Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 3. 2018,
4.03

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Dan. jamar človeška ribica Postojnska jama

Četrtek, 22. 3. 2018, 4.03

6 let

Skrivnosti, ki jih skriva Postojnska jama #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Jamarji so v Postojnski jami do danes odkrili 24 kilometrov rovov, galerij in dvoran. Nekateri deli jame pa so obiskovalcem in turistom še vedno neznani. Jamarji namreč v naši najbolj znameniti podzemni jami ves čas odkrivajo nove in nove poti.

Novinarka: Anja Ciglarič/Video: Planet TV


Marsikdo ne ve, da jama ni samo to, kar je dostopno obiskovalcem, ampak mnogo več. Ekipa jamarjev, ki raziskuje novi del Postojnske jame, je doslej odkrila več kot tri kilometre novih rovov, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Prelevite se v jamarja in se podajte v skrite kotičke Postojnske jame

"Del, ki ga poznamo, je stara oziroma tako imenovana fosilna jama. Pod nami, kjer se zdaj sprehajava, je podzemni tok reke Pivke. Tam je nova jama, ki je stara približno milijon let," je pojasnil jamar Marjan Vilhar.

Omenjeni del Postojnske jame ponuja tudi prav posebna doživetja. "Postojnsko jamo lahko obiščete tudi na drugačen način. Postanete lahko speleolog, se za nekaj ur prelevite v jamarja in se podate v skrite dele Postojnske jame, ki jih ne vidite v turističnem delu," je razložil Vilhar.

Obiskovalci se lahko sprehodijo do podzemne reke Pivke, kjer lahko vidijo znamenito človeško ribico v naravnem okolju. Vendar pa pozor! Ti deli jame so precej drugačni od tistih, ki jih vidijo turisti. "Rovi so precej mokri, poti niso urejene, tako da se hodi po blatu," je pojasnil Vilhar.

Kaj o Postojnski jami menijo turisti iz tujine

Za začetek organiziranega turizma v Postojnski jami velja obisk avstrijskega prestolonaslednika Ferdinanda leta 1819, vendar pa v Rovu starih podpisov najdemo tudi podpise obiskovalcev, ki izvirajo iz 13. stoletja.

Seznam iz vpisne knjige obiskovalcev kaže na to, da Postojnska jama že od prejšnjega stoletja ni znana le v Evropi, ampak tudi širše. To dokazujejo tudi mnenja turistov iz tujine. 

Mirian Mathias, Madrid: "Postojnska jama je zelo lepa, zelo nama je bila všeč. Znotraj je res lep prostor, tako da bi morali sem priti vsi ljudje, da ga vidijo."

Adam Shaw, Chicago: "Neverjetna je, res je vredna časa, da prideš sem in si jo ogledaš. Če bi bil tukaj, bi jo seveda prišel še enkrat pogledat. Ko bo hči starejša, mislim, da bi jo želela videti."

Gayatry, Indija: "Bili smo v Ljubljani, tam smo nastanjeni. Povsod smo videli oglase in ljudi, ki so promovirali Postojnsko jamo. Vedeli smo, da smo zelo blizu. Zato smo si mislili, pa gremo na izlet. Zelo je bilo lepo."

Številne novosti ob praznovanju 200. obletnice odkritja Postojnske jame

Ob praznovanju 200. obletnice odkritja notranjih delov naše najbolj znane jame v družbi Postojnska jama pripravljajo tudi številne novosti. Pomembna prelomnica za podjetje je lanska naložba, del katere je tudi Hotel Cerkno s smučiščem in termami.

V aprilu jih čaka odprtje izhodnega perona iz Koncertne dvorane, medtem ko za poletje napovedujejo odprtje hotela Planinka na Jezerskem.

Medtem v Postojnski jami ustanavljajo lastno turistično agencijo, obnovili bodo tudi promenado slavnih in prenovili jamske vlakce. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi prisluškovalno gnezdo tajnih služb, na katero so naleteli pri obnovi hotela.

Postojnska jama v luči presežkov

Postojnska jama je jama presežkov. Po čem je posebna?

- Je na prvem mestu v svetu po številu pravih jamskih živali. V njej jih živi kar 115.

- Človeška ribica je bila prvič najdena v eni izmed Postojnskih jam, in sicer v Črni jami. Odkrili so jo leta 1797.

- V jami je bila zgrajena prva turistična podzemna železnica na svetu. Delovati je začela 16. junija 1872.

- V Postojnski jami je leta 1883 zasvetila prva električna luč takratni Kranjski.

- Posebnost Postojnske jame je tudi podzemni poštni urad, od koder lahko pošljete razglednico z žigom človeške ribice.

- Med 38 milijoni obiskovalcev je jamo obiskalo kar nekaj predstavnikov kraljeve krvi. Avstrijski cesar Franc Jožef je bil v Postojnski jami dvakrat.

- Postojnska jama turistom ponuja avdiovodnike v 19 različnih jezikih, kar je več kot v Vatikanu.

V Sloveniji vsako leto na novo odkrijejo okoli 300 jam

Slovenija se sicer lahko pohvali z najmanj 12 tisoč odkritimi jamami. Približno 300 jih jamarji vsako leto odkrijejo na novo. Kot prvi na svetu pa imamo v Sloveniji tudi natančen posnetek prereza jame, iz katerega lahko natačno vidimo, kako ravnamo z zemljo, so še poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Novinarka: Anja Ciglarič/Video: Planet TV


Če želite spoznati posebnosti podzemeljskega okolja in jamske živali od blizu, morate obiskati Proteusovo jamo, bolje poznano kot Vivarij, ki leži v Rovu novih podpisov oziroma 50 metrov od vhoda v Postojnsko jamo. V razstavnem paviljonu Expo Postojnska jama – Kras tako lahko odkrivate kraške fenomene, najimenitnejši med njimi pa je seveda Postojnska jama.

Ne spreglejte