Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2017,
13.17

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

2

Natisni članek

evropska glavna mesta novo leto silvestrovanje top destinacije

Sobota, 18. 11. 2017, 13.17

6 let, 5 mesecev

Top evropska mesta za skok v novo leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

2

Novo leto. Silvestrovanje. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

"Kje boš za novo leto?" je vse bolj pogosto vprašanje, saj nas od silvestrovanja ločita manj kot dva meseca. Bi leto 2018 pričakali v katerem od evropskih glavnih mest? Poglejte naš izbor.

Če se boste odločili za silvestrovanje v kateri od evropskih prestolnic, je vsekakor priporočljivo, da si za izlet vzamete nekaj dni, raziščete mesto in tako novoletno slavje razširite v krajši zimski oddih.

Edinburg, Škotska

Edinburg | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Škotsko poimenovanje silvestrovega oziroma zadnjega dne v letu je hogmanay, za največje praznovanje pa velja tisto v Edinburgu, ki traja kar tri dni, od 30. decembra do 1. januarja. Velika edinburška zabava je zrasla iz ulične zabave in postala tako priljubljena, da se je je leta 1996 udeležilo kar 300 tisoč ljudi. Takrat so se odločili, da bodo omejili število vstopnic za ulično praznovanje, ki pa še vedno znaša vrtoglavih sto tisoč. Letos bo na njem med drugim nastopila skupina Human League, opolnoči pa bo nebo razsvetlil ognjemet z edinburškega gradu.


Lizbona, Portugalska

Lizbona | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Lizbona je eno najbolj sončnih glavnih mest v Evropi, zato je sredi sive zime še kako dobrodošla izbira za novoletni oddih. Poznavalci priporočajo, da se pred silvestrsko zabavo okrepčate na kulinarični tržnici Time Out, ki so jo v pokriti mestni tržnici Mercado do Ribeira odprli leta 2014 in kjer lahko najdete več kot 30 različnih gostinskih lokalov - pod nekatere med njimi se podpisujejo vrhunski kuharski mojstri. Nato se odpravite do reke Tagus in trga Comercio (Praça do Comércio), kjer je največja (in brezplačna) silvestrska zabava v mestu.


Madrid, Španija

Madrid | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če boste silvestrovali v Madridu, si lahko zagotovite srečo za celo prihodnje leto. Kako? Tradicija veleva, da je treba opolnoči pojesti 12 grozdnih jagod, ob vsakem udarcu ure eno, in to vam bo prineslo srečo za prihodnjih 12 mesecev. Tega običaja se držijo po vsej Španiji, pa tudi v Latinski Ameriki in na Filipinih, izviral pa naj bi prav iz Madrida, iz tamkajšnjega trga Puerta del Sol, kjer je tudi največje javno silvestrovanje v španski prestolnici.


Reykjavik, Islandija

Reykjavik | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tradicionalno islandsko silvestrovanje bo blizu zapečkarjem. Zakaj? Ker je islandski običaj, da silvestrski večer preživijo ob gledanju televizije, natančneje oddaje Áramótaskaupið oziroma silvestrska komedija, satire, v kateri se lotevajo javnih osebnosti od politikov do estradnikov. Takrat na ulicah menda ne boste srečali žive duše, saj oddajo gleda več kot 90 odstotkov Islandcev. Ko se oddaja malce pred polnočjo konča, pa se Islandci odpravijo ven, dajo si duška z ognjemetom - če vam ta ni dovolj, pa lahko upate tudi na severni sij. Januarja imate veliko možnosti, da ga uzrete.


Beograd, Srbija

Beograd | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Srbsko glavno mesto je vsekakor ena najbolj priljubljenih novoletnih destinacij pri Slovencih. Čeprav so letos po zmagi Slovencev nad Srbi na evropskem košarkarskem prvenstvu krožile šale, da tam ne bomo dobrodošli, to zagotovo ne bo držalo. V eni najbolj žurerskih evropskih prestolnic je pravzaprav vsaka izbira silvestrovanja prava, pa naj bo to v kateri od njihovih številnih restavracij, "kafan" in splavov ali pa na prostem - če se boste odločili za zadnjo možnost, sta osrednji prizorišči Trg republike in trg pred narodno skupščino.


Benetke, Italija

Benetke ognjemet | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Med najbolj znanimi novoletnimi slavji v Evropi je zagotovo tudi beneško. Tradicija veleva, da si najprej privoščite večerjo v kateri od tamkajšnjih oštarij in restavracij, ki na zadnji dan leta ponujajo cenone di San Silvestro, silvestrsko večerjo, nato pa se odpravite slavju naproti. Najlepši razgled na novoletni ognjemet boste imeli z obalne promenade Riva degli Schiavoni oziroma "slovanska obala", medtem ko je Trg svetega Marka opolnoči priča tradicionalnemu silvestrskemu poljubu, ki si ga tam množično izmenjajo zaljubljenci.


London, Velika Britanija

London | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na Victorijino nabrežje ob reki Temzi, od koder je najlepši razgled na sloviti londonski novoletni ognjemet, marsikdo pride že 12 ur pred polnočjo, da bi si rezerviral prostor - da ne omenjamo, da je treba za to imeti vstopnico, ki stane deset funtov oziroma dobrih 11 evrov. Lahko pa se (za primerno ceno) izognete gneči in novo leto pričakate v kateri od restavracij v londonskih nebotičnikih. Zagotovo najboljši razgled ponuja The Shard oziroma Črepinja, najvišja zgradba v zahodni Evropi, ki ima v 31., 32. in 33. nadstropju kar tri restavracije, silvestrovanje pa prirejajo tudi na najvišji razgledni točki, ki sega od 69. do 72. nadstropja.


Praga, Češka

Praga | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Praga je odlična novoletna destinacija za vse, željne zabave. Glavno mesto Češke z množico restavracij, pivnic in barov prek celega leta slovi kot prestolnica zabave, vrhunec pa doživi prav na silvestrovo. Osrednji mestni silvestrski točki sta Stari mestni trg (Staroměstské náměstí) in Venčeslavov trg (Václavské náměstí), zelo priljubljena pa so v Pragi silvestrovanja na ladjah, ki plujejo po Vltavi in se opolnoči ustavijo v bližini Karlovega mosta, kjer lahko na palubi nemoteno uživate v razgledu na ognjemet.


Pariz, Francija

Pariz | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Francosko glavno mesto je vsekakor ena bolj priljubljenih novoletnih destinacij, a velja poudariti, da za razliko od velike večine preostalih evropskih mest Pariz nima uradnega novoletnega ognjemeta - veličastna pirotehnika je tam rezervirana za 14. julij, ko Francozi praznujejo svoj nacionalni praznik, dan padca Bastilje. A ne obupujte, saj se vam bodo Parižani več kot oddolžili s spektakularno osvetljenim Slavolokom zmage, ki ga lahko vidite z Elizejskih poljan, središča pariškega novoletnega slavja, slavnostno osvetljen pa je seveda tudi Eifflov stolp.


Berlin, Nemčija

Berlin novo leto | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če boste za silvestrovo v Berlinu, ne smete zamuditi ene največjih uličnih zabav v Evropi. Govorimo o silvestrovanju pred Brandenburškimi vrati, ki se ga vsako leto udeleži okoli milijon ljudi. Ogromno prizorišče, ki se razteza na dveh kilometrih Ceste 17. junija, zbrani množici ponuja koncerte, obilico hrane in pijače in veliki ognjemet opolnoči - takrat pa se zabava šele dobro začne. Berlin je vendarle mesto z najboljšo klubsko sceno v Evropi, če ne kar na svetu.

Ne spreglejte