Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
7. 8. 2016,
20.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

mačja kavarna bar z ježi Japonska

Nedelja, 7. 8. 2016, 20.24

6 let, 6 mesecev

Po mačjih kavarnah je čas za lokal z ježi

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Lokali na Japonskem ponujajo različne izkušnje. Restavraciji, kjer lahko jeste goli, popularnim mačjim kavarnam, kjer je mogoče kavo srkati v družbi mačk, lokalom s sovami, zajci in sokoli, se pridružuje tudi bar z ježi.

Mačje kavarne niso več novost, poleg japonskih jih je mogoče najti tudi na drugih koncih sveta, od New Yorka do Evrope. Dobro leto je mačja kavarna Cat Caffe odprta tudi v Ljubljani. Zdaj so ob ljubiteljih mačkov v Aziji na svoj račun prišli tudi tisti, ki so jim blizu ježi.

Premajhna stanovanja so odprla vrata mačjim kavarnam

V deželi vzhajajočega sonca so mačje kavarne začeli odpirati v 90. letih prejšnjega stoletja, med razlogi zanje pa so tudi premajhna japonska domovanja in nestrinjanja lastnikov stanovanja, da bi najemniki imeli domače živali. Odgovor na takšne okoliščine so ponudile mačje kavarne, v katerih se lahko mačji ljubitelji v prijetnem okolju in brez dolgoročnih obveznosti srečujejo z živalmi.

V imenu lokala Harry, kjer je mogoče spoznavati različne vrste gozdnate bodičaste živali, gre za besedno igro z japonskim poimenovanjem za ježa - harinezumi, ki v dobesednem prevodu pomeni miš z iglami. | Foto: V imenu lokala Harry, kjer je mogoče spoznavati različne vrste gozdnate bodičaste živali, gre za besedno igro z japonskim poimenovanjem za ježa - harinezumi, ki v dobesednem prevodu pomeni miš z iglami.

Temu hitu so na Japonskem sledili še drugi lokali z enakim konceptom, vendar drugačno živalsko zasedbo. Od sov do sokolov, pa tudi kač, po novem tudi ježev. Te vrste družabnih prostorov, ki ponujajo ugodje za ljudi, pa vedno spremljajo tudi vprašanja in pomisleki, kakšno neugodje prinašajo živalim.

Zanimanje za ježe v obliki dolge vrste pred lokalom

Vendar pa na Japonskem s prvim lokalom, kjer je mogoče kavo srkati v družbi bodičaste gozdne živali, postavljajo še en nov trend. V baru Harry prebiva med 20 in 30 ježev različnih vrst, s katerimi se gostje lahko igrajo in jih crkljajo.

Lokal z ježi pa se je že kmalu po odprtju pred nekaj meseci med obiskovalci znašel v središču zanimanja, o čemer priča zasedenost kavarniških miz.

Tokijski lokal z ježi je kmalu po odprtju postal hit, o čemer pričajo dolge čakalne vrste. | Foto: Tokijski lokal z ježi je kmalu po odprtju postal hit, o čemer pričajo dolge čakalne vrste.

Šarmantni gozdni prebivalci

"Ljudem želimo pokazati, da so ježi šarmantne živali, čeprav je vtis zaradi bodic, ki kot varovalo prekrivajo njihovo telo, drugačen. Želimo, da ljudje pozabijo na svoje predsodke o ježih in se jih dotikajo, vzamejo v roke in se z njimi igrajo," besede Mizku Murati, zaposlene v lokalu, navajajo tuji mediji.

"Najbolj prijetna stvar je trenutek, ko se ježi končno sprostijo in pokažejo svoj nežen značaj," dodaja gostinka, ki sicer dela tudi v lokalu z zajci. Ta ima svoje prostore v isti stavbi kot bar Harry.

Spoznavanje z ježi je mogoče ob plačilu osmih evrov med tednom in desetih ob sobotah in nedeljah.

Spoznavanje z ježi je mogoče ob plačilu osmih evrov med tednom in desetih ob sobotah in nedeljah. | Foto: Spoznavanje z ježi je mogoče ob plačilu osmih evrov med tednom in desetih ob sobotah in nedeljah.

Sklenjene dlani za crkljanje ježa

Na spletni strani bara so njegovi snovalci zbrali osnovne informacije o teh živalih. Od ritma prehranjevanja, ki se odvija ponoči, do počitka, ki se zavleče v pozno dopoldne, na kratko predstavljajo tudi, kako je mogoče ježa s sklenjenima dlanema vzeti v roke. Kar gostje želijo vedeti o teh gozdnih živalih, lahko vprašajo tudi zaposlene v baru.

Kako se lotiti prijemanja, spoznavanja in igranja z ježem, svetujejo zaposleni v lokalu, osnovne informacije o živali pa ponujajo tudi na svoji spletni strani. | Foto: Kako se lotiti prijemanja, spoznavanja in igranja z ježem, svetujejo zaposleni v lokalu, osnovne informacije o živali pa ponujajo tudi na svoji spletni strani.

Ne spreglejte