SiolNET. Novice Slovenija
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Direktni vlak iz Ljubljane v Trst in Benetke predvidoma septembra

0,28

termometer

potniški vlak, Slovenske železnice
Foto: Srdjan Cvjetović

Direktna potniška železniška povezava iz Ljubljane v Trst in Benetke bo predvidoma zaživela septembra, so povedali na Slovenskih železnicah (SŽ). Italijanski državni prevoznik Trenitalia bo na relaciji vozil dvakrat na dan, potnikom pa bi lahko bilo na voljo tudi novo postajališče ob tržaškem letališču v Ronkah.

Na SŽ so pojasnili, da te dni potekajo aktivni dogovori s pristojnimi službami na italijanski in slovenski strani za izvedbo projekta. V teku je tako pridobitev homologacije elektromotornih potniških garnitur italijanskega prevoznika za uporabo na tej čezmejni povezavi. V luči teh postopkov vzpostavitev prometa na SŽ predvidevajo septembra.

Pomočnik direktorja Slovenskih železnic Miloš Rovšnik je medtem za Radio Koper pretekli teden povedal, da so od italijanskih kolegov dobili zagotovila, da bi vožnja vlakov res lahko stekla v devetem mesecu letos. "Govorimo o delovnem datumu 9. september, ki pa ga bomo potrdili do konca februarja v obliki sporazuma," je napovedal.

V Trst dvakrat na dan

Vlak naj bi na povezavi med slovensko prestolnico in eno najpomembnejših evropskih turističnih destinacij, ki velja tudi za pomembno prometno vozlišče, predvidoma vozil dvakrat dnevno. Po Rovšnikovih besedah poskušajo s Trenitalio in drugimi uskladiti predvsem to, da bi imel vlak čim boljše povezave do letališča v Ronkah ali da bi vsaj en vlak na dan tja neposredno tudi peljal.

Vlak bo na tej relaciji predvidoma vozil dvakrat dnevno. Vlak bo na tej relaciji predvidoma vozil dvakrat dnevno. Foto: Slovenske železnice

Odprtje novega postajališča pri letališču je napovedno za 19. marec.

Povezava že obstaja, a je treba prestopati

Na SŽ so spomnili, da železniška povezava na tej relaciji obstaja že danes, vendar s prestopi prek Opčin do Trsta in od tam naprej po Italiji. Kot je za Radio Koper povedal Rovšnik, trenutna storitev prek Opčin in avtobusnega transferja naprej na železniško postajo v Trst stane devet evrov in to bodo na SŽ imeli tudi za izhodiščno ceno za povezavo med Ljubljano in prestolnico Furlanije - Julijske krajine.

Po Rovšnikovih zagotovilih je za novo železniško povezavo veliko zanimanja tudi med turističnimi agencijami tako v Sloveniji kot v Italiji. Italija je največji emitivni trg slovenskega turizma, povezave s sosednjo Italijo, z izjemo cestnih, pa so slabe. Letalske povezave ni, železniška pa za zdaj, kot rečeno, obstaja zgolj s prestopanjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin