SiolNET. Trendi Potovanja
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali znani beneški ribji tržnici grozi konec?

0,08

termometer

Benetke
Foto: Pixabay

Ribja tržnica ob vznožju beneškega mostu Rialto obstaja že skoraj tisoč let in skoraj od nekdaj so jo vodili Benečani, zdaj pa ji grozi konec. Pred nekaj leti je bilo tu aktivnih še 18 trgovcev, dandanes jih je le še devet. Tržnica je bolj kot vir živil za domačine postala "vir" selfijev za turiste.

Tržnica dnevno privabi več tisoč turistov, ki opazujejo ter množično fotografirajo morske dobrote na ledu in sebe. Pred 30 leti je licenca za stojnico stala še sto tisoč evrov, danes pa je vrednost padla na 12 tisoč evrov. Trgovci se morajo med drugim spopadati s konkurenco večjih trgovin in upadanjem števila Benečanov.

Benetke Trendi Benetke bodo otežile življenje turistom, ki se ne znajo obnašati

"Turisti prihajajo sem delat selfije. Kmalu nas bodo plačevali, da bomo statisti, saj je vedno težje preživeti kot trgovec z ribami," je dejala ena od trgovk. Trgovci na tržnici se pritožujejo tudi nad pomanjkljivo podporo institucij, saj rastejo stroški za oskrbo stojnic in davki.

potniški vlak, Slovenske železnice Novice Direktni vlak iz Ljubljane v Trst in Benetke predvidoma septembra

Čeprav tržnica ni med najugodnejšimi v Evropi, je ena redkih možnosti za domačine, da nakupijo sveže izdelke. V Benetkah je v zadnjih letih zaradi vedno manjšega števila prebivalcev upadlo tudi število trgovin z živili. Od druge svetovne vojne se je število Benečanov zmanjšalo s 175 tisoč na 55 tisoč ljudi.

Benetke Trendi Benetke na robu zloma: mesto se utaplja v množici turistov sneg Benetke Novice Tudi Benetke je pobelil sneg #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin