Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2015,
14.17

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

TripAdvisor lestvica top 10 butični hoteli

Četrtek, 2. 7. 2015, 14.17

10 mesecev, 2 tedna

Prestiž in ekskluzivnost: to so najboljši butični hoteli na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vse bolj priljubljeni butični hoteli, ki združujejo luksuz in občutek intime, so posejani tudi po pri Slovencih najbolj priljubljeni hrvaški obali. TripAdvisor je izbral najboljše med njimi.

Trend vse bolj individualiziranih potovanj gre z roko v roki z razmahom tako imenovanih butičnih hotelov – praviloma prestižnejših hotelov z majhnim številom okusno opremljenih sob, ki svojim nadstandarda vajenim gostom ponujajo storitve primerne kakovosti.

Izraz "butični hotel" sta skovala Steve Rubell in Ian Schrager, podjetnika, ki sta bila med drugim lastnika kultnega newyorškega nočnega kluba Studio 54. Svoj prvi hotel, ki sta ga odprla leta 1984, sta namreč primerjala z butikom in rodili so se butični hoteli, ki so danes eden najbolj priljubljenih in najpomembnejših hotelskih segmentov.

Najboljši v Sloveniji so v Kranjski Gori, Ljubljani, Bovcu in na Bledu Tako pomembnih, da popotniški spletni portal TripAdvisor v okviru vsakoletnih lestvic najboljših sestavlja tudi lestvice najboljših butičnih hotelov. Na slovenski lestvici so se na prvih pet mest za leto 2015 uvrstili kranjskogorski hotel Skipass, ljubljanski hotel Cubo, Dobra vila v Bovcu, blejski hotel Triglav in ljubljanski Vander.

Mi pa smo se tokrat lotili podrobnejšega pregleda hrvaške lestvice – če vas letos mikajo počitnice na hrvaški obali, a ne bi spali v katerem od socialističnih gigantov.

1. Palača Judita, Split

Palača Judita oziroma Palace Judita Heritage Hotel za mednarodne goste je na TripAdvisorju obveljal za najboljši hrvaški butični hotel letošnjega leta. Je hotel za ljubitelje zgodovine, saj gre za palačo iz 16. stoletja v samem osrčju Splita, tik ob znameniti Dioklecijanovi palači. Hotel ima osem dvoposteljnih luksuzno opremljenih sob z ekstravelikimi posteljami, oblečenimi v posteljnino iz najboljšega egiptovskega bombaža, vsa razsvetljava pa nosi podpis Swarovski. Cene? Sredi julija boste za sobo odšteli kakšnih 300 evrov na noč.

2. Hotel Damianii, Omiš

Leta 2012 odprt hotel Damianii v Omišu je zgrajen v slogu art decoja, v notranjosti pa skriva 12 unikatno opremljenih sob. Ob ročno izdelanem pohištvu goste razveseli kopalnica z džakuzijem, najprestižnejša soba pa ima celo lastno savno. Hotel ima zasebno peščeno plažo z ležalniki, baldahini in senčniki, na vrtu pa tudi ogrevan bazen in džakuzi, ki so jima pristavili točilni pult, kjer poskrbijo za od sonca utrujene goste. Cene prenočitev sredi julija se gibljejo od 250 evrov navzgor.

3. Emperor's Suites, Split

Cesarjeve sobane oziroma Emperor's Suites pravzaprav niso hotel, ampak več stanovanj oziroma apartmajev v starem mestnem jedru Splita. So v neposredni bližini Dioklecijanove palača, en apartma pa je celo znotraj nje. Elegantno opremljena stanovanja imajo zasebne vhode, vsako ima ob spalnici tudi kuhinjo, jedilni in dnevni prostor, prostorno kopalnico in lasten balkon oziroma teraso. So med cenejšimi butičnimi možnostmi, dve osebi lahko julija v teh stanovanjih prenočita že za kakšnih 120 evrov.

4. Hotel Bol, Brač

Butični hotel Bol v istoimenskem mestu na otoku Braču je kakšen kilometer oddaljen od priljubljene plaže Zlatni rat – brez skrbi, če želite, vas do tja odpeljejo brezplačno. Hotel ima osem sob ter 15 apartmajev z moderno notranjo opremo in detajli, značilnimi za okolico. Moderen dizajn se nadaljuje tudi v restavraciji in baru, za vodne aktivnosti poskrbi zunanji bazen, za popolno telo fitnes in savna, lastnike dragih avtomobilov pa pomiri s kamerami varovana garaža.

5. Oasi, Pulj

V puljski Pješčani uvali, tam, kjer je nekoč delovala izjemna restavracija Valsabbion s pripadajočim hotelom (restavracije ni več, hotel je ostal), skuša njeno poslanstvo od leta 2012 nadaljevati butični hotel Oasi, ki svojo restavracijo poudarja prav toliko kot moderno opremljene sobe. Imajo zunanji bazen in center dobrega počutja, plaža pa je oddaljena kakšnih 200 metrov. Hvalijo se tudi, da so do okolja prijazen hotel, ker za ogrevanje vode in notranjih prostorov v hladnejših mesecih uporabljajo sončno energijo. Cene dvoposteljnih sob se v najvišji sezoni gibljejo med 130 in 170 evri na noč.

6. Hotel Spongiola, Brodarica, Krapanj

Hotel Spongiola stoji na otoku Krapanj v šibeniškem arhipelagu, ki velja za najnižji in najgosteje poseljen otok v Sredozemlju. Butični hotel, ki stoji na kraju nekdanje spužvarske zadruge (od tod tudi njegovo ime), je edini hotel na tem otoku, ima pa devet dvoposteljnih in devet triposteljnih sob ter pet apartmajev. Osrednja ponudba hotela je potapljanje, gostom je na voljo tudi vrhunska potapljaška oprema, sicer pa se lahko pohvalijo tudi z notranjim bazenom s sladko vodo, fitnesom ter wellnessom s solarijem, masažami in savno. Za sobo boste julija in junija odšteli kakšnih 180 evrov.

7. Hotel Villa Vera, Lovran

Hotel v slikovitem mestecu Lovran – tega so že v času Avstro-Ogrske razglasili za klimatsko zdravilišče – je tik ob morju in 12 kilometrov dolgem sprehajališču ob Kvarnerskem zalivu. Vsaka soba je unikatno opremljena in ima svoj balkon, posebej pa so ponosni na svoj center dobrega počutja, ki obsega zastekljen bazen z barom, džakuzi, parne kopeli, savne in fitnes. Ne gre spregledati niti zasebnega parkirišča, ki je na tem delu hrvaške obale prej redkost kot pravilo. Sredi julija vas za noč v dvoposteljni sobi olajšajo za 140 evrov.

8. Art Hotel Kalelarga, Zadar

Ta butični hotel je dizajniral slovenski arhitekt Jani Vozelj, stoji pa, kot pove že njegovo ime, ob osrednji ulici v starem mestnem jedru Zadra – Kalelargi. Ulico odseva tudi notranjost hotela v bež odtenkih in z razkritimi stenami iz kamna, deset sob, kolikor jih obsega, pa je v znamenju štirih tem: odrske umetnosti, sredozemskega življenjskega sloga, zadarske pisane besede in zadarske kulturne dediščine. Hotelska restavracija medtem slovi predvsem po svojih tortah in drugih sladkarijah. Cena v visoki sezoni? 220 evrov na noč.

9. Hotel Fortuna, Milna, Hvar

Leta 2011 prenovljen družinski hotel v vasi Milna na otoku Hvaru ima 18 svetlih, barvito opremljenih sob, ki imajo ob vsej standardni opremi tudi DVD-predvajalnike – če vam na dopustu morda postane dolgčas. V neposredni bližini hotela so štiri neokrnjene prodnate plaže, do najbližje je treba prehoditi le pet metrov, ob njej pa je tudi simpatična hotelska restavracija. V visoki sezoni se cene sob gibljejo okoli 200 evrov na noč.

10. Hotel Kazbek, Dubrovnik

Hotel ob dubrovniškem zalivu Gruž je v lasti švedskega podjetja Pervanovo, ki v Dubrovniku in okolici kupuje stare zgradbe ter jih spreminja v luksuzne turistične namestitve. Kazbek je njihov prvi hotel, urejen pa je v zgradbi iz leta 1573 – njena zgodovina se odraža tudi v notranji opremi in dizajnu sob. Hotel je zasnovan kot intimno letovišče, ima svoj bazen in restavracijo, njegova precejšnja posebnost pa je, da je popolnoma nekadilski – puhanje cigaret je prepovedano tudi na zunanjih površinah. Cene? Julija in avgusta imejte prihranjenih kar kakšnih 360 evrov na noč.

Ne spreglejte