Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Koroška

Četrtek, 24. 1. 2013, 12.38

8 let

Pod Peco k jubilejnim gradovom kralja Matjaža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če ta konec tedna ne boste navijali za Tino Maze na pohorskih snežnih strminah, pa se lahko odpravite v njene domače kraje, kjer bodo slavili najslavnejšega koroškega kralja.

Zakaj tja? Gradovi kralja Matjaža so v 20 letih svojega obstoja zrasli v največjo zimsko prireditev na Koroškem. Gradnja sneženih gradov v Podpeci je dobila še kopico spremljevalnih dogodkov, ki trajajo ves konec tedna, so pa gradovi iz snega še vedno višek prireditve, ki vsako leto pritegne množico tako obiskovalcev kot sodelujočih. V dosedanjih dvajsetih ponovitvah prireditve Gradovi kralja Matjaža, ki se je začela leta 1993, so ekipe zgradile že 1175 gradov. Največ ekip je na prireditvi sodelovalo leta 2006, in sicer 109, kar je osem ekip več, kot jih je snežne gradove v Podpeci gradilo lani.

Kaj se bo dogajalo? Letošnja, po vrsti že 21. prireditev Gradovi kralja Matjaža, se začenja s petkovim nočnim slalomom za pokal kralja Matjaža na smučišču v Črni na Koroškem. Tekmovalce in udeležence smučarske tekme, ki bo potekala v soju bakel, bo letos obiskal tudi kralj Matjaž.

Osrednje dogajanje se nato v soboto in nedeljo seli na ravnico Mitnek v Podpeco, kjer že imajo poleg obilice naravnega pripravljen tudi umetni sneg, ki ga bodo graditelji uporabili za sobotno gradnjo snežnih gradov. Gradnja se začne ob 10. uri, spremlja pa jo pester zabavni program, med drugim tudi obvezen izbor Alenčice, pravljične ljubezni kralja Matjaža. Ob 16. uri bodo prižgali kresove in bakle, najboljše pa bodo nato razglasili okoli 18. ure. Razglasitvi bo sledila zabava s koroškimi glasbeniki, nedelja pa bo nato namenjena predvsem najmlajšim obiskovalcem.

Letos bodo gradove vnovič gradili koroški župani z obeh strani meje, ekipo naj bi sestavili tudi pripadniki Slovenske vojske, sicer pa pričakujejo graditelje iz vse Slovenije. Za to, da bodo parcele ekipam pravilno in natančno izmerjene in da ne bo prihajalo do "kraje zemlje", bodo letos prvič skrbeli grajski meričniki.

Kaj pa novosti? Organizatorji so se ob jubileju odločili za celostno vizualno podobo prireditve, ki jo je oblikoval arhitekt Borut Bončina. Ta je skupaj s kolegom Petrom Močnikom in v sodelovanju s fotografom Tomom Jeseničnikom oblikoval tudi priložnostno znamko in razglednico, ki ju bo ta konec tedna spremljal še priložnostni poštni žig, ki bo v soboto na voljo tako na pošti v Črni na Koroškem kot tudi na prireditvi v Podpeci.

Občina Črna na Koroškem je letos izdala tudi zbornik Kralj Matjaž med nami, v katerega so vključili izbrane rime in povedke ter likovna dela otrok, ki so v letih 2011 in 2012 sodelovali na natečaju občine na temo kralja Matjaža.

Kaj si ogledati v bližini? Na Koroškem je kar nekaj krajev in znamenitosti, ki jih je vredno obiskati. Tokrat pa izpostavljamo dve, ki sta v duhu kralja Matjaža. Odpravite se v dolino Topla, iz katere lahko v severni steni Pece z malo domišljije zagledate podobo kralja Matjaža, podobno kot ajdovsko deklico v severni steni Prisojnika v Julijskih Alpah. V neposredni bližini planinskega doma na Mali Peci je votlina kralja Matjaža. To je deloma tudi umetno izdolben rov z votlino, v kateri je kip legendarnega kralja Matjaža. neposredni bližini planinskega doma na Mali Peci pa lahko stopite v votlino kralja Matjaža, v kateri je tudi njegov kip.

Ne spreglejte