Wales, Viktorija, Tasmanija in Južna Avstralija ter Avstralski glavni teritorij. Preostanek Avstralije ur ne premika. Prav tako se bosta na prvo nedeljo v aprilu na zimski čas vrnili Nova Zelandija in Samoa. Na Fidžiju so nazaj na zimski čas prešli že konec januarja.

Ne spreglejte