SiolNET. Trendi Potovanja
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najlepši razgledi v Sloveniji (25): Roblekov dom na Begunjščici

Razgled iz naj planinske koče leta 2017, ki seže vse do Blejskega jezera in Triglava

0,30

termometer

Roblekov dom razgled
Foto: Bojan Puhek

Tura do Roblekovega doma na Begunjščici, ki ste ga izbrali za naj planinsko kočo leta 2017, nagrajuje s prijaznim sprejemom oskrbniškega para Roka in Zdenke Podpečan, ter razgledi, ki se jih ne pozablja. Na desni pogled seže do Triglava, naravnost proti dolini pa se oči pohodnikov lahko odpočijejo na lepotah Blejskega jezera.

Razgled je ena prvih stvari, ki okupirajo planince, ko prispejo do ene najbolj znanih planinskih koč v Sloveniji. Zakaj znanih? Ker jo je v eni od pesmi (Na Roblek) ovekovečil tudi legendarni Slavko Avsenik, pesem pa se je že zdavnaj uvrstila med zimzelene.

Roblekov dom razgled Foto: Bojan Puhek

Kam vse seže pogled?

Pogled z Robleka, ki stoji na trasi Slovenske planinske poti in Vie Alpina, ki iz leta v leto privablja vse več tujcev, je osupljiv. Po pomoč pri natančnem naštevanju okoliških vršacev smo se zatekli na Planinsko zvezo Slovenije, ki je na svoji spletni strani vsako planinsko kočo opremila tudi z opisom okoliških vrhov.

Roblekov dom razgled Foto: Bojan Puhek

Na vzhodni strani se šopirijo strma pobočja Begunjščice in dolgi hrbet Košute, od vzhoda proti jugu pa se na obzorju vrstijo vrhovi Kamniških Alp s Kočno in Storžičem. Na jugu leži Dobrča, tu vidimo tudi obširno gorenjsko ravnino od Podvina do Jesenic z Radovljico, Bledom in drugimi kraji, za ravnino pa Škofjeloško pogorje z Blegošem, Ratitovec in gozdnato Jelovico.

Roblekov dom razgled Foto: Bojan Puhek

Na zahodu se nad Bledom pogled ustavi na Julijcih s Triglavom, severozahodno pa so v bližini južna pobočja Stola s Prešernovo kočo.

Roblekov dom razgled Foto: Bojan Puhek

Načrtujejo postavitev panorame

Vprašanja v stilu "Kaj pa tisti vrh in tisti tam? Kako se mu reče?" so med najpogostejšimi v bližini planinskih domov. Tudi oskrbnika Roblekovega doma na Begunjščici imata podobno izkušnjo. Kot sta nam razkrila, eden od rednih obiskovalcev doma, ljubiteljski fotograf Jani Kolman, razmišlja o pripravi panorame, povečane fotografije, kjer bi natančno označili vse bližnje vrhove, kar bo lepo dopolnilo ponudbo planinskega doma. Postavitev panorame je le eden od načrtov, ki jih kujejo na Robleku. Tu sta še postavitev vetrnice, ki bo dragocen vir energije, in nadgradnja zajetja za vodo.

Roblekov dom Foto: Bojan Puhek

Roblekov dom razgled Foto: Bojan Puhek

Več poti, najlažja s Poljške planine

Do priljubljene koče v Karavankah, ki je v poletni sezoni odprta vsak dan, sicer pa ob koncu tedna in praznikih, vodijo številne poti. Najlažja, primerna tudi za obisk pozimi, je pot iz Drage nad Begunjami, če imate primerno vozilo, se lahko pripeljete vse do Poljške planine in si tako pošteno skrajšate pot. Iz Drage boste hodili dve uri in pol, s Poljške planine pa samo dobro uro.

Poleti se marsikdo odloči za krožno turo z Ljubelja prek Prevale čez Bornove tunele ter nazaj na Zelenico in Ljubelj. Če ste ljubitelji daljših tur, jo lahko mahnete še na Macesnovec in do Koče pri izviru Završnice in Zelenice. Manj obiskana je pot iz Drage skozi Luknjo do Prevale in čez Rožo ali vrh Begunjščice do Robleka.

Roblekov dom razgled Foto: Bojan Puhek

V nedeljo bo na Robleku še posebej živahno

Če v nedeljo, 24. septembra 2017, nimate neodložljivih obveznosti, vas vabimo, da si zabeležite naše vabilo. Takrat bo namreč ob 11. uri na Robleku v okviru evropskega tedna športa pod krovom akcije Slovenija planinari praznovanje za naj planinsko kočo 2017 s krajšim kulturno-zabavnim programom, predajo plakete zmagovalcem letošnje akcije ter delavnicami za mlado in staro.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin