SiolNET. Trendi Potovanja
0,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rimski Kolosej bo kmalu videti drugače #video

0,50

termometer

Kolosej Rim
Foto: Reuters

Obiskovalci ene najslavnejših znamenitosti na svetu bodo lahko stali prav tam, kjer so se v starem Rimu borili gladiatorji.

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je razkril nov ambiciozen načrt, ki ga imajo za slavni rimski Kolosej. V njem bodo zgradili pomična lesena tla, podobna tistim, na katerih so se v starem Rimu odvijali krvavi gladiatorski boji.

Poglejte:

Dvatisočletna zgradba trenutno nima tal, že v 19. stoletju so jih odstranili arheologi, da bi lažje raziskali mrežo predorov in prehodov pod njimi, kjer so bili nekoč zaprti gladiatorji in divje živali, preden so jih poslali v areno pred krvi željno občinstvo.

Projekt postavitve novih tal je vreden 18,5 milijona evrov, dokončan naj bi bil do leta 2023. Tla bodo obsegala okoli 3.000 kvadratnih metrov, prekrita bodo z deskami, ki jih je mogoče obračati in tako osvetliti ter prezračiti podzemne hodnike.

Kolosej Rim Foto: Reuters

Gre za visokotehnološko rešitev, s katero Koloseju vračajo izvirno podobo, je poudaril italijanski kulturni minister. "Gre za ambiciozen projekt, ki bo obenem zaščitil strukturo in ji vrnil prvotno podobo," je dejal po poročanju BBC, "nova tla bodo izjemna pridobitev, ki bo obiskovalcem omogočala, da si njegovo veličanstvo Kolosej ogledajo iz samega središča."

Oglejte si še:

231 Novice Z najsodobnejšo tehnologijo pri sosedih odkrili zakopano antično mesto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin