Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

2

Natisni članek

Ne izpusti me turški običaji turške serije

Petek, 13. 7. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Preverite nenavadne turške običaje, ki jih je dobro poznati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

2

Poljubljanje roke | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pitje slane kave ob snubitvi, poljubljanje roke, polivanje vode za srečno pot … To je le nekaj tipičnih turških običajev, ki ste jih zagotovo opazili tudi v napeti ljubezenski turški seriji Ne izpusti me na Planet TV. Nekaj najzanimivejših in zahodnemu svetu verjetno tudi precej nenavadnih lahko preberete spodaj.

Mnoge nenavadne turške običaje lahko vidite tudi v novi turški seriji Ne izpusti me, ki je na Planet TV na sporedu od ponedeljka do petka ob 18.30 in za vikende ob 19. uri.

Polivanje vode

V zahodnem svetu je dovolj, če nekomu, ki se odpravlja na daljšo pot, zaželiš previdno vožnjo in srečno pot, a v Turčiji verjamejo, da besede niso dovolj. Zato v roke primejo kozarec ali vrč vode in jo zlijejo za avto – z namenom, da bi bila pot tako tekoča, kot je voda.

Da bi bila pot gladka, za avto polijejo vodo. | Foto: Thinkstock Da bi bila pot gladka, za avto polijejo vodo. Foto: Thinkstock

Pitje slane kave ob zaroki

Ko se moški želi poročiti s svojo srčno izbranko, se skupaj s starši odpravi k njej domov, da njenega očeta prosi za njeno roko. Na srečanju mora bodoča nevesta zbrani druščini skuhati kavo in jo postreči, medtem ko si jo ženin in njegova družina ob tem pobližje pogleda. Če nevesta želi, pa jo lahko bodočemu možu malce zagode in tudi ona njega preizkusi. Kavo mu lahko soli, in če slano kavo ženin stoično spije brez spakovanja in pritoževanja, je to znak, da je potrpežljiv in pravi zanjo.

Planet TV Kdo je kdo v seriji Ne izpusti me

Spoštovanje starejših in poljubljanje roke

V Turčiji so starejši ljudje deležni velikega spoštovanja. Če na primer stopite v sobo, polno ljudi, je priporočljivo, da najprej pozdravite najstarejšo osebo v prostoru. Če niste prepričani, katera to je, pa bo najbolj spoštljivo, da najprej pozdravite tistega, ki stoji vam najbližje, ter nato nadaljujete s pozdravi v nasprotni smeri urinega kazalca. Turki pogosto tudi poljubijo roko najstarejše osebe v prostoru, a to se od tujcev ne pričakuje, boste pa zagotovo naleteli na odobravanje, če se boste ob pozdravu rahlo priklonili.

Turki med pogovorom stojijo ali sediju blizu drug drugega. | Foto: Thinkstock Turki med pogovorom stojijo ali sediju blizu drug drugega. Foto: Thinkstock

Govorjenje od blizu

Turki so vajeni govoriti tako, da stojijo zelo blizu drug drugemu, zato mnoge, ki prvič obiščejo Turčijo in imajo opravka z domačini, preseneti dejstvo, da ne upoštevajo pravila osebnega prostora, kot mu rečemo mi. Turek bo tako med pogovorom stopil zelo blizu k vam, in če se boste umaknili, lahko to dojamejo kot žalitev.

Sezuvanje čevljev

Nekaj, kar nam je vendarle skupno s turškim narodom, pa je to, da se ob prihodu domov ali na obisk vsi sezujemo. Hoja v umazanih čevljih po hiši pač ni nekaj, kar bi Turki odobravali. Tako vam bo večina domačinov ob prihodu v njihov dom takoj ponudila copate, če se to ne zgodi, pa boste zagotovo naredili odličen vtis, če se boste vseeno kar sami sezuli.

Na Planet TV ne spreglejte nove turške serije Ne izpusti me, ki je na sporedu od ponedeljka do petka ob 18.30 in za vikende ob 19. uri.
Tolgahan Sayışman
Trendi Je to novi Christian Grey?
Amine Gülşe
Trendi To je lepotica, ki greje posteljo znanemu nemškemu nogometašu #video #foto
Ne spreglejte